S-400'lere karşı, darbeci Sisi ile barışılmalı

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisini destekleyen Karar gazetesi yazarlarına konuştu. Gül, başkanlık sistemine karşı olduğunu, S-400'lerin alınmaması gerektiğini, darbeci Sisi ile barışılması gerektiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
S-400'lere karşı, darbeci Sisi ile barışılmalı

Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun yeni partiler kurma sürecinde sessizliğini koruyarak arka planda durmayı tercih eden 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun süre sonra ilk kez açıklama yaptı. Kendisini destekleyen Karar gazetesine konuşan Abdullah Gül, Ali Babacan'a desteğini açıklarken Türkiye'nin dış politika konularında da görüşlerini açıkladı. Gül, Rusya'dan S-400 alımına karşı olduğunu, darbeci Sisi ile barışılması gerektiğini söyledi. Gül ayrıca başkanlık sistemine de karşı olduğunu belirterek parlamenter sistemden yana olduğunu söyledi.

Eski Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "Akdeniz'i bir elmaya benzetirseniz ki, iki yarısı gibidir Türkiye ve Mısır. Dolayısıyla Türk-Mısır ilişkileri günlük meselelerin çok ötesinde dikkatle ele alınmak durumundadır, her iki ulusun çıkarları açısından çok önemli bir konuma sahiptir. Ama maalesef bugünkü durum da malûm. Ümit ederim ki nihayetinde aklıselim ile ilişkileri olması gerektiği yere taşıyacak bir yol bulunur. Türkiye’nin, demokratik ve çoğulcu bir ülke olabilmesi için, Batı bloku içerisinde Avrupa’yla beraber yer alması gerekiyor.

"S-400 ALMAK DOĞRU DEĞİL"

Bu açıdan o konuda açıkçası doğru yapılmadığı kanaatindeyim. Çünkü bir ülkenin bir elinde S-400, öbür elinde de bu silah sistemlerini by-pass etmek için geliştirilmiş uçakların olamayacağını asker ve diplomatların görmesi gerekirdi.

 "ALİ BABACAN'I DESTEKLİYORUM"

'Partiyi destekliyorsunuz ama değil mi?' sorusu üzerine; Tabii ki destekliyorum. Ali Bey’in karakterine, eğitimine, bilgisine, siyaset üslubuna güvenen ve takdir eden bir insanım.

PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI

O zaman yeni anayasa taslağı ortaya çıkınca açıkça söyledim. Şimdiye kadar Türk tipi bir parlamenter sistemle yönetildik. Vesayet sistemleri vardı, gölge kabineler vardı. Bunlar Türkiye'nin başına neler açtı. Bundan sonra da Türk tipi bir başkanlık sistemi olmasın dedim. Benim tercihim tam demokratik parlamenter sistemden yanadır. Bunu o zaman da konuştum tavrımı da ona göre koydum.

Biraz evvel tam demokratik parlamenter sistemden yana olduğumu beyan ettim. Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Osmanlı Devleti Yemen'de dahi sandık kurmuş, seçim yaptırmış. Meclis-i Mebusan var. Parlamento geleneği Cumhuriyet'in öncesinde de var.

Yorumlar