Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı, şartları nelerdir?

Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı? Veya Rusya Türk vatandaşlarından vize talep ediyor mu, Türkiye'den Rusya'ya vizesiz seyahat mümkün mü? İşte Türkiye'den Rusya'ya seyahat etmek isteyenlerin bilmesi gereken vize bilgileri:

Google Haberlere Abone ol
Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı, şartla

Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı, şartları nelerdir? Rusya'ya gitmek isteyen Türk vatandaşları vize almak zorunda mı yoksa sadece pasaportla seyahat mümkün mü? Bu soruları soranların haklı sebepleri var. Çünkü bu konuda kafa karıştırıcı durumlar yaşandı. Peki, şu an son durum nedir Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı, şartları nelerdir??

Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı
Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı

 

Türkiye ile Rusya arasındaki vize karmaşasanın kısa tarihçesi şöyle: 12 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasındaki "iki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma" 01.01.2016 tarihinde Rusya Federasyonu hükümeti tarafından tek taraflı olarak feshedilmiştir. Bu uygulamaya göre; Türkiye Cumhuriyeti Umuma mahsus pasaport sahipleri Rusya seyahatleri öncesinde Rusya vizesi almak zorundadır. 

Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı
Rusya'nın başkenti Moskova'dan bir kare

 

Rusya ile 2010 yılında yapılan vize muafiyeti anlaşması gereği her iki ülke arasındaki 30 güne kadar olan seyahatler için pasaport türüne bakılmaksızın vizesiz geçiş anlaşması yürürlüğe girmişti. Bu anlaşmadan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Rusya'ya 30 güne kadar yapacakları ziyaretlerini sadece pasaportları ile rahatlıkla gerçekleştiriyorlardı.

24 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen uçak krizinin ardından Rus yetkililer tarafından uygulanan yaptırımlar arasında, Bordo pasaport sahipleri için vizesiz geçiş dönemi, süresi belli olmayan bir tarihe kadar askıya alınmış ve yine bu tarihten yaklaşık bir ay sonra, Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) pasaport sahipleri için de bu uygulama yürürlüğe girmiştir.

Rusya tarafından alınan karar gereği 7 Ağustos 2019 itibarıyla Rusya Federasyonu'na seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize uygulamasında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı
Rusya

 

Hizmet ve Hususi pasaport olarak da bilinen Yeşil ve Gri pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 7 Ağustos 2019 itibarıyla Rusya'ya vizesiz seyahat hakkı tanınmıştır. Bu uygulama uluslararası taşımacılık yapan ve belgelerini beyan edebilen profesyonel şoförler için de geçerli. Bu üç grup, ikamet süresi 180 günlük periyotta 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz olarak Rusya'ya giriş yapabileceklerdir. Ancak, Bordo (Umuma Mahsus) pasapot sahiplerine vize uygulaması devam etmektedir.

Rusya'ya seyahat gerçekleştirmek isteyen Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahiplerinin, seyahatlerinden önce mutlaka Rusya vizesi almaları gerekmektedir. Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet), Siyah (Diplomatik) pasaport sahipleri ise 90 güne kadar gerçekleştirecekleri seyahatlerinde vizeden muaftır.

Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı
Rusya'ya dünyanın dört bir yanından her yıl milyonlarca insan seyahat ediyor.

 

Rusya Ankara Büyükelçiliği, Rusya İstanbul Başkonsolosluğu, Rusya Antalya Başkonsolosluğu, Rusya Trabzon Başkonsolosluğu bulunmaktadır. Vize işlemleri, bu resmi makamların haricinde, birçok şehrimizde bulunan Rusya Fahri Konsolosluklarından da yapılabilmektedir.

Rusya vize işlemleri haricinde, Rus vatandaşlarının pasaport uzatma veya yenileme, evlilik işlemleri, apositil tasdik işlemleri, vergisiz (Tax Free) alışveriş uygulaması gibi işlemler sadece Rusya Ankara Büyükelçiliği'nden gerçekleştirebilirler.

Rusya vize istiyor mu Rusya'ya vize var mı, şartları nelerdir konusunda yeni gelişmeler oldukça buradan detaylı bilgilendirme yapılacaktır.


 

Yorumlar