Rusya Ukrayna Son Dakika Gelişmeleri: Rusya'dan yeni açıklama geldi

Ukrayna Rusya son dakika gelişmeleri ve en son haberler burada: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de halk molotof kokteylleriyle işgalci Rus tanklarına karşı direniyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Rus ordusuna ağır darbeler vuruldu; ancak Rus ordusu ilerleyişini sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Ukrayna Son Dakika Gelişmeleri

Ukrayna Rusya son dakika gelişmeleri ve en son haberler burada:

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı üçüncü gecesini de çatışmalar ve ölümlerle tamamladı. Rus askeri Kiev sokaklarına kadar ilerledi. Rus askerlerine karşı molotoflu direniş düzenleniyor. Bu şekilde çok sayıda Rus tankının etkisizleştirildiği görülüyor. Öte yandan Rusya'nın nokta atışlarıyla Kiev'de bazı binaları hedef aldığı öğrenilirken, sivil yerleşim yerlerinin zarar görmeye başladığı gelen bilgiler arasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus'taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı. Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında 6 saatlik bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşme sonrasında bir açıklama yapılmadı. Heyetler, ülkelerinin başkentelirne dönüş yaptı. Zelenskiy, henüz sonuç olmadığını söyledi.

FACEBOOK RUS MEDYASINA AB'DE ERİŞİMİ ENGELLEYECEK

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.

Meta'nın Küresel İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, Twitter hesabından, konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

Bazı hükümetlerden ve AB'den, Rusya'nın devlet kontrolündeki medyasıyla ilgili olarak daha fazla adım atılması yönünde talepler aldıklarını belirten Clegg, "Mevcut durumun istisnai doğası göz önüne alındığında AB genelinde RT ve Sputnik'e erişimi kısıtlayacağız." ifadesini kullandı.

Clegg, bu konuda hükümetlerle yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

ABD 12 RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI EDİYOR

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) misyonunda çalışan 12 Rus diplomatın "istihbarat elemanı" olduğunu ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'nin 12 Rus diplomatı sınır dışı etme kararını değerlendirdi.

Söz konusu adım üzerine birkaç aydır çalıştıklarını ve bu konuda BM ve Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğini bilgilendirdiklerini belirten Psaki, "Rusya misyonunda çalışan 12 istihbarat elemanının sınır dışı edilmesi sürecini başlattık. Bu kişiler, ulusal çıkarlarımızın tersine casusluk faaliyeti yürüterek, ABD'de elde ettikleri oturum hakkını kötüye kullanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebizia, New York'taki BM Genel Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, ABD'nin BM'de görevli 12 Rus diplomatın istenmeyen kişi (persona nan grata) ilan edildiği ve bu kişilerin 7 Mart'a kadar ülkeyi terk etmeleri gerektiği yönünde kendilerine bildirimde bulunduğunu açıklamıştı.

RUSYA'DAN UÇUŞ YASAĞINA MİSİLLEME

Rusya, Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasına cevap olarak, Almanya ve Fransa dahil 36 ülkenin uçaklarına hava sahasını kapattı.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansından (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, uluslararası hukuk normlarına uygun olarak Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına veya Rusya’da kayıtlı sivil uçakların uçuşlarına hava sahasına kapatmasına cevap verildiği bildirildi.

36 ülkenin hava yolları şirketlerine yönelik sınırlama getirildiği belirtilen açıklamada, Rus hava sahası kapatılan ülkeler şu şekilde sıralandı:

“Avusturya, Arnavutluk, İngiltere, Belçika, Bulgaristan, Britanya Virjin Adaları, Büyük Britanya, Macaristan, Almanya, Cebelitarık, Yunanistan, Danimarka, (Grönland, Faroe Adaları dahil) Jersey, İrlanda, İzlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Finlandiya, Hırvatistan, Çekya, İsveç, Estonya”

MÜZAKERELER BAŞLADI

Rusya ve Ukrayna arasındaki ilk müzakereler Belarus'un sınır kentlerinden birinde başladı. Müzakerelere Ukrayna heyetine Savunma Bakanı başkanlık yapıyor. Rus heyetine ise bakan yarımcısı başkanlık ediyor.

İşte müzakereden ilk görüntü: 

Rusya Ukrayna Son Dakika Gelişmeleri: Rusya'dan yeni açıklama geldi
Belarus'ta kurulan Rusya-Ukrayna Müzakere Masası

 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi. 

RUSYA: HAVA SAHASI TAMAMEN KONTROLÜMÜZDE

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafındaki bölgelerde de kontrolü sağladığı, santralin çalışmasını sürdürdüğü ve radyoaktif seviyenin normal olduğu kaydedildi.

Saldırının başlamasından bugüne kadar Ukrayna'ya ait 1114 askeri tesisin imha edildiği savunulan açıklamada, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolüne geçtiği iddia edildi.

Açıklamada, Berdyansk ve Energodar şehirlerinin de Rus ordusunun kontrolüne geçtiği bildirildi.

RUSLAR LİMAN ŞEHRİNİ ELE GEÇİRDİ

Ukrayna'ya saldıran Rus güçleri, liman şehri Berdyansk'taki tüm kamu binalarının kontrolünü ele geçirdi.

Berdyansk Vali Vekili Aleksandr Svidlo, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajda, saatler önce şehre Rus güçlerine ait ağır askeri araçlar ve silahlı askerlerin girmeye başladığına şahit olduklarını aktardı.

Svidlo, Rus güçlerinin şehirdeki tüm kamu binalarının kontrolünü ele geçirdiğini belirtti.

Şehrin ateş hattında olduğunu ve bu gecenin çetin bir gece olacağını ifade eden Svidlo, vatandaşları sığınaklardan çıkmamaya çağırdı.

ONBİNLERCE KİŞİ SINIRDAN KAÇTI

Romanya Hükümet Sözcüsü Dan Carbunaru, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başladığı günden bu yana Ukrayna'dan Romanya'ya 70 bin 803 kişinin giriş yaptığını söyledi.

Carbunaru, düzenlediği basın toplantısında, son 24 saatte 16 bin 248 kişinin ülkeye girdiğini, bunların 10 bin 566'sının Ukrayna vatandaşı olduğunu ifade etti.

Ukrayna'dan gelen 33 binden fazla kişinin Romanya topraklarında bulunduğunu belirten Carbunaru, bunlardan 373'ünün Romanya'ya sığınma başvurusu yaptığını kaydetti.

Carbunaru, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başladığı 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'dan Romanya'ya 70 bin 803 kişinin giriş yaptığını belirtti.

Romanya'nın Ukrayna'ya yakıt ve gıdadan oluşan yardımları ulaştırmaya devam edeceğini söyleyen Carbunaru, Rus propagandası yapan "Russia Today" ve "Sputnik" kanallarının da bugünden itibaren ülkede yayın yapamayacağını ifade etti.

Öte yanda Romanya Acil Durumlar Genel Müfettişliğinden yapılan açıklamaya göre, dün itibarıyla mülteci konaklama merkezlerindeki doluluk yüzde 56,4’e ulaştı.

***27 ŞUBAT 2022 PAZAR***

MÜZAKERE İÇİN YER KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI

Rusya ve Ukrayna yetkililerinin "müzakekereler nerede yapılmalı" tartışmasında uzlaşma sağladı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy,  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi.

Zelenskiy, "Ukrayna heyetinin, Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat ırmağı bölgesinde Rus heyetiyle ön koşulsuz olarak görüşme konusunda anlaştık." ifadelerini kullandı.

Lukaşenko'nun Belarus'ta Ukrayna heyetinin güvenliğine ilişkin garanti verdiğini belirten Zelenskiy, şunları kaydetti:

"Lukaşenko, Ukrayna heyetinin seyahat, müzakere ve dönüşleri esnasında Belarus topraklarındaki bütün uçak, helikopter ve roketlerin yerde kalması konusunda sorumluluğu üstlendi."

RUS TARAFINDA HEZİMET GENELKURMAY BAŞKANINI YEDİ

Rusya Devlet Başkanı Putin, hezimete uğradığı belirtilen Rus ordusunun başındaki isim olan Genel Kurmay Başkanı General Gerasimov'u görevden aldı. Görevden alma işlemi Rus ordusunun ağır kayıplar verdiğinin delili olarak kabul ediliyor. 

UKRAYNA TARAFINDAN YAPILAN BİLANÇO AÇIKLAMASI

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin yaklaşık 4300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 706 zırhlı araç, 49 top ve 2 gemi kaybettiğini açıkladı. Malyar, Facebook'tan yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin son 3 gündeki kayıplarına ilişkin bilgi paylaştı.

Rus güçlerinin yaklaşık 4300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 706 zırhlı araç, 49 top, 2 gemi, 1 Buk uçaksavar, 4 Grad roketatar sistemi kaybettiğini belirten Malyar, bu rakamlara devam eden çatışmaların dahil edilmediğini kaydetti.

RUSYA TARAFINDAN YAPILAN BİLANÇO AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiğini duyurdu.
Konaşenkov, “Bunların arasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 23 komuta ve iletişim merkezi, üç radar noktası, 31 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu bulunuyor. Sekiz savaş uçağı ve yedi helikopter, 11 insansız hava aracı (İHA), iki adet Toçka-U taktik füzesi düşürüldü” diye konuştu.

Sözcü ayrıca ‘223 tank ve diğer zırhlı savaş araçlarının, (karada) 28 uçağın, 39 çok namlulu roketatar sisteminin, 86 sahra topunun ve havan topunun, 143 adet özel askeri aracın imha edildiği’ bilgisini verdi.

“Özel askeri operasyon sırasında, Ukrayna askerlerinin çatışmalara devam etmeyi toplu olarak reddetme süreci devam ediyor” diyen Konaşenkov, dün Harkov bölgesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Buk M-1 hava savunma sistemleriyle donatılmış 302. Uçaksavar Füze Alayının gönüllü olarak silahlarını bırakıp teslim olduğunu, 471 Ukraynalı askerin gözaltına alındığını dile getirdi.

“Tüm Ukraynalı askerlere saygı gösteriliyor ve yardım sağlanıyor” vurgusunu yapan Konaşenkov, belgeler hazırlandıktan sonra bu kişilerin ailelerine geri gönderileceklerini aktardı.

Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin askerlerinin Rus Silahlı Kuvvetlerinin desteği ile Ukrayna ordusunun kontrolünde olan yeni yerleşimler ele geçirdiklerine dikkat çeken Konaşenkov, şunları söyledi:

“Son 24 saatte, Lugansk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir grup asker, Rus Silahlı Kuvvetlerinin ateş desteğiyle başarılı taarruz eyleminde bulundu ve Novoahtırka, Smolyaninovo, Staniçnoe-Luganskoe yerleşimlerini kontrol altına aldı. Taarruz operasyonunun başlangıcından bu yana ilerleme derinliği 52 kilometreye ulaştı.”

Konaşenkov ayrıca 'Donetsk Halk Cumhuriyeti askeri birliklerinin 12 kilometre daha ilerleyerek Petrovskoe yerleşimi yönünde taarruza devam ettiğini, Pavlopol ve Pişçevik yerleşimlerinin kontrol altına alındığını' ifade etti.

‘Rus Silahlı Kuvvetlerinin son 24 saatte Herson ve Berdyansk'ı tamamen bloke ettiklerini, Geniçesk yerleşiminin ve Herson yakınlarındaki Çernobayevka Havalimanı’nın kontrol altına alındığını’ söyleyen Konaşenkov, Rusya ordusunun şehir ve kasabaları vurmadığını, sivillerin hayatını korumaya yönelik her türlü tedbirin alındığını sözlerine ekledi.

BM'YE GÖRE SİVİL KAYIP SAYISI

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın saldırı başlattığı Ukrayna'da 64 sivilin öldüğünü, 176 sivilin yaralandığını bildirdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki sivillerin durumuna ilişkin bilgi paylaşıldı.

Açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin ülke genelinde havadan ve karadan yapılan saldırılarda, 24 Şubat saat 04.00 ile 26 Şubat saat 17.00 arasında 64 sivilin yaşamını yitirdiğini, 176 sivilin yaraladığını rapor ettiği aktarıldı.

MÜZAKERE GÖRÜŞMELERİNDE SON DURUM

Taraflar arasındaki savaş devam ederken savaşı sonlandırmak için iki ülke temsilcileri arasında görüşmeler ayarlanmaya çalışılıyor; ancak şu ana kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Anlaşama sağlanamamasının nedeni ise "görüşmelerin yapılacağı yer konusu" oldu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın mensuplarına verdiği demeçte, heyetin Ukraynalılarla görüşmek üzere Belarus'ta bulunduğunu belirtti.

Rus heyetinde Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi dahil diğer kurum temsilcilerinin de bulunduğuna dikkat çeken Peskov, Sputnik’e demecinde “Rusya tarafı Gomel’de müzakerelere hazır durumda, şimdi Ukraynalıları bekliyoruz” diye konuştu.

Telegram kanalından açıklama yapan Zelenskiy, “Şimdi Minsk değil diyoruz. Buluşma yeri başka kentler olabilir, tabi ki barış istiyoruz, görüşmek istiyoruz, savaşın bitmesini istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü, bunların tümünü Rus tarafına önerdik. Topraklarından füzelerin fırlatılmadığı başka herhangi bir kent te bizim için uygun. Ancak bu şekilde müzakereler dürüst olabilir ve savaşı gerçekten sona erdirebilir” dedi.

BELÇİKA HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülke hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

De Croo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Belçika hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını belirterek "Uçaklar, insanları birbirine bağlayanlara açıklar, vahşice saldırmaya çalışanlara değil." ifadesini kullandı.

Belçika Başbakanı dün de Ukrayna'nın askeri yardım talebine karşılık vereceklerini bildirmiş, bu kapsamda 2 bin otomatik silah ve 3 bin 800 ton yakıt gönderileceğini açıklamıştı.

Belçika'nın ayrıca gelecek dönemde de NATO gücü kapsamında Romanya'ya 300 asker göndereceği kaydedilmişti.

ALMANYA HAVA SAHASINI KAPATIYOR

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

Haberde, Ulaştırma Bakanı Volker Wissing'in ARD'ye ülkesinin Rusya'ya yerel saatle 15.00'ten itibaren hava sahasını kapatacağını doğruladığı belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığının Twitter hesabından dün yapılan paylaşımında, "Bakan Volker Wissing Alman hava sahasının Rus uçaklarına kapatılmasını destekliyor ve bunun için hazırlıkların tamamlanmasını istedi." ifadesi kullanılmıştı.

PUTİN ÖZEL KUVVETLERİN HAZIRLANMASINI İSTEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığına Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesi emrini verdi.

Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile toplantı yaptı. Toplantının başında Putin, Batı’nın Rusya ile ilişkilerinde dostça olmayan eylemlerde bulunduğunu söyledi.

Putin, “Ekonomik alanda gayrimeşru yaptırımları kastediyorum. NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri de ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu yüzden Genelkurmay Başkanı’na ve Savunma Bakanı’na Rus ordusunun caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emrediyorum.” ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

THY'DEN UKRAYNA'DAN TAHLİYELER İÇİN EK SEFERLER

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Ukrayna'ya komşu ülkelerdeki yolcu taleplerinin takip edildiğini, ihtiyaca göre uçak tipi büyütülmesi ve ek sefer uygulamasının yapıldığını duyurdu.

Ekşi, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya komşu ülkelerdeki yolcu talepleri dikkatli şekilde takip edilmekte, ihtiyaca binaen uçak tipi büyütmesi ve ilave sefer uygulaması yapılmaktadır." ifadesini kullandı.

FRANSA DA HAVA SAHASINI KAPATIYOR

Fransa, Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

Fransa Ulaştırma Bakanı Jean-Baptiste Djebarri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'nın bu akşamdan itibaren hava sahasını Rus uçaklarına ve hava yollarına kapatacağını belirtti.

Djebarri, Rusya'nın "işgaline karşı" Avrupa'nın birlik içinde olduğunu vurguladı.

DANİMARKA VE NORVEÇ'TEN YENİ KARARLAR

Norveç Varlık Fonu, Rusya'da yapılan yatırımları durdurdu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, düzenlediği basın toplantısında, Norveç Varlık Fonu'nun Rusya'daki yatırımları durdurması için emir verdiğini açıkladı.

Store, Ukrayna'ya askeri yardım olarak, miğfer ve çelik yelek göndereceklerini de sözlerine ekledi.

Norveç devlet televizyonu NRK'nin haberine göre, 1,3 trilyon dolar ile dünyanın en büyük fonu olan Norveç Varlık Fonu'nun Rusya'da 2,83 milyar dolarlık bir yatırımı bulunuyor.

Danimarka Başbakan Mette Frederiksen de Ukrayna'ya hafif silah ve tanksavar yardımı yapacaklarını söyledi.

Frederiksen, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'ya 2 bin 700 tanksavar silahı bağışlamaya karar verdiklerini kaydetti.

***26 ŞUBAT 2022 CUMARTESİ***

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in gecenin zor geçeceği ve Kiev'in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Mahalle aralarında Rus askerleri ile Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalar esnasındaki silah sesleri ve patlama görüntüleri vatandaşlar tarafından çekilen videolarla sosyal medyada paylaşıldı.

Ukrayna son durum, bilanço açıklandı
Kiev Metrosu sığınak olarak kullanılıyor

 

Kiev'in batı girişindeki Zafer Caddesi'nden Rus birliklerinin şehre sokak çatışmalarıyla girmeye çalıştığı ifade edildi.

Ukrayna Kara Kuvvetleri basın servisi, yerel saat ile 04.08 itibarıyla Zafer Caddesi civarındaki askeri birliğe yapılan saldırının geri püskürtüldüğü ve durumun sakin olduğunu bildirdi.

Tren istasyonunun bulunduğu semtin yanı sıra şehrin doğusunda bulunan ve termik santralinin yer aldığı Troyeşçina semtinden de silah sesleri duyulduğu ifade edildi.

Sabahın erken saatlerine doğru Kiev'in merkezinde bulunan Bogdan Hmelnitski Caddesi'nden silah sesleri duyulduğu bildirildi.

RUS BİRLİKLERİ PARAŞÜTLERLE İNİYOR

Kiev bölgesinde bulunan Vasilkiv yerleşim yerinde yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı belirtildi. Vasilkiv Belediye Başkanı Natalya Balasinoviç 1+1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çok sayıda Rus askerinin bölgeye paraşütle indiğini söyledi. Şehirde çatışmalar olduğunu ve Rus askerlerinin roket saldırıları gerçekleştirdiğini aktaran Balasinoviç, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında ölenler olduğunu kaydetti.

SON BİLANÇOYU AÇIKLADI

Ukrayna Haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre, yetkililer yaptıkları yazılı bir açıklama ile başkent Kiev sokaklarında çatışmaların başladığını duyurdu. Açıklamada, "An itibarıyla şehrin sokaklarında çatışmalar var" denildi. Halkın sığınaklarda kalmaları istenirken, balkon ve pencerelerden uzak durmaları çağrısında bulunuldu. Vatandaşlardan bazıları ise sokağa inerek askerleri ile birlikte Ruslarla çatıştı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500'den fazla Rus askerin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Rus ordusunun kayıplarının arttığına işaret edilen açıklamada, "Rus birliklerinin tahmini kayıpları, 14 uçak, 8 helikopter, 102 tank, 536 zırhlı araç, 15 topçu ve 'Buk' füze sistemi." ifadelerine yer verildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak, ülkesindeki durumla ilgili yaptığı açıklamada, Herson, Mikolayev, Odesa ve Mariopol kentlerinde çatışmaların sürdüğünü kaydetti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile polisin ülkedeki durumu kontrol altında tuttuğuna dikkati çeken Podolyak, "Kiev ve Kiev bölgesindeki durumun da kontrol altında" olduğunu vurguladı. Podolyak, "Sabah itibarıyla 3 bin 500'den fazla Rus asker öldürüldü ve 200'ü esir alındı." ifadesini kullandı.

 

SİVİL KAYIPLAR AÇIKLANDI

Ukrayna Sağlık Bakanlığı acı bilançoyu açıkladı. Saldırılarda 3'ü çocuk 198 kişi öldürüldü, 1115 kişi ise yaralandı.

Yorumlar