Rusya Ukrayna Savaşı son durum: Savaş 9. gününe girdi, Rusya ilerliyor

Rusya Ukrayna Savaşı son durum: Kiev bombalanıyor, 1 milyon insan ülkeden kaçtı, taraflar bilanço konularında farklı açıklamalar yapıyor. Batılı ülkeler Rusya'ya yönelik yaptırımlarını artırıyor. İki ülke arasındaki müzakereler ise bugün kaldığı yerden devam edecekti.

Google Haberlere Abone ol
Rusya Ukrayna Savaşı: Kiev bombalanıyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tüm hızıyla devam ediyor. Rusya, başkent Kiev'e yönelik saldırılarını havadan ve karadan sürdürüyor. Kiev'in farklı noktaları ara ara bombalanıyor. Şehirdeki siviller ise Avrupa ülkelerinin sınırına doğru kaçıyor. İki ülke arasındaki görüşmeler ise bugün ikinci kez yapılacak; ancak bir sonuç alınıp alınamayacağı ise bilinmiyor.

SAVAŞTA 9. GÜN: NÜKLEER SANTRALLERDEN BİRİ DAHA ELE GEÇİRİLDİ

Rusya'nın başlattığı savaş 9. gününe girerken Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük bir patlama sesi duyuldu.

Yetkililer, patlamayla ilgili henüz bir bilgi vermedi. Ses, Rusya'nın saldırısı sırasınca şehir merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda duyulan en büyük patlama seslerinden biri oldu.

Ukrayna Nükleer Düzenlemeler Denetim Kurulu, Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasının Rus ordusunun kontrolüne geçtiğini duyurdu.

Kuruldan yapılan açıklamada, santraldeki güç ünitelerinin bütünlüğünü koruduğu, radyasyon durumunda değişiklik tespit edilmediği bildirildi.

Açıklamada, santral sahasının Rus ordusunun kontrolüne geçmesine rağmen santral personelinin çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi ise santral sahasında çatışmalar sonucu çıkan yangının söndürüldüğünü duyurdu.

Servisten yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre ölü ve yaralı olmadığı aktarıldı.

KİEV'DE BOMBALAR YAĞDI

Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonu civarı füzeyle vuruldu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'nın attığı füzenin, Kiev'in merkezinde yer alan Güney Tren İstasyonu ile Ibis Otel arasına düştüğü bildirildi.

Saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, şehre sıcak su hattı taşıyan boruların vurulduğunu, Kiev'in bir bölümünde halkın ısınma imkanlarını kaybetmiş olabileceğini belirtti.

Binlerce kişinin savaştan kaçmak için kullandığı Güney Tren İstasyonu, Bağımsızlık Meydanı'na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

1 MİLYON KİŞİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Buna göre, 24 Şubat-2 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 1 milyonun üzerinde mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

Polonya'ya 505 bin 82, Macaristan'a 139 bin 686, Moldova'ya 97 bin 827, Slovakya'ya 72 bin 200, Romanya'ya 51 bin 261, Rusya'ya 47 bin 800, Belarus'a 357 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 88 bin 147 mülteci geçiş yaptı.

BMMYK, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiğini bildirdi.

BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısı yapıyor.

ÇOK SAYIDA MÜLTECİ TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'dan tahliye edilen Kırım Tatar Türklerinden 209'u Türkiye'ye getirildi.

Ukrayna'dan kara yoluyla tahliye edilen Kırım Tatar Türkleri Türkiye'ye gelmeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla 98'i çocuk 209 Kırım Tatar Türkü, Dereköy Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı.

Grubu, Kırklareli Vali Yardımcısı Mehmet Faruk Saygın, İl Göç İdaresi Müdürü Ahmet Temelci, AFAD Müdürü Salih Erden, Dereköy Gümrük Müdürü Kemal Emiroğlu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Faruk Uysal karşıladı.

Görevliler tarafından otobüslerden inen vatandaşlara karanfil, çocuklara oyuncak hediye edildi.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) yolculuk sırasında rahatsızlanan bazı çocuklara müdahalede bulundu.

 İşlemleri yapılan Kırım Tatar Türkleri Kırklareli Valiliğince misafirhanelere yerleştirildi.

Vatandaşlardan Lenara Kadji, AA muhabirine, Türkiye'de olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kendilerine sahip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Kadji, "Allah razı olsun Türkiye'den. Yüreklerimiz şimdi yara. Yakınlarımız Kırım'da kaldı, onlar şu an oradan çıkamıyorlar. Aklımız orada" dedi.

Ali Delveroğlu ise Türkiye'de çok güzel karşılandıklarını belirtti.

Müslüman ülkeye girmenin heyecanını ve sevincini yaşadıklarını anlatan Delveroğlu, bomba seslerinden çok korktuklarını dile getirdi.

Daha önce tahliye dilen 119 Kırım Tatar Türkü Edirne sınır kapılarından giriş yapmıştı.

9 RUS ASKERİ ÖLDÜ İDDİASI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir haftada yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik planlarını bir haftada bozduklarını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları esnasında Rus askerlerinin moralinin bozulduğunu ifade eden Zelenskiy, “Yıllardır hazırladıkları planları bozduk. Daha fazla işgalci bizden evlerine doğru kaçıyor.” dedi.

Ukraynalıların çıplak elleriyle dışarı çıktığını ve işgalcileri şehirlerden sürdüğünü söyleyen Zelenskiy, “Ukraynalılara içtenlikle hayranım. Onları (Rusları) utanç içinde uzaklaştıracağız. Tıpkı kendi yiyeceklerini bulmaya çalıştıkları zamanki gibi. Bunlar devlet savaşçısı değil. Bunlar kullanılmış kayıp çocuklar.” ifadelerini kullandı.

Her işgalcinin Ukraynalılardan sert tepki alacağını bilmesi gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, pes etmeyeceklerini Rusların sonsuza kadar hatırlayacağını dile getirdi.

Zelenskiy, “Bir haftada yaklaşık 9 bin Rus öldürüldü. Mıkolayiv istikametinde 19-20 yaşlarında iki yüzlerce, üç yüzlercesini (Rus askerleri) onlarca helikopterlerle almak zorundalar.” diye konuştu.

Ukraynalılar için bunun “Vatanseverlik Savaşı” olduğunu belirten Zelenskiy şunları kaydetti:

“Bunların nasıl başladığını hatırlıyoruz ve işgalciler için nasıl sonlandıklarını biliyoruz. Nereye giderlerse gitsinler, her yerde yok edilecekler. İşgalciler Ukraynalılardan cevabını alacak.”

Detaylar Ekleniyor...

 

Yorumlar