Rusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor, hazırlıklıydı

Rusya, AB ve ABD'nin ortak anlaşmasıyla SWIFT sisteminden çıkarılıyor. Rusya bu yaptırımın geleceğini bir yıl önceden açıklamıştı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor, hazırlıklıydı

ABD ve AB ülkeleri Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkarma konusunda anlaşmaya vardı; ancak Rusya'nın bir yıl öncesinden batılı ülkelerin bu yönde bir karar almak için hazırlıklar yaptığını açıklamıştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden kaldırılacağını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını duyurdu.

Von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir." dedi.

Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildiren von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını açıkladı.

Daha önce de Rusya'nın 64 önemli kurumuna yaptırım getirilmiş, AB bankalarının, Rus vatandaşlarından 100 bin avrodan daha fazla miktarda mevduat kabul etmeleri yasaklanmış, petrol rafinerileri için gerekli mal, hizmet ve teknoloji gönderilmesi engellenmişti.

RUSYA BİR YIL ÖNCEDEN HAZIRLIĞINI YAPMIŞTI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 2021 yılının mart ayında yaptığı açıklamada başta ABD olmak üzere Rusya'nın rakiplerinin "yaptırım arzusunun" giderek arttığını belirterek, Rusya'nın, SWIFT sisteminden çıkarılması dahil olası tüm tehditleri göz önünde bulundurması gerektiğini söylemişti.

2021 mart ayında bir açıklama yapan Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması ihtimalini yorumlamıştı.

Rusya'nın, SWIFT sisteminden çıkarılma ihtimali dahil tüm tehditleri göz önünde bulundurması gerektiğini belirten Peskov, "Başta ABD olmak üzere Rusya'nın rakiplerinin yaptırım arzusu giderek artıyor. Bu eylemler mantıksız ve öngörülemez. Bu nedenle elbette bu durum bizi tetikte olmaya zorluyor. Herhangi bir potansiyel tehdidi göz ardı edemeyiz." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yaptığı açıklamada, ülkelerinin Batı tarafından kontrol edilen uluslararası ödeme sistemlerinden uzaklaşması gerektiğini söylemişti.

SWIFT sisteminden çıkarılma riski nedeniyle Rusya, 2014'te SPFS'yi (Mali Mesajlaşma Sistemi) geliştirmeye başlamış, Aralık 2017'de kullanıma açmıştı.

Rusya Maliye Bakanlığı, Ekim 2019'da yaptığı açıklamada, Türkiye ile ulusal para birimleriyle ticaret konusunda anlaşma imzalandığını, söz konusu anlaşmanın Türk bankalarının SPFS'ye bağlantısını da genişletebileceğini duyurmuştu.


 

Yorumlar