Rusya borsası açıldı mı, ne zaman açılacak?

Rusya borsası açıldı mı, tekrar işlemlere başladı mı yoksa hala kapalı mı?

Google Haberlere Abone ol
Rusya borsası açıldı mı, ne zaman açılacak?

Rusya borsası açıldı mı, tekrar işlemlere başladı mı yoksa hala kapalı mı?

Rusya tarafından Ukrayna'ya başlatılan savaş sonrasında uluslararası ekonomik güçlerin yaptırımları sonrasında çökmeye başlayan Rusya Borsasında yeni gelişmeler yaşanıyor. 

Savaş sonrasında yaşanan çöküşü önlemek için kapatılan Rus borsası yeni haftaya farklı bir giriş yapma kararı aldı.

Moskova Borsasında işlemler 3 haftanın ardından "kısmen" tekrar başlayacak. Rusya Merkez Bankası Başkanı, 28 Şubat'tan bu yana kapalı olan Moskova Borsası'nın bugün "kısmen" işlemlere açılacağını açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeler piyasalarda ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Rusya borsası açıldı mı?
Rusya borsası açıldı mı?

 

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, gazetecilere ülke ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Moskova Borsası'ndaki dalgalanmalar nedeniyle işlemleri durdurmak zorunda kaldıklarını aktaran Nabiullina, "Şimdi işlemleri kademeli bir şekilde başlatmaya hazırız.

Pazartesi günü ruble cinsinden Rus devlet tahvillerine yönelik işlemler başlayacak. Dalgalanmaları önlemek için Rusya Merkez Bankası, bu tahvillerden alım yapacak" ifadesini kullandı.

Nabiullina, Rusya Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 20’ye çıkarma adımının geçici bir önlem olduğuna işaret ederek, Durum yeterince istikrara kavuştuğunda faiz oranının da düşeceğini söyledi.

Rusya'da bankalardan şubat sonunda önemli miktarda nakit para çekildiğini belirten Nabiullina, "Son 2 haftada bu paraların tekrar bankalara döndüğünü görüyoruz. Faiz artışı, bu dönüşte kilit bir rol oynadı" dedi.

RUS DEVLET TAHVİLİ TİCARETİ TEKRAR BAŞLADI

Rusya borsasının aşamalı olarak yeniden açılmasıyla, federal kredi tahvillerinin ticareti üç hafta içinde ilk kez Moskova'da yeniden başladı. Rusya merkez bankası devlet tahvili alacağını söyledi.

Rusya'nın 10 yıllık gösterge niteliğindeki OFZ tahvili, piyasa öncesi işlemlerde satılarak getirisini (fiyatlarla ters yönde hareket eden yatırımcıların getirisi) %19,74 ile rekor yüksek seviyeye itti. Verim, muhtemelen merkez bankası devreye girdikten sonra, %13,6 civarında yerleşti.

Moskova, yerleşik olmayanların (Şubat başı itibarıyla bu tür tahvillerin %19'una sahip olan) OFZ tahvillerinin satışını 1 Nisan'a kadar yasakladı.

Rusya merkez bankası, Rus hisse senetlerinin Moskova'da ne zaman yeniden başlayacağını henüz açıklamadı. En son 25 Şubat'ta, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonraki gün işlem gördüler .

Ruble, dolar başına 104,2'de sabitlendi.


 

Yorumlar