Rus uzmanlar: Türk-Rus Medya Forumu ilişkileri güçlendirecek

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (RGGU) MedyaSoyuz, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ve Türk-Rus Kültür Merkezi’nin birlikte organize ettiği Türk-Rus Medya Forumu sona erdi. Rus katılımcılar,...

Google Haberlere Abone ol
Rus uzmanlar: Türk-Rus Medya Forumu ilişkileri güçlendirecek

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (RGGU) MedyaSoyuz, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ve Türk-Rus Kültür Merkezi’nin birlikte organize ettiği Türk-Rus Medya Forumu sona erdi. Rus katılımcılar, forumu Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirdi. Forumun düzenli hale getirilmesini isteyen Rus katılımcılar, iki ülke medyaları arasında kurulan diyalogların her alanda gelişen ilişkilerin kalıcı olmasına katkı sağlayacağı vurgulandı.

Rusya Bilimler Akademisi Uluslararası İlişkiler ve Dünya Ekonomisi Enstitüsü uzmanı Viktor Nadein-Rayevski, forumu çok başarılı ve anlamlı bulduğunu söyledi. Nadein-Rayesvki, “Bu toplantı hem Türkiye hem de Rusya’nın çıkarlarının yararına. İki ülke arasında yakınlaşma ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi için medyada neler olduğunun analizini yapmamız lazım. Bu forum da bunun analizini yaptı. Her iki tarafta medyada neler yer aldı, ikili ilişkiler nasıl haberleştirildi? Bu sorunun yanıtını almak, ortak analiz yapmak ve konuları masaya yatırmak çok önemli. İkili ilişkilerimiz gelişiyor, ekonomi ilişkilerimizde başarılı adımlar atılıyor. Siyasi ilişkilere gelince Suriye ve bugünlerde Ukrayna’da yaşanan gelişmelerden kaynaklanan görüş ayrılılıkları söz konusu. Ama diyalogun devam ettirilmesi şart. O zaman bazı konular da çözülür.” dedi.

FORUM DÜZENLİ HALE GETİRİLSİN

Rus Türkolog, siyaset bilimi uzmanı Aleksandr Sotniçenko, “Muhteşem bir etkinlik. Önemli isimleri görüyoruz. Türkiye’den ünlü gazeteciler burada. Ufak eleştirim, ilk defa yapılıyor. Umut ediyorum her yıl en azından bir defa gerçekleştirilir. Forumu önemli değerlendiriyorum, çünkü ‘Rus basınında Türkiye, Türk basınında Türkiye’ konusunu tartışmamız önem arz ediyor. Ne yazık ki Türkiye hakkında yazı yazan Rus gazeteciler çoğu zaman hatalar yapıyor. Benzer hataları Türk gazeteciler de yapıyor. Bunlar basit örnek, ama buradan başlamak lazım. Bazı gelişmelerle ilgili yazılarda hatalar yapılıyor, çünkü gazeteci çoğu zaman gelişmeleri yeterince kavrayamıyor. Dolayısıyla forumun yıllık olmasını diliyorum ve önemli sorunların masaya yatırılması gerektiğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

RUS-TÜRK İLİŞKİLERİ TÜM AVRASYA’NIN YARARINA

St. Petersburg kent Parlamentosu Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Vatanyar Yahya ise “İkili ilişkilerde konularla ilgili görüş alışverişinde bulunulması açısından bu forumu çok faydalı buluyorum. Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak sadece iki ülkenin değil, aynı zamanda Avrasya coğrafyasının yararına. İlişkilerin geliştirilmesi için medyaya da büyük görev düşüyor. Forum buna katkı sağlıyor. Katılımcıları dinledim, iki taraf arasında bir çok konuda ortak görüşün olduğunu fark ettim.” dedi. CİHAN

Yorumlar