Rönesans Holding kimin, Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Pandora Papers dosyasında adı geçen Rönesans Holding kimin, sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Türkiye'de de yayınlanan belgelerde yer alan iddialara göre Rönesans Holding, yurt dışına vergi kaçırmakla itham ediliyor. Ancak holdingden yapılan açıklamada iddialar yalanlandı.

Google Haberlere Abone ol
Rönesans Holding kimin, nerelidir, kaç yaşında?

Rönesans Holding kimin, Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak kimdir, nerelidir, kim tarafından ne zaman ve nerede kuruldu? Pandora Papers isimli uluslarası dosyada yer alan iddialara göre Rönesans Holding, bazı varlıklarını vergi kaçırmak için yurt dışına nakletti. Ancak şirketten yapılan açıklamada bu iddialar tamamen yalanlandı. Peki, Rönesans Holding kimin, sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Öncelikle iddialara bakalım; Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu isimli bir oluşum, nereden ve kimden topladıkları belli olmayan 12 milyona yakın dosyadaki verilere dayanarak dünya liderlerine, siyasetçilere ve ünlülere ait gizli finansal bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Rönesans Holding'in vergi cennetindeki offshore hesaplarına 210 milyon dolar gönderdiği ve bu paranın 105 milyon dolarının ise "bilinmeyen bir hesaba" bağışlandığı iddialarına şirketten açıklama geldi.

Rönesans Holding kimin, sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?
Rönesans Holding kimin, sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

 

Rönesans Holding, "Pandora Papers" belgelerinde yer alan iddialara ilişkin, "Rönesans ve hissedarları, 28 senedir yurt dışında yürüttükleri faaliyetleri neticesinde elde ettikleri gelirleri, yine yurt dışında tüm yerel ve uluslararası mevzuata uygun ve şeffaf bir biçimde yatırım amacıyla değerlendirmiş ve ilgili içeriklerde bahsi geçen şirketlerden hiçbirisi Ilıcak Ailesi üyeleri haricinde hiçbir kimseye veya kuruma bağış, karşılıksız edinim ya da her ne nam ya da şekil altında olursa olsun bir fon aktarımı yapmamıştır. Rönesans, hiçbir zaman yurt içinden yurt dışına yerel ya da uluslararası mevzuata aykırı herhangi bir fon transferi yapmamıştır" açıklamasında bulundu.

Holding'den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Türkiye'nin küresel arenadaki en güçlü şirketlerinden biri olarak, bugün toplam 28 ülkede faaliyet gösteren, gelirinin yüzde 81'ini yurt dışında hayata geçirdiği projelerden elde eden Rönesans Holding, hakkındaki iddialarla ilgili kamuoyuna açıklama yapma gereği duymuştur.

Ne yazık ki bugüne kadar bunlarla ilgili birçok yanlış ve yanıltıcı haber yayınlanmıştır. Öncelikle bu durumun, toplam 40 milyar doları aşkın değerdeki yüzlerce projeyi yurt dışında teslim etmiş, Türkiye'nin yurt dışındaki gelmiş geçmiş en büyük müteahhitlik şirketi olan Rönesans'a ve onun 75.000'i aşkın çalışanına büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye'deki faaliyetleri başladıktan sonra Rönesans, Türkiye'nin en çok istihdam yaratan şirketleri arasında yer almış ve Rönesans'ın ana hissedarı olan Erman Ilıcak, yıllardır Türkiye'nin vergi rekortmenleri arasında bulunmuştur. Rönesans'ın bugün 75.000'i aşkın çalışanı ve Türkiye'de yarattığı tüm bu katma değere rağmen Türkiye'den elde ettiği ciro, toplam cirosunun ortalama yüzde 19'unu aşmamıştır. Sağladığı istihdamla birlikte hem dünyaya hem Türkiye'ye değer katmaya devam eden Rönesans Holding, gelirinin yüzde 81'ini yurt dışındaki projelerden elde etmiştir.

Rönesans'ın tüm dünya üzerindeki haklı repütasyonuna rağmen, doğru-yanlış vakıalarla görüşlerini birbirinden ayırmaksızın birbiriyle nedensellik ilişkisi olmayan bilgileri yanıltıcı bir biçimde sıralayarak kamuoyunu yanıltacak ve Rönesans'ın, çalışanları, hissedarları, iş ortaklarının ticari itibarını zedeleyecek şekilde hazırlanan içerikleri, ülkemizde yıllardır üzülerek takip ediyoruz.

Rönesans, hiçbir zaman yurt içinden yurt dışına yerel ya da uluslararası mevzuata aykırı herhangi bir fon transferi yapmamıştır. Bu konularla ilgili tüm beyan, bildirim ve açıklamalar, ilgili yerel ve uluslararası mevzuata uygun olarak ilgili makamlara yapılmıştır.

Rönesans'ın kendisinin ve 75.000 çalışanının, hissedarlarının, iş ortaklarının ve tüm bu kişilerin ilişkili taraflarının, ticari itibarlarını zedeleyen, asılsız, mesnetsiz ve spekülatif yayınlara karşı yasal haklarını kullanmayı tüm çerçevesiyle değerlendirdiğini kamuoyunun bilgisine sunarız."

RÖNESANS HOLDİN KİMİN, SAHİBİ KİM?

Rönesans Holding 1993 yılında Rusya St. Petersburg’da Erman Ilıcak tarafından kuruldu. Rönesans Holding, halen dünyanın 28 ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. Holding, inşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji, endüstri tesisleri ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteriyor. Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketlerinin sıralandığı ENR listesinde Rönesans Holding 33. sırada yer alıyor.

Avrupa’nın ise 9’uncu en büyük müteahhitlik şirketi konumunda. 2019 yıl sonu itibarıyla 5,4 milyar dolar global ciro ve 9 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip olan holdingin hedefi, orta vadede inşaat sektöründe dünyanın en büyük ilk 10 kuruluşu arasına girmek. 

RÖNESANS HOLDİNG SAHİBİ ERMAN ILICAK KİMDİR?

Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak 3 Ekim 1967 yılında Malatya'da dünyaya geldi. Darende ilçesinde doğan Erman Ilacak, ilk okulu memleketinde, orta ve lise eğitimini ise TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Viyana Ekonomi Üniversitesi mezunudur.

1990 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümün’den mezun oldu. Viyana Ekonomi Üniversitesi ve Minnesota Üniversitesi’nin düzenlediği MBA programından 2002 yılında diploma aldı. Paris’te bulunan International School of Management’ın düzenlediği işletme doktorası programından 2011 yılında mezun oldu.

İş hayatına öğrencilik yıllarında başlayan Erman Ilıcak, 1993 yılında Sankt-Peterburg'da Rönesans Holding’i kurdu. Ilıcak, halen Rönesans Holding Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Ilıcak, gençlik yıllarında profesyonel olarak basketbol oynadığı TED Ankara Kolejliler Spor Kulübü'nde 2014-2016 yılları arasında Başkan olarak görev yaptı.

 

Erman Ilıcak Forbes Türkiye'nin 2019 yılında hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 3,8 milyar dolarlık servetiyle ilk sırada yer aldı.

Erman Ilıcak dünyanın en zenginleri listesinde ise 546. sırada yer alıyor.


 

Yorumlar