Sadece 2 yaprağı bile mucize

Kış mevsiminin vazgeçilmez yeşilliklerinden olan roka genellikle balık yanında tercih ediliyor. Oysa rokanın faydaları saymakla bitmiyor. İşte sofralarımızın renklerinden rokanın sağlığa faydaları.

Google Haberlere Abone ol
Sadece 2 yaprağı bile mucize

Salataların ve sofraların yeşil lezzetlerinden biri olan roka genellikle balık yanında tüketiliyor. Roka turpgiller ailesindendir ve içerik bakımından çok zengin bir bitkidir. İşte yeşil mucize rokanın faydaları.

Özellikle diyet yaparken kahvaltı öğününde tüketilmeye özen gösterilen rokanın sayısız faydası bulunuyor. Acımsı bir tadı olsada üzerine limon sıkılarak sofralarda sağlıklı bir seçenek sunuyor. Roka içeriğinde bolca C vitamini bulunduruyor. Bu sebeple diyet menülerinde de roka vazgeçilmez bir bitki. İşte rokanın faydaları.

Rokanın faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Roka içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. İçinde bulunan C vitamini sayesinde vücutta bulunan iltihaplı radikkaleri bularak vücuttan uzaklaştırır. 

Kemikleri Güçlendirici bir etkisi vardır: K vitamini açısından da zengin olan roka kemik güçlendiricidir. Özellikle belli bir yaştan sonra mutlaka öğünlerde tüketilmesi önerilir.

Göz sağlığı için gerekli: Roka içeriğinde karotenoidler bulundurur. Karotenoid maddesi görme işlevine çok faydalıdır. 

Kilo vermeye yardımcı: Diyet menülerinin vazgeçilmez bitkisi rokadır. Oldukça düşük kalorili vitamin deposudur. Vitamin ve mineral eksikliğine müsade etmez ve doyurucu bir etkiye sahiptir.

Sindirim sistemini iyileştirir: Roka sindirim sistemi için en faydalı sebzelerdendir. Hazmı kolayaştırıcı etkisi vardır. Bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Saç ve cilt sağlığına büyük etkisi vardır: İçinde bulundurduğu demir ve kalsiyum ile saç ve cilt sağlığına katkı sağlar.

A vitamini deposu: Roka A vitamini açısından da zengindir. Akciğer ve cilt sorunlarının bitkisel tedavi desteğidir.

Roka Tüketim Şekilleri

Roka salatası

Roka tek başına sofrada tüketilebilir. Sapı ile birlikte tüketmek faydalıdır. Kıvırcık ile hazırlanan tüm saltalara ilave edilerek de tüketilebilir. Ayrıca doğrayıp üzerine lor peyniri ekleyerek de doyururucu bir salata olarak tüketilebilir.

Roka salatası

Roka çorbası

Roka çorbası

250 gr roka
1 baş soğan
200 ml sıvı krema
Yaklaşık 3.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Az zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Soğanı ince ince doğrayarak zeytinyağı koyduğunuz tencereyede kavurun.Ardından rokaları iyice yıkayıp suyunu süzün elinizle hafifi sıkarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Suyunu aldığınız rokaları ince ince kıyarak kavrulan soğana ekleyin. Rokanın bir kısmını üzerine serpiştirmek için ayırabilirsiniz. Üzerine limon suyu ve tavuk suyu ilave edin. Çorba kaynama noktasına gelmeye başladığında kremayı dekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edebilirsiniz. En son blenderdan geçirerek pürürssüz bir hale getirin. Üzerini doğranmış roka yaprakları ile süsleyebilirsiniz. 

Afiyet olsun. 

Rokalı pesto sos

150 gr ince kıyılmış roka
2 diş sarımsak
5 yemek kaşığı çam fıstığı
5 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
Yarım çay bardağı zeytinyağı

İlk olarak rokayı parçalar halinde doğrayıp yıkayın. Suyunu iyice süzün ve diğer tarafta parmesan peynirini rendeleyin. Sarımsakları soyun ve tüm malzemeleri robottan geçirin. Üzerine yavaş yavaş zeytinyağı ilave ederek püre kıvamına gelinceye kadar robotu çalıştırmaya devam edin. Hazırladığınız sosu yaklaşık 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra makarna gibi yemeklerle birlikte tüketebilirsiniz.

roka pesto sos

Roka zayıflatır mı?

Roka diyet menülerinde en sık görülen besinlerdendir. Bunun sebebi çok düşük kalorili yüksek vitamin ve mineralli olmasındandır. Ayrıca roka doyurucu bir bitkidir.

Rokanın besin değerleri

100 g rokanın besin değerleri şu şekildedir;

Su: 91,71 g
Enerji: 25 kcal
Protein: 2.58 g
Toplam yağ: 0,66 g
Karbonhidrat: 3.65 g
Lif: 1.6 g
Toplam şeker: 2.05 g
Kalsiyum: 160 mg
Demir: 1.46 mg
Magnezyum: 47 mg
Fosfor: 52 mg
Potasyum: 369 mg
Sodyum, Na [mg] 27
Çinko: 0,47 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 15 mg
Tiamin: 0.04 mg
Riboflavin: 0.09 mg
Niasin: 0.31 mg
B-6 Vitamini: 0.07 mg
Folat, DFE: 97 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 119 µg
A Vitamini, İÜ: 2373 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.43 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 108.6 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.09 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.05 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0.32
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg

Yorumlar