Rejime ağır darbe: 3 helikopter, 25 tank, 5 ÇNRA ve 2 İHA imha edildi

Astana ve Soçi mutabakatları ile İdlib'de oluşturulan gözlem noktaları Esed rejimi askerleri tarafından hedef alındıktan sonra TSK, Esed rejimi askerlerini her yerde hedef almaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
3 helikopter, 25 tank, 5 ÇNRA ve 2 İHA imha edildi

Esed rejiminin Türk gözlem noktalarına düzenlediği saldırıların ardından TSK bölgede angajman kurallarını değiştirdi. Esed rejimi artık Türk askerinin bulunduğu hiç bir yerde rahat adım atamıyor.

Türk askerine yapılan saldırının ardından TSK ve SMO rejim askerlerini her yerde vurmaya başladı. Rejim ordusu son 15 günde ağır kayıplar verdi. Suriyeli askeri muhalifler ve Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı gruplar, rejim güçlerinin saldırılarına karşı düzenledikleri operasyonlarda, son iki haftada İdlib’de yüzlerce rejim gücünü etkisiz hale getirdi.

Rusya ve İran'ın desteğini alarak kendi halkını katleden Esed rejimi, son günlerde ağır kayıpler verdi. Rejim ile muhalifler arasında İdlib ve Halep’te bir ayı aşkın süredir şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar ve muhaliflerin düzenledikleri karşı operasyonlar sonucunda rejim güçleri saflarında büyük zayiat yaşandı.

Suriye Milli Ordusu'nun başını çektiği askeri muhalifler, son bir haftada Esed rejimine ait bir çok askeri noktayı vurdu. Öte yandan biri İdlib’in güneyinde, diğeri de Halep’in batı kırsalında olmak üzere 2 rejim helikopteri düşürüldü. Rejime ait 1 helikopter ise hasar alarak kullanım dışı kaldı Diğer yandan, bu ayın ilk iki haftasında rejime ait 14 araç, 25 tank, 8 uçaksavar rampası, 2 hafif zırhlı araç, 3 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), 5 çok namlulu roketatar (ÇNRA) rampası, 2 insansız hava aracı (İHA) ve 2 adet iş makinası Suriyeli muhalifler tarafından imha edildi. Öte yandan yüzlerce rejim unsuru etkisiz hale getirildi.

Aynı süre zarfında muhaliflerin 5 tank, 3 ZPT, bir hafif zırhlı uçaksavar Şilka, bir iş makinası ve 106 milimetrelik top ele geçirdiği kaydedildi. Bu arada son 2 gündür Rusya hava desteğini alan rejim güçleri, Halep’in batı kırsalında Kefer Naha, Mansura, Acil ve Uveycil köyleriyle Raşidin Şemaliyye ve Buhus İlmiyye bölgelerini ele geçirdi. 2018 Eylül ayında Rusya ile Ankara arasındaki Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib’e saldırılarında 1800’den fazla sivil can verdi. Ocak 2019’dan bu yana ise Suriye-Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 794 bine ulaştı. Sınırın sıfır noktasındaki Atme kasabasında çadır kentlerin nüfusunun 500 bini bulduğu belirtiliyor. Kamplara gidemeyip sınıra yakın yerlerdeki boş arazilere sığınanlara ise Türk Kızılay’ı çadır, yiyecek, giyecek ve hijyen yardımında bulunuyor.

 

Yorumlar