"Rejim üzerinde uluslararası baskı oluşturulmalı"

- İsviçre'nin Cenevre kentinde 5. turu düzenlenen Suriye konulu görüşmelere katılan muhalefet heyetinin başkanı Hariri: - "Eğer müzakereleri destekleyen güçlü bir uluslararası irade olmazsa müzakereler ya çok yavaş ilerleyecek ya da faydasız olacak" - "(Şam ve İdlib'te kuşatma altındaki bölgelerde yapılacağı duyurulan karşılıklı tahliyeler) Bu yolla Şam'ın batısı ve Lübnan sınırının Şii milislere teslim edilmesine karşıyız" - "Bu hem ülkeyi bölme yönünde bir adım sayılır, hem de insanları yerlerinden ederek acılarını artırır" - "Ülkede Esed'e karşı savaşan tüm grupları ÖSO çatısı altına girmeye çağırıyorum"

Google Haberlere Abone ol
"Rejim üzerinde uluslararası baskı oluşturulmalı"

CENEVRE (AA) - İsviçre'nin Cenevre kentinde 5. turu düzenlenen Suriye konulu görüşmelere katılan muhalefet heyetinin başkanı Nasır el-Hariri, gelecek turlarda siyasi geçiş müzakerelerinde hızlı ilerleme kaydedilmesi için Beşşar Esed rejimi üzerinde uluslararası baskı oluşturulması gerektiğini söyledi.

Cenevre'deki müzakerelerin gidişatı ile ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hariri, "Eğer müzakereleri destekleyen güçlü bir uluslararası irade olmazsa müzakereler ya çok yavaş ilerleyecek ya da faydasız olacak. Zira rejimin kendiliğinden gelip, ciddi müzakerelere girmesini düşünmek bir hayaldir. O yüzden rejime baskı yapan uluslararası irade önemli." şeklinde konuştu.

Hariri açıklamasında, müzakerelerin başlıklarını oluşturan geçiş yönetimi, anayasa hazırlığı ve seçim düzenlemelerinin yanı sıra sahadaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın arabuluculuğunda süren görüşmelerde yoğunluklu olarak siyasi geçiş sürecinin ele alındığını belirten Hariri, "Bize göre geçiş süreci, cumhurbaşkanının yetkilerini de içeren yani tüm yürütme yetkilerine sahip geçici bir yönetim gövdesidir. Bu gövdede Beşşar Esed ve onun yönetimi erkanı bulunmamalı. Bu gövde, rejim ve muhalefetin karşılıklı rızasıyla oluşacak." ifadelerini kullandı.

Hariri, anayasa hazırlığı konusuna da değinerek, görüşmelerde yalnızca anayasanın çerçevesini ve hazırlık prosedürlerini masaya yatırdıklarına işaret ederek, "Anayasanın içeriğinin hazırlanması Suriye halkının hakkıdır. Biz sadece Mistura ile geçiş yönetimini düzenleyen anayasal prosedürleri ve referanduma sunma dahil hazırlık sürecini konuştuk." diye konuştu

- "İnsanlarımız oy verme hakkından mahrum bırakılamaz"

Seçim düzenlenmesi başlığıyla ilgili Hariri, "Yıkılmış evlerinden kaçarak ülkeyi terk etmek zorunda kalan ve mülteci konumuna düşen insanlarımızın oy verme hakkından mahrum bırakılmasını asla kabul etmeyiz." dedi.

Hariri, Esed rejiminin, destekçisi yabancı milislere vatandaşlık vermesiyle ilgili olarak, "Vatandaşlık verme kararları meşru değil ve tekrar gözden geçirilmeli. Şu çok belli ki bu vatandaşlık verme kararları, halkı tehcir etmeyi ve demografiyi değiştirmeyi hedefliyor." değerlendirmesini yaptı.

- Rusya'ya "net tavır" çağrısı

Nasır el-Hariri, Rusya Dışişleri Başkanı Yardımcısı Gennadiy Gatilov'la görüşmeleriyle ilgili soru üzerine, şunları söyledi:

"Ruslardan net bir tavır sergilemelerini istedik. Sahada rejime destek veriyorlar. Diğer yandan siyasi süreci desteklediklerini iddia ediyorlar. Rusya terörle mücadele ve devlet kurumlarını korumak bahanesiyle muhalif bölgelerde sivilleri hedef alıyor. Bu yöntemle Suriye'de çözüme varılmaz."

BM'nin Şam'da rejim kuşatmasındaki Zebadani ve Madaya ile İdlib'te muhaliflerin kuşatmasındaki Fua ve Kefreya beldelerinde sivillerin karşılıklı tahliyesi için anlaşmaya varıldığına dair yaptığı duyuruya da değinen Hariri, "Şam'ın batısı ve Suriye-Lübnan sınırının Şii milislere teslim edilmesine karşıyız. Bu hem ülkeyi bölme yönünde bir adım sayılır hem de insanları yerlerinden ederek acılarını artırır. Biz BM ile irtibat kurarak ve diğer yollarla buna karşı çıkmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Hariri, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) terör örgütü DEAŞ ile etkin mücadelesi sayesinde terörle mücadele bahanesiyle sivil katliamı yapan güçleri engellediğini vurgulayarak, "Ülkede Esed'e karşı savaşan tüm grupları ÖSO çatısı altına girmeye çağırıyorum." dedi.



Yorumlar