Refet Gürkaynak kimdir, nerelidir, kimin oğlu, babası, eşi kim?

Türkiye'nin IMF'den borç alacağı tezini savunan isimlerin başında gelen Refet Gürkaynak kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve ne iş yapar? Gürkaynak neden gündemde, hangi konuyla gündeme geldi?

Google Haberlere Abone ol
Refet Gürkaynak kimdir, nerelidir, kimin oğlu?

Refet Gürkaynak kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, soruları Türkiye'nin uzun yıllar önce büyük bir başarı örneği göstererek Türkiye'den kovduğu IMF nedeniyle yeniden gündeme geldi. Çünkü, Türkiye'de meşru bir hükümet varken, IMF heyeti CHP, İyi Parti'den birer isim ile bir de Refet Gürkaynak ile görüştü. Bu görüşme Türkiye gündemine bomba gibi düşmüştü. Refet Gürkaynak kimdir, nerelidir, kimin oğlu, babası, eşi kim?

Annesi ile babasının doktora yaparken tanıştıklarını belirten Refet Gürkaynak, akademisyen bir aileden geldiği için ailede sürekli öğrenci, akademi, bilim gibi konuların konuşulduğunu söyler. Annesi Ankara Üniversitesi'nde, babası da ODTÜ'de öğretim üyesiyken tanışıyor. Her ikisinin de mesleği psikologluktur. Kendisi Ankara'da kolejinde okumuş. 

REFET GÜRKAYNAK KİMDİR?

IMF'nin Türkiye'deki lobi faaliyeti yürütenlerin savunduğu düşünceleri savunan Refet Gürkaynak, sık sık, "Türkiye mutlaka IMF'den borç alacak" diyenlerin kervanında yer alan bir isimdir. CHP ve o cepheyi temsil eden zihniyetin yayın organlarında sık sık görüşlerine yer verilen, konu uzmanı olarak haberlere konu edilen isimler arasında yer alıyor.

Normal şartlarda Türkiye'de IMF'nin icra direktörü bulunuyor. Türkiye'de yapılacak bütün görüşmeler ve toplantılar onun bilgisi dahilinde yapılır. Ancak CHP ve İyi Parti heyetiyle yapılan görüşmede icra direktörüne bile haber verilmedi. 

Skandal görüşme ortaya çıktıktan sonra Türkiye'deki IMF İcra Direktörü Raci Kaya “Heyetle yapılan toplantılar boyunca böyle bir görüşme niyetinden dahi söz edilmemiştir. Buna rağmen böylesi saklanan, meşruiyet dışı bu toplantı, Türkiye’ye karşı farklı bir ajandanın varlığının göstergesidir” demişti. 

Gürkaynak, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı son ekonomi paketiyle ilgili olarak da olumsuz değerlendirmelerde bulunarak, "Ortada pek bir program yok aslında. Birtakım tahminler var ve onların bir kısmı olamaz şeyler değil. Bu kategoriye girenler aslında “Biz bunları yapacağız ve sonucunda da şu olacak” denen şeyler değil, kısa vadede zaten olacağı belli olan şeyler. Büyümeyi istemek kötü bir şey değil ama yüzde 5 büyüme fetişine dair şunu düşünmek lazım, seneye yüzde 5 büyüyeceğiz, peki ne olacak da bu büyüme olacak? Buna cevap vermek için önce şuna cevap vermek lazım “Bu sene neden büyüyemiyoruz? Geçen sene neden büyüyemedik?” Yeni Ekonomi Programı’nın Türkiye’de sorunun ne olduğuna dönük bir teşhisi yok. Teşhis olmadığı için çözüm de sunmuyor. Böyle olunca temel bir iktisat paketi olarak ortaya çıkamıyor." şeklinde ifadeler kullanmıştı. 

IMF ile yapılan bu tartışmalı görüşmelere katılan isim olan Refet Gürkaynak kimdir?

Refet S. Gürkaynak Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde profesör ve bölüm başkanıdır.

Gürkaynak ayrıca Center for Economic Policy (Londra), Center for Financial Studies (Frankfurt), CESIfo (Münih) ve Bilim Akademisi üyesidir.

Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Bilkent ve Princeton üniversitelerinden iktisatta lisans ve doktora derecelerini alan Gürkaynak ABD Merkez Bankası’nda iktisatçılık ve Massachusetts Institute of Technology’de ziyaretçi öğretim üyeliği yapmıştır.

Kaynak: SonHaberler


 

Yorumlar