Referandum öncesi Almanya çıkarması

Başbakan Binali Yıldırım, Münih'te güvenlik zirvesine katılatacak, ABD Başkan Yardımcısı Pence başta olmak üzere birçok liderle biraraya gelecek. Yıldırım daha sonra Almanya'nın Oberhausen kentinde 15 bin gurbetçi vatandaşla bir araya gelecek.

Google Haberlere Abone ol
Referandum öncesi Almanya çıkarması

25 Şubat'ta referandum kampanyasını resmen başlatmaya hazırlanan Başbakan Binali Yıldırım, öncesinde yurtdışına önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başbakan bugün Malta'ya gidecek, yarın da Almanya'ya geçerek, haftasonu yapılacak Münih Güvenlik Zirvesi'ne katılacak. Yıldırım, Oberhausen'e de uğrayarak, Almanya'daki Türk vatandaşlarına seslenecek. Malta ziyaretinin ardından yarın akşam saatlerinde Almanya'da olması planlanan Başbakan Yıldırım, haftasonu Münih'te yapılacak güvenlik konferansına katılacak. Aralarında birçok devlet ve hükümet başkanının da olduğu 500'ün üzerinde konuğun yeralacağı zirve sırasında Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile de biraraya gelecek.

PENCE İLE GÖRÜŞECEK

50 yıldır küresel güvenlik siyasetine yön veren isimleri buluşturan Münih Güvenlik Zirvesi, yarın başlayacak ve 2 gün sürecek. Zirvenin bu yılki konu başlığı “2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan yeni dünya düzeninin sonuna mı gelindi?” 30'dan fazla devlet ve hükümet başkanı, 80'den fazla dışişleri ve savunma bakanının bulunacağı etkinlikte ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Savunma Bakanı James Mattis de yeralacak. Bu isimlerin yanısıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Antonio Guterres, NATO Genel Sekreteri Jan Stoltenberg, AB temsilcileri ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da zirveye katılıyor. Zirve için Münih'te olacak Başbakan Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan burada bir dizi önemli temas gerçekleştirecek. ABD Başkan Yardımcısı Pence, Yıldırım'ın biraraya geleceği isimlerin başında geliyor.

ÇOK SAYIDA TEMAS

İkili görüşmelerde pek çok konu başlığı gündemde olacak. Yıldırım ve Çavuşoğlu, başta Suriye ve terör olmak üzere uluslararası güvenlik konularındaki tezlerini anlatacak. Yıldırım'ın terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayarak terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğinin altını çizmesi bekleniyor. Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde gerçekleştirilen Astana Zirvesi sonrası atılması gereken adımlar da konferansın gündem maddeleri arasında bulunuyor.

Malta'da AB turu

Başbakan Yıldırım'ın bugün akşam saatlerinde Malta'ya hareket etmesi planlanıyor. Yıldırım, bu yılbaşı itibarıyla AB Dönem Başkanlığı'nı devralan Malta'da Başbakan Joseph Muscat tarafından ağırlanacak. Yıldırım'ın, Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca tarafından da kabulü öngörülüyor. DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi tarafından, Malta Ticaret Sanayi ve Girişimcilik Odası işbirliğiyle Valetta'da düzenlenecek Türkiye-Malta İş Forumu'nda da işadamlarıyla görüşme bekleniyor. Yıldırım'ın, Malta ziyaretinde gündeminde ikili ilişkilerle birlikte, Türkiye'nin AB üyeliği, mülteci ve terör konuları ön planda olacak.

15 bin gurbetçiyle buluşacak

Münih'teki güvenlik konferansına katılacak Başbakan Yıldırım'ın bir sonraki durağı Kuzey Ren Vestfalya'daki Oberhausen olacak. Referandum kampanyasını resmen başlatacağı 25 Şubat öncesi bu kentte gurbetçilerle biraraya gelecek Yıldırım, 'Memleket Sevdalıları Evet Diyor' başlıklı etkinlikte yeni anayasayı anlatacak. Yıldırım'ın 15 bin civarında Türk vatandaşına seslenmesi planlanıyor. Başbakan, Oberhausen Arena'da gurbetçilerden referandumda anayasa değişikliklerine 'evet' demelerini isteyecek. Buluşmanın cumartesi günü gerçekleşmesi için hazırlık yapılıyor. Türkiye'de 16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı sistemi için yapılacak Anayasa değişikliği referandumu kapsamında yurtdışındaki vatandaşlar 27 Mart'tan itibaren oylarını kullanmaya başlayacak. Yurtdışında yaklaşık 3 milyon Türk seçmen bulunurken bunun yarısı Almanya'da yaşıyor.

Yorumlar