Zekat hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte zekat, fitre ve fidye konuları da gündeme gelmeye başladı. Ramazan vesilesiyle malına mülküne bereket katmak isteyen varlıklı kişiler Diyanet 2019 Zekat Hesaplama yöntemini merak etmeye başladı. Zekat hesaplamak isteyen vatandaşları en doğru ve kolay çözümü sunan Diyanet İşleri Başkanlığı zekat sistemi hakkında merak edilenler

Google Haberlere Abone ol
Zekat hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Diyanet 2019 zekat hesaplama yöntemi, malından zekat vermek isteyen zengin kimseler için son günlerin en çok merak edilen konusu oldu. 

Ramazan ayı vesilesiyle malından zekat vermek isteyen varlıklı Müslümanlar, ne kadar verilmesi gerektiğini merak ediyor.

Bunun için Diyanet 2019 zekat hesaplama yöntemi ile hesap yapmak istiyor.

Diyanet 2019 Zekat hesaplama sistemi

Diyanet Zekat Hesaplama Sistemi üzerinden dört ayrı kategoride mal varlığının zekatı hesaplanabiliyor. Buna göre Menkul, nakit para ve gayrimenkul gibi mal varlıklarının zekatını tespit etmek, Zirai mahsullerden verilecek zekatı tespit etmek, yeraltı zenginlikleri üzerinden zekat tespiti ile hayvan sayısı üzerinden zekat tespiti yapılabiliyor.

KİMLER ZEKAT VERMEK ZORUNDA?

Zekat İslam dininin beş temel şartlarından biri olarak kabul edilir. Mal varlığı bulunan her Müslüman, önceden belirlenen oranda malından zekat vermek zorundadır. Zekat vermekle mükellef/yükümlü olmak için kişinin Müslüman, hür, akıllı, ergenlik çağına gelmiş olması gerekir. Ancak, Şafii mezhebine göre ise akıl ve bulüğ şart olmayıp çocuk ve akli yeterliliği olmayan (mecnun) kimsenin de zekat vermesi gerekir.

ZEKAT KİMLERE VERİLMELİDİR?

Zekatın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekat toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulub adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60). Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nami) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekat verilmez (İbnü’l-Hümam, Feth, II, 266). b.b.    Borçlu, kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimsedir (İbnü’l-Hümam, Feth, II, 268). c.    Yolda kalmış kimse, sürekli yaşadığı yerde malı bulunsa bile, çıktığı yolculukta parasız kalıp parasına ulaşma imkanı bulamayan, başka bir deyişle, parasızlıktan yolda kalmış ve memleketine dönemeyen kimsedir. Bu kimseye, malının bulunduğu yere dönmesine ve dönünceye kadarki ihtiyaçlarını gidermesine yetecek kadar zekat verilebilir (Kasani, Bedai’, II, 43-46). Günümüzde yolcu olan kişi istediği zaman memleketindeki parayı banka kartı veya başka bir yöntemle alma imkanına sahipse ona zekat verilmez. d.    “Allah yolunda” anlamına gelen “fi sebilillah” ifadesi ise, kendisini Allah yoluna ve İslam’a adamış hac yolcuları, askerler ve ilim için yola çıkan gerçek kişiler olarak yorumlanmıştır.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar

ismail 5300 abd dolarının zekatı nekadar