Sahur duası, Peygamber efendimizin okuduğu sahur duası

Ramazan ayında oruç tutmanın en önemli noktalarından biri de gece yarısı imsaktan önce sahura kalkmaktır. Sahur sırasında okunacak dua vatandaşlar tarafından araştırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Sahur duası, Peygamber efendimizin okuduğu sahur duası

Peygamber efendimiz (S.A.V.) "Sahurda yemek yiyiniz., çünkü sahur yemeğinde bereket vardır." (Buhari) buyurmuştur. Bu sebepledir ki Müslümanlar oruç tutmadan önce gece saatlerinde sahura kalkarlar. 

Sahurda bütün aile bir arada olur. Güzel yiyecekler hazırlanır neşe için sahur yapılır. Sahur yemeği öte yandan oruca dayanma gücünü de arttırır. Sahur yemeği yendikten sonra eller yıkanır abdest alınır ve niyet edildikten sonra sabah namazı beklenir. Niyet oruç tutmanın en mühim şartlarından biridir. Niyet edilmezse oruç sahih sayılmayabilir. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

Sahura başlamadan evvel geceyi ibadetle geçirenler "Allahümme inni es'elüke bi rahmetikellti vesiat külle şey'in en tağfirali" duasını okumalıdırlar. Bu dua ‘’Allahım! Her şeyi kuşatan rahmetinle beni bağışlamanı dilerim’’ anlamına gelmektedir.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SAHURDA OKUDUĞU DUA

Peygamber efendimizin sahur esnasında nasıl dua ettiğini merak eden vatandaşlar sünneti yerine getirmek için peygamberimizin okuduğu duayı okumak için araştırmalarını sürdürüyor. Efendimiz (S.A.V.) sahur sırasında ‘’ Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah'ımız… Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle Amin." şeklinde dua ederdi.

SAHUR İLE İLGİLİ HADİSLER

Peygamber efendimiz sahurla ilgili sahurun önemini anlatmak için şunları söylemişti:

Hz. Enes'ten rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurdu:

"Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır." (Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45)

İbni Ömer (r.a.) dedi ki, Resûlullah'ın iki müezzini vardı: Bilâl ve İbni Ümmü Mektûm. Resûlullah şöyle buyurdu:

"Bilâl geceleyin erkence ezan okur. Siz İbni Ümmü Mektûm ezan okuyuncaya kadar yiyip içiniz."

İbni Ömer, "Bu ikisinin arasındaki zaman, biri inip diğeri çıkıncaya kadar geçen vakitten ibaretti" demiştir. (Buhârî, Ezân 11, 13, Şehâdât 11, Savm 17)

.

Yorumlar