Ramazanda uyku düzeni nasıl sağlanır

İftar ve sahur saati arasındaki az zaman dilimi uyku düzensizliğini beraberinde getirdi. Peki uyku düzenini sağlamak için ne yapmak gerekir?

Google Haberlere Abone ol
Ramazanda uyku düzeni nasıl sağlanır

Sonhaberler Haber Merkezi | Rabia Güner

Uyku sağlıklı ve rahat bir yaşam için olmazsa olmaz şarttır ve yeterince alınmadığında sağlık sorunlarına sebep olur. Uyku düzensizliği yaşanan zamanlardan biri de Ramazan ayıdır. Geç olan iftar ve erken gelen sahur nedniyle müslümanlar uyku düzensizliği yaşarlar. Kimi müslümanlar gece boyu ayakta olmayı tercih eder kimileri ise uyuyup tekrar sahura uyanmayı buda bir iki saatlik uyku dilimleri demektir.

Londra Uyku Merkezi uzmanlarından Kate Bridle, Ramazan boyunca yaşanan uyku düzensiliğinin günlük yaşamı etkilediğini ve bedensel ve ruhsal olarak etkilediğini söyledi. Bridle, 'İnsan vücudunun kaiteli bir uyku alması ve kaliteli beslenmesi önem taşıyor' dedi. Bedenlerimiz onlara verdiğimiz besinlere ve dinlenme zamanlarına tepki verir, yetersiz uyku ve yetersiz beslenme beraberinde yorgunluk ve bunalmışlık hissi getirir, insan enerjisini negatif seyrettirir' şeklinde konuştu. Uykusuzluğun iştahı tetiklediğini söyleyerek, 'Ramazan boyunca uyku düzenine dikkat edilmezse , oruç tutmak daha da zorlaşır' dedi.

Bridle'dan Ramazan ayında iyi bir uyku için ipuçları;

Uyku miktarı

Ramazan haricindeki günlük yaşantınızda kaç saat uyuyorsanız o kadar uyumaya çalışın. Günlük yaşantınızda eğer 7 yada 8 saat uyuyorsanız gece boyunca eksik kalan saatleri gündüz tamamlamaya çalışın. 

Ramazan öncesi günlük yaşantınızı planlayın. Normalden daha erken yatmanız gerekebilir. Örneğin, 10:30 yada en geç 11:00'e kadar yatmaya çalışın ve iftar sonrası en az 4 saat uyumaya özen gösterin. 02:30 için sahura kalkın. Ve sonrasında sabah 4 civarı tekrar uyuyun, eğer uykunuz gecikiyorsa eksik kalan saatleri gün içinde tamamlamaya çalışın.  Bu uyku düzeni sosyal aktivitelere veda etmek anlamına gelebilir, ancak bu sağlıklı bir vücut için bir gerekliliktir. Ne yaparsanız yapın, vücudunuzun günlük rutinine sadık kalmaya çalışın. Vücutlarımız rutinin dışına çıkmayı sevmez. 

Bütün bunlara rağmen gün içinde yinede enrjiniz düşükse, günlük 15-20 dakikalık kestirmeler yapabilirsiniz. Gündüz uykusunda 20 dakikadan fazla uyumamaya özen gösterin eğer bu dilimi aşarsanız vücut uzun uyku moduna geçecektir bu da uyandığınızda sizi yorgun ve halsiz hissetirecektir.

Uyku kalitesi

24 saatlik uyku diliminin muhafaz edilmesinin yanı sıra, aldığınız uykunun kalitesininde iyi olduğundan emin olmalısınız. Uyku ortamınızın sessiz ve karanlık olduğundan emin olun. Kulak tıkacı ve göz maskeleri derin ve kaliteli uyku için harikadır.

Sağlıklı beslenmede kaliteli bir uyku için çok önemlidir. İftarda ağır, yağlı, tuzlu ve çok şekerli gıdalardan kaçının. iftarda ağır bir yemek yerseniz vücut yiyecekleri sindirmeye çalışacağından uykunuzun kalitesini önemli ölçüde etkiler.

Çok baharatlı gıdalardan kaçının. Mide astarı Ramazanda daha duyarlı olacağından baharatlı gıdalar mide yanmasına ve ekşimesine sebep olarak uykunuzun kalitesini düşürür.

Kızarmış beinlerden de uzak durun. Bunları karaciğerin işleyemediği yağ yüklenir, ve bu nedenle vücutta yağ olarak depolanır. Ve vücutda asidik bir tepkimeye neden olurlar.

Ramazan boyunca kahve ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Kafeinin etkisi vücutta 7 saat boyunca kalır, buda iyi bir uyku almanıza engel olabilir.

Sodyum oranı yüksek ve dehidrasyona neden olacak işlenmiş ve tuzlu gıdalardan kaçınmaya özen gösterin.

Yorumlar