Oruca nasıl niyet edilir?

Ramazan ayına girmemiz ile birlikte vatandaşlar oruç ile ilgili bir çok şeyi merak etmeye ve araştırmaya başladı. Bunlardan biri de oruca nasıl niyet edileceği konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Oruca nasıl niyet edilir?

Orucun önemli bir şartlarından biri de niyettir. Niyetsiz tutulan bir oruç sahih değildir. Bu sebeple; niyetin ne zaman ve nasıl yapılacağının bilinmesi gerekir. 

ORUCA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Ramazan ayında oruç tutmanın en önemli şartlarından olanlar arasında oruç tutacağına dair niyet tutmaktır. Niyet etmenin belli başlı şartları var. Bunlardan biri de niyet etmenin zamanıdır. 

Oruç tutmak için akşamdan imsak vaktine kadar niyet etmek gerekir. Gece saatlerinde niyet etmek daha faziletlidir. Öte yandan kuşluk vaktinede kadar da oruca niyet edilebilir. Gündüz oruca niyetin caiz olması, imsaktan sonra birşey yemeyip içmemeye ve orucu bozan bir iş yapmamaya bağlıdır. Eğer oruca aykırı bir şey yapılmış ise gündüz niyet caiz olmaz. 

Diğer zamanlarda tutulacak olan nafile oruçlar için akşamdan imsak vaktine kadar niyet edilmesi gerekirken Ramazan ayında tutulacak oruçlar için kuşluk vaktine kadar niye edilebilir. Normal şartlarda sahurdan sonra niyet edilmesi gerekirken sahura uyanamama durumundan dolayı imsak vaktinden sonra uyanılması halinde kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Ancak gün boyunca orucu bozacak herhangi bir harekette bulunmaması gerekir.

NASIL NİYET EDİLİR?

Oruç tutmak için niyetin vakti kadar nasıl niyet edildiği de önemlidir. Orucun sahih olabilmesi için niyet etmek şarttır. Her yıl 30 gün boyunca tutulacak olan Ramazan orucunda şu şekilde niyet edilmedir: “Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya”. Her günün orucuna ayrı niyet etmek lâzımdır. 

Yorumlar