Onlar bayrama böyle giriyor

Bağdat'ın 40 kilometre batısındaki Amiriyetü'l Felluce'de Felluce'deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 35 bin aile, hava sıcaklığının artması ve sık sık meydana gelen toz fırtınasından dolayı zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Google Haberlere Abone ol
Onlar bayrama böyle giriyor
 Irak'ın batısında Enbar'a bağlı Felluce'de güvenlik güçleriyle terör örgütü DAEŞ militanları arasında yaşanan çatışmalardan dolayı evlerini terk ederek zor şartlar altında kamptaki hayata tutunan iç göçmenler, Ramazan bayramı'na buruk giriyor.

Bağdat'ın 40 kilometre batısındaki Amiriyetü'l Felluce'deki çatışmalardan kaçan yaklaşık 35 bin aile, hava sıcaklığının artması ve sık sık meydana gelen toz fırtınasından dolayı zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Buradaki aileler, Ramazan bayramı'nı çölün ortasına kurulan derme çatma çadır kamplarda karşılamanın ve evlerine geri dönememenin üzüntüsünü yaşıyor.

SEVDİKLERİNDEN UZAK

Şadra Muhammed, kaldıkları çadır kampta en basit temel ihtiyaç maddesinin dahi olmamasından yakınarak, "Bu yıl bayram bize uğramayacak. Sevdiklerimizden uzak bir bayramın ne tadı ne de güzelliği olacak. Tüm mal ve mülkümüzü kaybettik." dedi.

OLMAYAN EVLERİNE GERİ DÖNMEK İSTİYORLAR

Muhammed, karşısında duran iki oğlunu işaret ederek, "Bunlar güvenlik güçlerince alıkonulmuştu yeni serbest bırakıldılar. Bir diğer oğlum da hasta yatağında yatıyor. Tek istediğimiz olmayan evimize geri dönmek. Ayrıca burada ilaç sıkıntısı da çekiyoruz." şeklinde konuştu.

Felluce'deki evini terk edip çocuklarıyla 15 gün önce kampa yerleşen Naime Hasan ise, kocasının sağlık sorunu yaşadığını anlatarak, günlük geçimini tandırda yaptığı ekmekleri buradaki ailelere satarak sağladığını ifade etti. Hasan, "Bayram yaklaşıyor ama anlatılmayacak kadar ağır şartlar altında yaşıyoruz. Ben anneyim, 8 kişinin geçimini ve hayatta kalmalarını sağlamam için mücadele etmem gerekiyor." diye konuştu.

78 yaşında şeker ve tansiyon hastası Hacı Abdülkadir ise, oğlunun Şii milislerce tutuklandığını ve günlerdir kendisinden haber alamadığını söyledi.

FELLUCELİ OLMAK SUÇ MU?

5 ve 6 yaşlarında iki kız çocuğu sahibi Hüda Hammud, kızlarının sağlık sorunu yaşadığını göz yaşlarını akıtarak anlatıyor. Hammud, "Çoğu zaman kızlarımın hasta olduğunu buraya gelen sağlık ekibine anlatamıyorum. Bize suçlu ve günahkarmış gibi davranıyorlar ve Felluce'li olduğumuzu hatırlatıyorlar. Felluce'li olmak bizim için bir onurdur." dedi.

Felluce merkezdeki yoğun bombardıman altında ailesini yanına alarak kaçan Saad Muferci (74), şunları kaydetti:

"Bombardıman ve çatışmaların gölgesinde kaçmayı başardık. Ancak o uzun ölüm yolunda çok sayıda canı kaybettik. Her türlü olumsuz şartlara rağmen bayramın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Çocuklarımıza bayram alışverişi yapamamanın burukluğunu yaşıyorum." dedi.

Kamplarda bulunan ailelerin Bağdat'taki akrabalarının yanına gitmesine güvenlik güçlerince izin verilmiyor. 

Felluce'li binlerce ailenin barındığı Amiriyet'ül Felluce'deki kamplara ulaşmak isteyen gazeteciler, güvenlik güçlerinin yoğun kimlik taramasından, üst baş aranmasından ve daha sonra da sorgudan geçiriliyor. 

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ile Sünni aşiret güçleri Felluce'yi DAEŞ'ten kurtarmak için 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, geçen pazartesi günü Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri ve onlara destek veren silahlı gruplar tarafından kontrol altına alınan Felluce kent merkezine giderek, kentin terör örgütü DAEŞ'ten tamamen geri alındığını açıklamıştı.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Felluce'yi kurtarma operasyonu sırasında çatışmalar nedeniyle 12 bin 250 aile kentten göç etmek zorunda kaldı.

Yorumlar