Rafael Sadi kimdir, Erdoğan'ı üniversiteden arkadaşı mı, kaç yaşında, nereden mezun, hayatı, ne mezunu?

Rafael Sadi kimdir, nerelidir, neden sık sık gündeme gelir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınıf arkadaşı olduğu doğru mu? Bu konuda bizzat kendisinin yazdığı yazılardan durumu öğrenebiliriz.

Google Haberlere Abone ol
Rafael Sadi kimdir, nereli, nereden mezun?

Rafael Sadi kimdir, Erdoğan'ı üniversiteden arkadaşı mı, kaç yaşında, nereden mezun, hayatı, ne mezunu? Rafael Sadi kimdir, nerelidir, yaşında, Türk mü, Yahudi mi soruları sık sık sorulur. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da üniversiteden arkadaşı olduğu bilinen Sadi şu anda nerede, ne iş yapıyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile üniversitede aynı sınıfta okuduklarını açıklaması başta CHP'liler olmak üzere muhalif kesimde büyük yankı uyandırdı.

Kendisi de aslında bir Erdoğan muhalifi olan ve ODA TV'de yazılar yazan Sadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik yıllardır yürütülen, "Diploması yok" propagandasının aslında tamamen asılsız olduğunu CHP'nin kanalında açıkladı. Sadi'nin bu açıklaması başta programın sunucuları olmak üzere bütün muhalif kesimde şok etkisi yaptı. Çünkü yıllardır Erdoğan'a attıkları iftira üzerinden kara bir propaganda yürütüyorlardı. 

Rafael Sadi, Oda TV'de yazılar yazan, Türkiye'de doğmuş, büyümüş Yahudi kökenli bir Türk vatandaşıdır. Dedeleri İspanya'daki soykırımdan kaçarak Osmanlı'ya sığınmış. Kendisi ise burada doğup büyüdükten sonra İsrail'e yerleşmiş. Kendi anlatımına göre İstanbul'un Kasımpaşa semtinde dünyaya gelmiş.

Sadi, 1955 yılında Kasımpaşa’da doğmuş. İlk, Orta, Lise ve Yüksek Öğrenimini İstanbul’da yapmış.

1991 yılında da İsrail’e göç etmiş.

İsrail’de yaşayan Gazeteci-Yazar Rafael Sadi’nin yazıları ODA TV’de yayınlanıyordu.

TV sahibi ve editörlerinin gözaltına alınmasından sonra SADİ’nin yazıları yayımlanmaz oldu.

Rafael Sadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 yıllık okul mezunu olup olmadığı sorgulamaları yapılırken, muhalif olmasına rağmen bu konuda bildiklerini kaleme almıştı. 

Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere bazı muhalif isimlerin, "Bu adamın hiç sınıf arkadaşı yok mu, hiç mi onunla resim çeken biri yok" gibi ifadelerine de Rafael Sadi çok güzel örneklerle cevap vermişti. Kaldı ki bu konuda CHP'li Aydın Ayaydın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizzat hocası olduğunu ve onu birebir tanıdığnı itiraf etmişti. Bu konudaki tartışmalar tamamen noktalandığı halde bazı muhalif isimler hala gündemde tutmaya devam ediyor. 

Rafael Sadi kimdir, nerelidir
Rafael Sadi kimdir, nerelidir

 

Rafael Sadi ise bu konu şöyle demişti: 

Yani bazı yazar arkadaşların sırf muhalefet olsun diye adamı karalamak adına “bu adamın üniversite hayatı olmamıştır” gibi mesnetsiz yalanlar söylemesi beni rahatsız ediyor. Evet, ben Tayyip Bey’in dış siyasetine ve İsrail ile takışmasına hatta Filistin meselesini seçim malzemesi yaparak oy potansiyeli yapmak için Yahudi düşmanlığını körüklemesine karşı ve de muhalifim. Ama bu nedenle bildiğim gerçekleri ne saklamaya ne de çarpıtmaya veya çarptırılmasına sessiz kalamam.

Tayyip Bey ile tam 4 sene hatta biraz da fazlası aynı okulda, aynı sınıfta bazı günler de aynı sırada çok kıymetli hocalardan ders aldık. Mezun olduk mu? Hayır ben olmadım olamadım ekmek parası derdindeydim ve 4. Sınıftan 3 ders takıntı ile okulu bitiremedim, diploma alamadım. Tayyip Bey de diploma aldı mı alamadı mı ben bilmiyorum. Diplomasını alıp almadığı konusunda da bir şey diyemem. Ama basında bir takım belgeler diplomalar yayınlandı. Kimi sahte dedi kimi düzmece . Bazıları da gece gündüz uğraşıp sahte olduğunu kanıtlama çabası içinde.

OKULUN TARİHÇESİ

Okulun tarihçesi şöyle:

Okul ve bina ilk önceleri TUNA İKTİSAT OKULU adı ile faaliyet gösterdi ve 1970’li yılların başında herhalde 1974 öncesi devletleştirilerek 4 yıllık eğitim evrem AKSARAY İKTİSAT VE TİCARET YÜKSEK OKULU ünvanı ile bizleri talebe olarak kayıt altına aldı.

Hocalarımız ise:

ORD.PROF. DR.REŞAT KAYNAR ( Hukuk)

PROF. DR. İSMET GİRİTLİ

PROF. DR. EROL ZEYTİN OĞLU

DR. KAMURAN PEKİNER

DR. İSMAİL ÖZASLAN

DR. SULHİ DÖNMEZER

Daha isimlerini hatırlayamadığım nice kıymetli hocalar vardı kuşkusuz.

Biz mezun olmadan veya benim açımdan konuşacak olsam olamadan okul 1981 de (galiba) kapandı ve Çenberlitaş’ın arkasındaki MALİYE MUHASEBE YÜKSEK OKULU ile birleşti. Hatta Öğrenci işleri bölümünden evrak almak için oraya gittiğimi de hatırlıyorum.

Okul hangi sene MARMARA ÜNİVERSİTESİ ile birleştirilip o bünye içine katıldı bilmiyorum. Ama doğal olarak duyduk.

Sayın Erdoğan’ın diploması bu okuldan verilmiş. Buna neden herkes hayret ediyor ki? Okul bu bünyeye katıldı ise kim verecekti ki diplomayı? Ben diploma alamadığım için kimin diploma verebileceğini de bilmiyorum. Resmi evraklar üzerindeki tarihler verildiği veya yayınlandığı tarihteki tarihler olur. Diplomayı hak ettiği tarih olmaması doğaldır ve diplomayı düzenleyen memurun veya sistemin prosedürel gelişimi nedeni ile başka bir tarih olması da imkansız değildir. Okula kaydolduğu numaranın diplomadaki numara ile farklı olması da yine okul değişikliğinin sonucudur.

Sayın Selahattin Demirtaş da muhalefet yapacak diye Tayyip bey’in sınıf arkadaşlarına nazirede bulunmuş . Kimse de bir fotoğraf çekmeyi akıl edememiş diye buyurmuş. Ha cep telefonu vardı da biz mi selfie yapmadık değil mi? Yıl 1974, bayım değil cep telefonu İstanbul’dan Ankara’ya 4 saat telefon sırası beklemeden görüşemiyorduk. Tavsiye ederim Ali Poyrazoğlu’nun telefon parodisini bulup izleyin.

HALK TV'DE SÖYLEYİNCE MUHALİFLERİN YÜZÜ ASILDI

Rafael Sadi, aynı konuyu 28 Eylül 2022 Çarşamba akşamı Halk TV'de katıldığı programda da gündeme getirince CHP'li gazetecilerin yüzü bir anda düştü. Program sunucusu Şirin Payzın ise ne yapacağını şaşırdı. 

Rafael Sadi, Halk TV'de Şirin Payzın'ın sunduğı 'Sözüm Var' programının konuğu oldu. Sadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yaptığı bir konuşmada Erdoğan'ın Hamas'a kardeşim dediğini hatırlatarak, "Hamas'a kardeşim diyor arkadaş, benim sınıf arkadaşım..." dedi. Program sunucularından Emin Çapa araya girerek, "Rafael Bey, kim sınıf arkadaşınız, orayı ben kaçırdım" sorusuna Sadi "Recep Bey... Hani diploması var mı yok mu tartışılan üniversitede 4 sene beraber okuduk aynı sırada." yanıtını verdi. 

Gazeteci Payzın'ın, "Nasıl bildirdiniz, o günkü Erdoğan ile bugünkü Erdoğan arasında ne fark görüyorsunuz" sorusunu ise Rafael Sadi, "O zaman çok sessiz sakin, efendi bir çocuktu; fazla kimseye bulaşmazdı."  diye yanıtladı.

Gazeteci Barış Terkoğlu'nun, "O zaman da ekonomist miydi?" sorusuna ise, "Ben değilim çünkü diploma almadım ama o aldığına göre demek ki ekonomisttir. Aynı sınıfta okuyan 5-6 arkadaşımla da temastayım. Aman bizim ismimizi söyleme başımıza iş almayalım diyorlar." cevabını verdi.


 

 

 

Yorumlar