Putin'den çekilme yorumu: ABD'nin varlığı zaten meşru değildi

ABD'nin Suriye'den çekilme kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD'nin zaten Suriye'de işgalci konumunda olduğunu ima etti.

Google Haberlere Abone ol
Putin'den çekilme yorumu: ABD'nin varlığı zaten meşru değildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen yıllık basın toplantısında, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ karşısında zafer kazanıldığı yorumuna ilişkin, "Genel olarak katılıyorum." ifadelerini kullandı.

Putin, şöyle devam etti: ABD’nin Suriye’den çekildiğine yönelik henüz bir emare görmedik. Suriye anayasa komitesinin kurulması için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Putin, "İstanbul zirvesinde Türkiye, Almanya ve Fransa ile birlikte aldığımız karar doğrultusunda Suriye anayasa komitesinin kurulması için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın DEAŞ'a ilişkin açıklamasına katıldığını belirterek, "ABD Başkanıyla aynı fikirdeyim, DEAŞ yenildi. Ancak DEAŞ'ın yeniden bir araya gelme riski de var" dedi.

Putin, ABD'nin Suriye'den 100 gün içinde çekilme kararına ilişkin olarak da, "Çekilme kararının ne anlama geldiğini bilmiyorum. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı meşru değil. Şimdilik çekildiklerine dair bir emare yok. ABD halen daha önce çekileceğini söylediği Afganistan'da" ifadelerini kullandı. 

Bu yıl Putin'in büyük basın toplantısına 1.702 gazetecinin akredite olduğu belirtildi. Toplantının özelliği ise, ne zaman biteceğinin belli olmaması, buna Putin'in karar vermesi...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştirdiği basın toplantısına Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinden toplam 1702 gazeteci akredite edildi. Rusya’nın ekonomik durumuna dair Rus gazetecilerin sorularını cevaplayan Putin, "Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’nın Rusya için büyüme hedefi yüzde 1,8’di. 2018 yılı Rusya’nın ekonomisinin büyüme oranı yüzde 1,7 oldu. Geçtiğimiz 2017 yılında bu oran yüzde 2,1’di. Bu yıl en çok yüzde 3,2 ile imalat sanayisinde büyüme gerçekleşti. Enflasyon oranı yüzde 4,2 oldu. Bu yıl işsizlik oranlarında düşüş yaşandı. Rusya’da işsizlik oranları 5,2 oldu. Önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 4,8 olmasını hedefliyoruz" dedi.

Putin, nükleer savaş tehdidini küçümsememek gerektiğini belirterek ABD'ye mesaj verdi. Putin, "Nükleer savaş tehdidi şu anda gerçekten de Soğuk Savaş döneminde olduğundan daha az ciddiye alınıyor. Fakat bu tehdit gerçekte daha az şiddetli hale gelmedi. Dünyada silah kontrolü için kurulan sistemin çökmekte olduğu gözleniyor." ifadelerini kullandı.

"ANAYASA KOMİSYONU HAZIR OLMAK ÜZERE"

Putin, Türkiye, Almanya, Fransa ve Rusya’nın halihazırda ülkede demokrasiye geçilmesi için çalışma yaptıklarına işaret etti. "İstanbul'da yapmış olduğumuz görüşmede, bir karar verdik ve elimizden her türlü çabayı göstererek Suriye’de anayasa komisyonunu kuracağız" ifadelerini kullandı.

Komisyonun hazırlık aşamasının son aşamasına gelindiğini kaydeden Putin, "Komisyon için listeyi hazırlamaya devam ediyoruz. Dışişleri Bakanım Sergey Lavrov, bana Birleşmiş Milletlerin süreci yavaşlattığını söyledi ama son düzlüğe zaten geldik. Suriye yönetimi, 50 kişilik bir liste hazırladı ancak muhalifler buna itiraz etti. Bu doğrultuda tekrar liste hazırlanılıyor. Fakat kısa süre içinde bitecek" ifadelerini kullandı.

"ABD'YE İHTİYAÇ YOK"

ABD askerinin Suriye'den çekilmesi meselesine tekrar değinen Putin, "Bana sorarsanız ABD askerine ihtiyaç yok. Suriye'deki varlıkları meşru değil. Suriye'ye girme kararını ancak Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi verir veya Suriye'nin kendisi davet eder. Ancak BM Güvenlik Konseyi ABD'ye onay vermemiş, Hükümet de bir davette bulunmamıştı" diye konuştu.

Yorumlar