PSG sahibi kim, PSG kimin, Nasır el Halifi kimdir?

PSG'nin sahibi kimdir, nerelidir soruları Messi'nin transferinden sonra dünyanın dört bir yanında sorulmaya başlandı. Nedeni ise sahibinin kimliği oldu. Peki, kimdir PSG'nin sahibi?

Google Haberlere Abone ol
PSG sahibi kim, PSG kimin, Nasır el Halifi kimdir?

PSG sahibi kim, nereli, Nasır el-Halifi kimdir? Soruları bu aralar merakla soruluyor. Çünkü dünyanın en pahalı futbolcularından ve en ünlü isimlerinden biri olarak kabul edilen Messi, Barcelona'dan uzun yıllar aradan sonra ayrılarak PSG'ye transfer oldu; hal böyle olunca bütün dünyadaki futbolseverler bu ünlü ismi ikna eden kulübün sahibinin kim olduğunu merak eder oldu. İşte PSG kimin, sahibi kim, Nasır el-Halifi kimdir? PSG sahibi hakkında merak edilenlerden bazıları: 

PSG sahibi el-Halifi ile Messi

 

PSG aslında bir kişi ya da şahsa ait spor kulübü değil direkt Qatar devletinin yatırım fonu olan bir şirkete aittir. 

Şirketin adı ise Türkiye'de de birçok yatırımı ve şirketi bulunan Qatar Sports Investments'tir. 

PSG'nin başında bulunan isim ise Nasır El-Halifi'dir. 

Nasır el-Halifi, Katar Emiri Temim'in gayri resmi bakanı olarak yurt dışındaki menfaatlerini koruyor, şirketlerine patronluk yapıyor. 

PSG sahibi kimdir, PSG kimin?
PSG'nin başkanı Katarlı Nasır el-Halifi

 

Aralarında Türkiye Süper Ligi'nin de olduğu birçok ligin yayıncı kuruluşu olan beIN Medya Grubu'nun CEO'su, Katar Spor Yatırımları (Qatar Sports Investments)'nın genel müdürü, Paris Saint-Germain kulübünün ve Katar Tenis Federasyonu'nun başkanıdır. Aynı zamanda Asya Tenis Federasyonu'nun Batı kolunun da başkan yardımcısıdır.

Fransa futbolunun en güçlü ismi olarak seçilen Nasır el-Halifi, 2013 yılının sonunda Al Jazeera Sport'dan ayrılarak beIN Sports olarak markalaşan organizasyonun başına geçti.

İsminin duyulmasının asıl sebebi ise Katar Spor Yatırımları (Qatar Sports Investments) bünyesine kattığı ve başkanlığını yaptığı Paris Saint-Germain kulübüdür. Kulübün hem başkanı hem de CEO'su olan Nasır el-Halifi, 2011 yılının Ekim ayında PSG'nin başına geçti.

Nasser El-Khelaifi, aynı zamanda eski bir tenisçi. Sultan Khalfan'dan sonra Katar Davis Cup takımının en başarılı ikinci oyuncusuydu. 1992-2004 yılları arasında aktif tenis oynamıştır.

2008 yılından beri Katar Tenis Federasyonu'nun başkanlığını yürüten iş adamı, 2011 yılında da Asya Tenis Federasyonu'nun Batı Asya kolunda başkan yardımcılığını yapmaktadır.

Katar ülke yönetiminde de yer alan Nasser El-Khelaifi, Katar Emiri Şeyh Tamim tarafından bazı ülkelerde uygulanan 'Portföysüz (belgesiz) Bakan' görevine getirilmiştir.

PSG sahibi kimdir, PSG kimin?
Lionel Messi, Paris Saint- Germain'e imzayı attı. 34 yaşındaki futbolcu, Fransız ekibiyle 2+1 yıllık anlaşmaya vardı. Messi'nin yeni kulübünde 35 milyon euro net ücret kazanacak. Barcelona'dan arkadaşı Neymar'ın 10 numarayı giymesinden dolayı bu formayı kabul etmeyen Messi, gençlik yıllarında terlettiği 30 numarayı kullanacak.

 

DÜNYANIN EN ZENGİN KULÜP SAHİPLERİ KİMLER?

Dünyanın en zengin kulüp sahipleri arasında Arap iş adamlarının yanında Ruslar da var.

En zengin kulüp sahipleri

 

SUUDİ KAMU YATIRIM FONU | NEWCASTLE | 430 MİLYAR DOLAR

Suudi Arabistan'ın egemen servet fonu, Premier Lig tarafından sadece altı ay önce bloke edilen bir devralmayı tamamlamak için ekim 2021'de Newcastle'da yüzde 80 hisse satın aldı. Kamu Yatırım Fonu; Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Hindistan, Fransa ve Brezilya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki şirketlere ve projelere büyük yatırımlar yaptı.

Suudi Kamu Yatırım Fonu'na Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Salman başkanlık ediyor. Yasir Al-Rumayyan ise Newcastle başkanlığına atandı.

Sovereign Wealth Fund Institute'a göre, fonun 430 milyar dolar'ı aşan varlıkları olduğu bildirilirken, RB Sports & Media ve PCP Capital Partners, devralmanın bir parçası olarak Newcastle'da %10 hisseye sahip.

Bin Salman'ın kişisel servetinin yaklaşık 17,6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

ŞEYH MANSUR | MAN CİTY, MELBOURNE CİTY, NEW YORK | 20 MİLYAR DOLAR

Şeyh Mansour olarak da bilinen Mansour bin Zayed Al Nahyan, futbolda en iyi Premier Lig kulübü Manchester City'ye sahip olmasıyla tanınır, ancak aynı zamanda City Football Group aracılığıyla bir dizi başka kulübe de sahiptir.

Man City'nin yanı sıra, Major League Soccer takımı New York City ve A-League takımı Melbourne City, Şeyh Mansour'un sahibi olduğu City Football Group'taki kulüpler arasında yer alıyor. Diğerleri arasında Hindistan'daki Mumbai City, Belçika ekibi Lommel SK ve Uruguay takımı Montevideo City Torque de yer alıyor.

Milyarderin, 42 milyon euro değerinde bir eve sahip olduğu biliniyor.

DİETRİCH MATESCHİTZ | RED BULL SALZBURG, RB LEİPZİG, NY RED BULLS | 19.4 MİLYAR DOLAR

Avusturyalı milyarder Dietrich Mateschitz, çeşitli spor dallarında, çoğunda şirketinin adının yer aldığı geniş bir takım portföyü derledi.

Futbolda sahip oldukları takımlar; Bundesliga ekibi RB Leipzig, Avusturya takımı Red Bull Salzburg ve MLS ekibi New York Red Bulls.

ANDREA AGNELLİ VE AİLESİ | JUVENTUS | 13,5 MİLYAR DOLAR

Agnelli ailesi Juventus'un sahibi ve Andrea Agnelli, ailenin futbol girişiminin yüzü olarak hem kulübün hem de Avrupa Kulüpler Birliği'nin (ECA) başkanı olarak görev yapmakta.

Sanayici bir aile olarak bilinen Agnelli ailesinin ticari gelirleri çeşitli. Kaznaçların çoğunluğu ise otomobil endüstrisinden geliyor. Fiat, Ferrari, Alfa Romeo ve benzeri markaları üretiyorlar.

DİETMAR HOPP | HOFFENHEİM | 13 MİLYAR DOLAR

Bundesliga ekibi Hoffenheim'da küresel çapta oyuncular olmayabilir, ancak sahipleri Dietmar Hopp, SAP SE'nin kurulmasına yardımcı olan yazılım ve veri işleme sektöründe etkili bir iş adamı.

Hoffenheim'a yaklaşık 400 milyon euro yatırım yaptığı bildirilen Hopp, Almanya'daki futbol taraftarları tarafından ağır bir şekilde eleştiriliyor, ancak 2020'de koronavirüs aşısı arayışında ön plana çıktı.

ROMAN ABRAMOVİCH | CHELSEA | 12.4 MİLYAR DOLAR

Rus işadamı Roman Abramovich, 2003 yılında İngiltere ve Avrupa'da başarıya giden yolda Premier Lig kulübüne yardımcı olmak için Chelsea'ye milyonlar enjekte ettiğinde oldukça büyük bir heyecan yarattı.

Parasını petrol endüstrisinde kazandı. Ayrıca alüminyum işlerine de yatırım yaptı.

Fakat Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından kulübü devretmek zorunda kaldı ve tüm mal varlığına el konuldu.

Bu olay gerçekleşmeden önce ise listede altıncı sıradaydı.

PHİLİP ANSCHUTZ | LA GALAXY | 10 MİLYAR DOLAR

Major League Soccer'ın kurucu üyelerinden biri olan Philip Anschutz, popüler LA Galaxy takımının sahibi. Ancak geçmişte MetroStars, Chicago Fire ve diğerleri de dahil olmak üzere ligde bir dizi başka takıma da sahipti.

Amerikalı milyarderin ana ticari gelirleri gayrimenkul, petrol, demir yolu ve eğlence sektörleri.

STAN KROENKE | ARSENAL, COLORADO RAPİDS | 9 MİLYAR DOLAR

Premier Lig kulübü Arsenal, Kroenke Spor ve Eğlence şirketi aracılığıyla Amerikalı milyarder Stan Kroenke'ye ait.

Kroenke'nin şirketi ayrıca MLS ekibi Colorado Rapids'in yanı sıra NFL'de Los Angeles Rams, NBA'de Denver Nuggets ve NHL'de Colorado Avalanche dahil olmak üzere diğer sporlardaki bir dizi takımın da sahibi.

NASSER AL-KHELAİFİ | PSG | 8 MİLYAR DOLAR

Katarlı iş adamı Nasser Al-Khelaifi, Fransız ekibi Paris Saint-Germain'in sahibi ve işletmecisi olduğu Qatar Sports Investments'ın başkanı.

Al-Khelaifi aynı zamanda çeşitli spor dallarını yayınlayan beIN Media grubunun da başkanı ve Neymar'ın Barcelona'dan PSG'ye 222 milyon Euro'luk dünya rekoru transferinin arkasındaki isim.

ZHANG JİNDONG | INTER | 7.6 MİLYAR DOLAR

Zhang Jindong, şirketi Suning Holdings Group aracılığıyla 2016 yılında Serie A kulübü Inter'in çoğunluk hissesini satın alan Çinli bir milyarder.

Suning grubu, ev aletleriyle uğraşan bir perakende işletmesi. Ancak Jindong'un diğer ilgi alanları, sporun yanı sıra medya ve yayıncılık sektörünü de kapsamakta.


 

Yorumlar