Protesto, gösteri ve eylemlerde takılan maske ne anlama geliyor, Anonymous maskesi kimi temsil ediyor?

Dünyanın birçok yerinde düzenlenen protesto, gösteri ve eylemlerde takılan bıyıklı maske ne anlama geliyor? Ya da dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous'un sembolü haline gelen maske ne ifade ediyor?

Google Haberlere Abone ol
Protesto, gösteri ve eylemlerde takılan maske ne anlama geliyor, Anonymous maskesi kimi temsil ediyor?

Dünya genelinde birçok ülkede son yıllarda düzenlenen protesto, gösteri ve eylemlerde takılan bıyıklı maske ne anlama geliyor? 

Türkiye'de de "Gezi eylemleri" esnasında kullanılan bıyıklı, üçgen ve keskin hatlara sahip maske kimi temsil ediyor, ne anlama geliyor, ne zamandandır kullanılıyor? İşte, protestolarda, gösterilerde ve eylemlerde göstericiler tarafından takılan o maskenin hikayesi...

Göstericilerin polise karşı düzenlediği eylemlerde taktıkları bu maskenin hikayesi 400 yıl kadar eskidir. Yani 400 yıl önce yaşayan bir eylemcinin suratını ifade ediyor. 

O kişi 5 Kasım 1605 tarihinde İngiltere meclisini havaya uçurmaya çalışan Guy Fawkes'ın ta kendisidir. 

İnce bıyıkları, hayalete benzeyen yüzüyle Guy Fawkes, eylemi gerçekleştirmek isterken yakalanarak idam edilmişti. 

Fawkes bir Katolik'ti. Amacı ise Protestan Kral 1. James'ı devirerek onun yerine kendi inancından birisini geçirmekti. Ancak bunu başaramadı. İngiltere'de bu saldırı girişiminin başarısız olması uzun yıllar aynı tarihte kutlanarak anılıyordu. Bu kutlamalar esansında bir süre sonra Fawkes'ı temsil eden kuklalar taşınıyordu. 

Bugünkü maskelerde yer alan ifadeleri tam olarak taşıyan ilk görsel 1982 yılında İngiltere'de yayınlanan bir çizgi romanda ortaya çıktı. V For Vandetta isimli çizgi romanda bu maske bir anarşist tarafından kullanılıyor. Anarşistin amacı ise "Faşist İngiliz hükümeti"ni devirmektir. 

Maskeyi ünlü yapan eser ise 2005 yılında yayınlanan aynı adlı sinema filmi oldu. Bu filmle birlikte Fawkes maskesi dünyaca tanınmış oldu. 

Maskeler, batılılar tarafından "Arap Baharı" olarak adlandırılan protesto gösterilerinde de kullanılarak daha da yaygınlaştırıldı.

Dünyaca ünlü Hacker Grubu Anonymous da bu maskeyi kullanarak sahiplendi.

Türkiye'deki Gezi eylemlerinde, Brezilya'daki gösterilerde kullanılan maskeler şimdi yeniden gündemde.

Protestolarda takılan o gizemli maske son olarak Hong Kong'da Çin yönetimini protesto eden göstericiler tarafından takılarak bir kez daha dünya gündemine oturdu.

Yorumlar