Banka promosyonu haram mı, caiz mi bankaların maaş promosyonu helal mi, Diyanet ne diyor?

Banka promosyonu haram mı, caiz mi bankaların maaş promosyonu helal mi, Diyanet ne diyor? Promosyon haram mı, bankaların maaş promosyonu olarak memur veya emekliye verdiği para haram mı helal mi, Diyanet Fetha Hattı bu konuda ne diyor?

Banka promosyonu haram mı, caiz mi bankaların maaş promosyonu helal mi, Diyanet ne diyor? Promosyon haram mı, banka promosyonu caiz mi bankaların maaş promosyonu helal mi, Diyanet ne diyor? İsmailağa Cemaati fetha hattı ne diyor?

Başta kamu bankaları olmak üzere birçok banka emeklilere ve çalışan diğer memurlara banka promosyonu veriyor.

Maaşlarını bankaya getirmeleri karşılığında bir defaya mahsus verilen promosyonların bedeli bazı bankalarda hayli yüksek ve cezbedicidir.

Başta emekliler olmak üzere birçok çalışan bankaların verdiği promosyondan almak istiyor; ancak bazıları dini hükmünü bilmediği için tereddüt içerisinde kalıyor.

Peki, Banka promosyonu haram mı, caiz mi bankaların maaş promosyonu helal mi, Diyanet ne diyor?

DİYANET GÖRÜŞÜ

Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki görüşü şöyle:

Alınan promosyon kişinin maaşı kadar helal olduğu söylenemez; ancak tamamen bir faiz olduğu da söylenemez.

Özetle alınan promosyonun şüpheli olduğu, mümkün oldukça uzak durulması gerektiği ifade ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından konuyla bir soruya verilen cevap ise şöyledir: 

Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.

Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.

İSMAİLAĞA CEMAATİ GÖRÜŞÜ

İsmailağa Cemaati'ne bağlı LaleGül TV'de verilen bir cevapta ise şöyle deniliyor:

Bankaların verdiği promosyonlar caiz değildir. Ancak bankada da bırakmak uygun değildir. Alınıp tasadduk yani sadaka olarak birilerine vermek gerekir.

SORULARLA İSLAMİYET SİTESİNİN GÖRÜŞÜ

Birçok konuda önemli ilim adamları tarafından soruların cevaplandığı Sorularlaİslamiyet.com sitesinin de konuyla ilgili bir görüşü var. Aynı şekilde sorulan soruya sitenin verdiği cevap aynın şöyle:

Faizcilik yaparak para kazanan bankalar, mesela maaşlarınız onlara yatırıldığında, orada kaldığı sürece, sizin paralarınızla faizcilik yapar ve bundan para kazanırlar. Promosyon adıyla size verdikleri de bu faiz gelirinin küçük bir kısmıdır. Bu sebeple haram-helal kaygısı taşıyan Müslümanların maaşlarını, faizcilik yapmayan bankalara yatırmaları gerekir.

Bilindiği gibi İslam faizin azını ve çoğunu ve bu arada faizli işlem ve akitleri haram kılmıştır.

Bir grup memurun veya çalışanın maaşları faizci bir bankaya yatırıldığı zaman bu banka o parayı -çekilmediği sürece- sisteme sokmakta ve faizli işlemler yaparak para kazanmaktadır. Kazanılan faiz gelirinin bir kısmı bankaya kalmakta, bir kısmını da banka kurumlara ve memurlara vermektedir.

Bu arada çalışanların ayaklarını bankalara alıştırmayı da hedeflemek söz konusudur.

Maaşlar faiz sistemiyle çalışan bankalardan alındığı takdirde iki sakınca doğuyor:

1. Bankaya paranızla faizcilik yapma imkanı vermiş oluyorsunuz.

2. Gelirinin çok büyük bir bölümü faizden olan bir kurumdan hediye kabul etmiş oluyorsunuz. Aslında bu hediyenin de oraya yatırılan maaşlarınızın faizle işletilmesinden elde edildiğini yukarıda ifade etmiştim.

Bu durumda ne yapalım?

- Mümkünse maaşlarımızı faizli işlem yapmayan katılım bankalarına yatırıp oradan çekelim.

- Bunun mümkün olmadığı yerlerde ve şartlarda ise, verilen promosyonları alalım, ama -yoksul değilsek- bunu yoksullara verelim.