Portekiz başarısını sürdüremedi

Yeni tip koronavirüs salgınına karşı Mart-Haziran 2020'deki ilk dalgada verdiği mücadeleyle Avrupa Birliğinde örnek ülke gösterilen Portekiz, artık yüksek vaka artışlarıyla riskli ülkelerin başında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Portekiz başarısını sürdüremedi

Yaklaşık 10 milyon 300 bin nüfusa sahip Portekiz, özellikle ocak ayı başından bu yana Kovid-19'da yeni vaka ve günlük can kayıplarında art arda en yüksek rakamları açıkladı.

Kovid-19'un ilk dalgasında aldığı erken ve sert tedbirlerle salgının yayılmasını en düşük seviyede tutmayı başaran Portekiz, ikinci dalgada (Eylül 2020'den bu yana) ekonomik kaygılar nedeniyle geç aldığı önlemlerin ağır faturasını ödüyor.

Kovid-19 salgınında vaka sayıları 10, can kaybı 8 kat arttı

Portekiz'de salgının ilk ve ikinci dalgası arasında kıyaslama yapıldığında, günlük yeni vaka sayılarının 10 kat, virüse bağlı ölüm sayısının ise 8 kat arttığı gözleniyor.

İlk dalgada en fazla can kaybı sayısı 35 ile 8 ve 11 Nisan 2020 tarihlerinde, en yüksek vaka sayısı ise 1516 ile 10 Nisan 2020'de kayda geçmişti.

İspanya Sağlık Genel Müdürlüğünün verilerine göre ikinci dalgada en yüksek günlük ölüm sayısı, 303 ile 28 ve 31 Ocak tarihlerinde, vaka sayısı ise 16 bin 432 ile 28 Ocak'ta açıklandı.

Ülkede sadece son 6 günde tespit edilen Kovid-19 kaynaklı can kaybı ve yeni vaka sayısı (1745 ölü ve 68 bin 363 vaka), tüm ilk dalga süresince 4 ayda kaydedilen verilerin (toplamda 1576 ölü ve 42 bin vaka) üzerine çıktı.

Ayrıca Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin son iki haftalık verilerine göre, AB ülkeleri arasında her 100 bin kişide tespit edilen Kovid-19 vakası ortalaması en yüksek ülke, 1661 ile Portekiz oldu.

Portekiz, son 14 gündür Kovid-19 kaynaklı can kaybı sayısında her 1 milyon kişide ortalama 247 ölümle ilk sırada yer aldı.

Sağlık sistemi büyük bir krizin eşiğine gelen ülkede, hastanelerdeki yoğunluk oranı salgının başlangıcından bu yana en üst seviyeye ulaştı.

Kovid-19 hastalarının hastanelerdeki yoğunluğu 6 kat arttı

Salgında ilk dalganın görüldüğü dönemde hastanelerdeki yoğunluğun en üst seviyede olduğu 16 Nisan 2020'de 229'u yoğun bakımda olmak üzere toplam 1302 Kovid-19 hastası hastanelerde tedavi görürken, bu sayı yaklaşık 6 kat arttı ve 865'i yoğun bakımda olmak üzere, toplam 6 bin 869'a çıktı.

Ülke basınındaki haberlerde, özellikle başkent Lizbon ve çevresindeki hastanelerdeki yoğunluktan dolayı hastaların hastane önlerinde bekleyen ambulanslarda tedavi gördüğü, bazı yerlerde morgların dolu olması nedeniyle cesetler için dondurucuların kullanıldığı ifade edildi.

Lizbon'da Kovid-19 hastalarının yoğun bakım ünitelerindeki yatak doluluk oranı, bazı hastanelerde yüzde 80'i bulmuş durumda.

Ayrıca Portekiz hükümetinin, ağır kronik hastalıkları bulunan vatandaşlarının tedavilerine, başka ülkelerde devam edilmesi için AB'den iş birliği ve dayanışma mekanizmalarını yürürlüğe sokmasını isteyeceği iddia edildi.

Şimdilik sadece Almanya'nın Portekiz'den olası hasta transferine olumlu yanıt verdiği ancak Kovid-19 hastalarını kabul etmeyeceklerini şart koştukları öne sürüldü.

Portekiz, Avrupa'da Kovid-19'da toplam vaka ve ölüm sayılarında İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya ve Almanya gibi ülkelerin çok gerisinde olmasına rağmen nüfusu ve yüzölçümüne göre salgının bulaşma oranına bakıldığında en riskli ülkeler arasında gösteriliyor.

Ülkede 9 Kasım'dan bu yana uygulanan olağanüstü hal (OHAL), yasa gereği 15 günde bir parlamentoda oylanıp, uzatılırken günlük yeni vaka ve can kayıplarındaki artıştan dolayı tedbirler genişletilip, 29 Ocak'ta sınırlar kapatıldı.

OHAL kapsamında mevcut durumda, salgının yoğun görüldüğü yerlerde serbest dolaşımın kısıtlanması, ilkokullar dışında tüm okulların kapatılması, hafta sonu şehirler arası seyahatin yasaklanması, gece sokağa çıkma yasağı, bar, restoran ve alışveriş merkezlerinin çalışma saatlerinin düşürülmesi ve 10 Şubat'ta kadar ticari ve istisnai durumlar dışında sınırların kapatılması tedbirleri uygulanıyor.

İspanya Sağlık Genel Müdürlüğünün verilerinde göre 1 Şubat itibarıyla ülkede salgından kaynaklanan can kaybı 12 bin 757'ye, toplam vaka sayısı da 726 bin 321'e çıkmış bulunuyor.

Diğer yandan Kovid-19'un ekonomideki faturası da ağır oldu.

Portekiz Merkez Bankası, 2019'a göre 20,4 milyar avro artışla 270 milyar 408 milyon avro olan 2020 yıl sonu toplam kamu borcunun bugüne kadarki en yüksek seviyeye çıktığını açıkladı.

Yorumlar