Seçim sonrası HDP'nin ilk talebi belli oldu

İstanbul seçimlerinde destekleri Millet İttifakı adayı kazanınca HDP'den talepler gelmeye başladı. HDP Eşbaşkanı Temelli, "Yeni Anayasa" talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Seçim sonrası HDP'nin ilk talebi belli oldu

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçlarının ardından partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın seçimle ilgili mektubuyla ilgili tartışmalara değinen Temelli, “O mektubu baştan sona daha önceki açıklamalarıyla birlikte okuduğumuzda Türkiye’nin çok önemli bir sorununa parmak bastığını gördük bir kez daha. Tıpkı 2013’te olduğu gibi demokratik anayasa ve demokratik anayasa konusunda uzlaşma gerekliliğine işaret ediyordu. Türkiye, anayasasını artık yapmalıdır” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) anayasa için çağrı yapan Sezai Temelli, “Parlamentoya sesleniyorum: Anayasamızı yapalım. Gelin bütün partiler, hiçbir farklılığı, ayrımcı bir anlayış ile ele almadan bir anayasa yapma sürecini başlatalım. Toplumsal barış fazlasıyla tahrip edilmiştir. Türkiye toplumsal barışını bir an önce var etmelidir, inşa etmelidir. Sadece parlamentoya sıkışmış bir çağrı ile sınırlı tutmuyoruz. Tüm topluma çağrı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrı yapan Sezai Temelli, “Cumhurbaşkanına da buradan çağrı yapıyoruz: Parlamento üzerindeki vesayetçi anlayışını terk etmelidir. Bu ülkede partili cumhurbaşkanı anlayışı ile yol kat etmemizin mümkün olmadığını şu geride bıraktığımız bir yıllık süreçte gördük. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak bu sürecin üzerindeki gölgesini kaldırmalıdır. Parlamento işlevli hale gelmelidir. Yürütme kendi sınırları içinde Türkiye’nin acil sorunlarına çözüm arayacak bir yerden kabinesini de belki gözden geçirerek bu süreçteki rolünü oynamalıdır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Kabineyi gözden geçirin” çağrısı hatırlatılan Temelli’ye kabinede özel olarak bir isimi kastedip etmediği soruldu. Kabinede değişiklik beklentisi olduğunu ifade eden Temelli, “Bir kabine revizyonu beklentisi herkeste var. Çünkü Türkiye bir yönetim krizi yaşamaktadır. Bir yönetememe haliyle karşı karşıyadır. İşaret edeceğim şu bakan bu bakan değil, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte ihtiyaçlara uygun, liyakati esas alan bir kabineye ihtiyaç olduğu açıktır” dedi.

Yorumlar