Erken seçim gündemde, işte son ANKETLER

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin erken seçim önerisi Ankara'da siyaset dünyasına bomba gibi düştü. Siyaset kulislerinde hareketlilik başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli'nin yarın yapacağı görüşmenin ardından erken seçim yapılıp yapılmayacağı kesinleşecek. Gözler şimdiden yarın yapılacak görüşmelere çevrilmişken akla bir partilerin son durumları geldi. Peki şu ana kadar hangi partinin oy oranı ne durumda? AK Parti-MHP tarafından kurulan Cumhur İttifakı'ı yüzde 51+1'i buluyor mu? Yeni kurulan İyi Parti'nin siyasete etkisi olur mu?

Google Haberlere Abone ol
Erken seçim gündemde, işte son ANKETLER

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin bugünkü grup toplantısıda yaptığı erken seçim çağrısı gündemin ana konusu oldu. Bahçeli'nin çağrısından sonra siyasi parti kulisleri hareketlenmeye başladı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyu görüşmek üzere önce Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Erdoğan yarın da MHP lideri ile görüşecek. Görüşme sonrasında yapılacak açıklamayla erken seçim konusu netleşecek. Erken seçim tartışması bir anda alevlenirken gözler bir kez daha partilerin, muhtemel bir seçim durumunda alabilecekleri oy oranlarına çevrildi. Peki şu ana kadar yapılan son seçim anketlerine göre hangi parti yüzde kaç oy alıyor? En son seçim anketlerinde AK Parti ve MHP tarafından kurulan Cumhur İttifakı'nın oy oranı ne durumda? İki parti yüzde 50 seçim barajını geçebiliyor mu? İşte detaylar: 

Kamuoyu araştırma şirketi Konsensus, geçen ocak ayında yaptığı ve sonuçlarını Fatih Altaylı’nın Habertürk’teki köşesinde aktardığı ankete göre katılımcıların “İlk genel seçimde hangi partiye oy vereceksiniz?” sorusuna verdiği yanıtlar şu şekilde:

AK Parti: Yüzde 44.9, CHP: Yüzde 23.7, MHP: Yüzde 10.6, HDP: Yüzde 9.1, İYİ Parti: Yüzde 2.7, Diğer: Yüzde 2.2, Cevap yok: Yüzde 2.0, Kararsız: Yüzde 2.1, Geçersiz: Yüzde 0.7, Oy vermeyecek: Yüzde 2.

Araştırmada “Adayın kimliği belli olmaksızın, siyasi parti bazında hangi partinin adayına oy verilecek?” sorusunun cevabı şöyle çıktı:

AK Parti’nin adayı: Yüzde 48.1, CHP’nin adayı: Yüzde 25.1, MHP’nin adayı: Yüzde 11.9, HDP’nin adayı: Yüzde 9.6, İYİ Parti’nin adayı: Yüzde 2.9, Diğer: Yüzde 2.4.

ORC: AKP-MHP ittifakı yüzde 50'yi geçiyor

ORC’nin 12-14 Ocak tarihleri arasında 34 ilde 2680 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı ‘Türkiye siyasi gündem araştırması’na göre AK Parti ve MHP ittifakının oy oranı yüzde 50’yi geçiyor. Ankete göre partilerin oy oranları şöyle:

AK PARTİ: Yüzde 47,2
CHP: Yüzde 25,9
MHP: Yüzde 10,8
HDP: Yüzde 8,5
İYİ PARTİ: Yüzde 5,5

Ankete göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Erdoğan’a kesinlikle oy vereceğini açıklayanların oranı 48.6, oy vermeyeceklerini açıklayanların oranı 32.6’da kalırken yüzde 11.3’lük kesim ise oy verebileceğini söyledi.

Kulat: AKP-MHP oyları yüzde artı 1'i bulmuyor

AK Parti’ye de anketler yapan MAK Danışmanlık Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, geçen şubat ayında yaptığı açıklamada AK Parti-MHP ittifakının oylarının yüzde 50 artı 1’i bulamadığını söylemişti.

Gezici: AKP yüzde 42, İyi Parti yüzde 20.2

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici’nin geçen ocak ayında Halk TV’de açıkladığı 2017’nin Aralık ayında yapılan seçim anketi sonuçlarına göre partilerin oy oranları şöyle:

AK Parti: Yüzde 42
CHP: Yüzde 20,1
İYİ Parti: 20,2
MHP: Yüzde 7,29
HDP: yüzde 8,73

CHP yanlısı şirket MHP'yi baraj altında indirdi

CHP Yanlısı araştırma şirketi SONAR Araştırma Şirketi’nin 26 ilde, 3000 kişi ile görüşerek yaptığı, sonuçları geçen 7 Nisan’da yayınlanan anketine göre ise AK Parti’nin oy oranın yüzde 40.10, CHP’nin yüzde 25.31, İYİ Parti’nin yüzde 14.22, HDP’nin ise yüzde 10.79 olduğu görülüyor. MHP ise barajın altında kalıyor.

​Araştırmanın Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bölümünde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 38.9’la önde olduğu gözüküyor. Henüz bir aday göstermemiş olan CHP’nin oy oranı yüzde 18.9 iken, İYİ Parti lideri Akşener’in oy oranı ise yüzde 15.3.

ANDY-AR

Andy - Ar Araştırma Şirketi'nin sahibi Faruk Acar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 26 Ağustos 2018'de yapılmasını önerdiği cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak ellerindeki son anketin sonuçlarını açıkladı. Acar, AKP ile MHP'nin ortak adayı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ilk turda yüzde 55 oranında oy alacağını ileri sürdü. 

Acar, A Haber canlı yayınında şunları söyledi: "Şu an itibariyle , 40 gün sonra seçime gidildiğinde, 20 yıldır yanılmayan ve kamuoyunda ciddi bir güvenilirliği olan, başında olduğum, emekçisi olduğum Andy-Ar adına, altına imzamı atayım ve sorumluluğu alayım; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 55 gibi bir oyu var, daha altı değil. Bugünkü koşullarda daha ilk turda mesele bitiyor."

Yorumlar

Cevapveriyorum Onun dışında herkes....Farkileştik...Geriledik....
şevket yalın yav arkadaş tayyip ülkede satılmadık bişey bırakmadı.sen gogıla 15yılda satılan devlet malları kitler yaz bakalım..ne çıkıyo ve bu satılanlarla ne yapıldı bir fabrika yapıldımı hayvancılığı-tarımı .kısaca türkiyeyi bitiren bop eşbaşkanı değilmi?siz birde bop nedir gogıla sorun ondan sonra konuşun ülke batmış artık götüremiyolar patlıyacak adamlar seçime gidiyolar neden seçime gidiyolar hiçmi düşünmüyorsunuz.?
ihsan herkese soruyorum şu anda erdoğandan başka devleti götürebilecek biri varmı Allah içiğn vijdanlarınıza sorun