Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi İbrahim ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Kudüs üç semavi dinin kutsalıdır. Demokrasiye, temel insan hak ve özgürlüklerine, uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararına aykırı bu gelişmeyi dünya kabul etmeyecek ve sağduyu galip gelecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi İbrahim ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Kudüs üç semavi dinin kutsalıdır. Demokrasiye, temel insan hak ve özgürlüklerine, uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararına aykırı bu gelişmeyi dünya kabul etmeyecek ve sağduyu galip gelecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ile bir araya geldi. Görüşmede Kudüs’ün ABD tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınması üzerine konuşan Topçu, “Kudüs üç semavi dinin kutsalıdır. Demokrasiye, temel insan hak ve özgürlüklerine, uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararına aykırı bu gelişmeyi dünya kabul etmeyecek ve sağduyu galip gelecektir. ‘Şer gördüğümüz hayır olacak’ kanaatiyle sağduyu ile her zamankinden fazla birliğe ihtiyacımız var. Müslüman, Hristiyan, sağduyulu Yahudiler bu hukuksuz karar karşısında ezilmeyip hukuklarını muhafaza edecek. Kudüs için verilen bu karar insanlık ortak değerine karşı işlenen suçtur” ifadelerini kullandı.

"Azerbaycan Türkiye’mizin ikiz kardeşidir"

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Topçu, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine de değinerek “Azerbaycan Türkiye’mizin ikiz kardeşidir. Cumhurbaşkanlarımız sayesinde kültürel, ekonomik, sosyal, siyasi ilişkilerimiz artarak devam ediyor. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, Bakü-Ceyhan boru hattı iki liderin çabalarıyla hem bölgeye hem insanlığa çok şeyler kazandırmaya devam edecektir” dedi.

12 Aralık Aliyev’in vefat yıl dönümü

12 Aralık Haydar Aliyev’in vefat yıl dönümüne değinen Topçu, şunları kaydetti:

“Can Azerbaycan’ımızın ulu önderi rahmetli Haydar Aliyev Türk dünyasının da önemli bir devlet adamıydı, kendisini rahmetle anıyoruz. Onun Azerbaycan Türkiye ilişkilerindeki bilgeliğini daima şükranla yad edeceğiz. 12 Aralık’taki ölüm yıl dönümünde Türkiye’de de anma günleri düzenlenecek ve bu Azerbaycan’ımızın ulu önderi Haydar Aliyev gibi bir Türk’ü Anadolu insanına hatırlatma fırsatı olacaktır.”

"1980 yılında alınan Birleşmiş Milletler kararlarında İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesi geçersiz sayılmıştır ve öyle de kalmalıdır"

Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği görevine başladığı kısa süre içinde Yalçın Topçu’nun kendisine desteğini hiç esirgemediğini belirten Hazar İbrahim ise, “Yalçın Bey’in ikiz kardeş ülkelerimiz ilişkileri için çabaları çok önemlidir. Bana destekleri için şahsım adına, çalışmaları ve katkıları için de Azerbaycan halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesi hadisesi üzerine konuşan İbrahim, meselenin kesinlikle sulh yoluyla çözülmesi gerektiğini belirterek, "1980 yılında alınan Birleşmiş Milletler kararlarında İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesi geçersiz sayılmıştır ve öyle de kalmalıdır. Konuya Azerbaycan’ın bakış açısı budur ve hep de böyle olmuştur" açıklamasında bulundu.

Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in vefatının 14. yılı sebebiyle Ankara’da düzenlenecek anma törenlerine değinen Büyükelçi İbrahim, Haydar Aliyev’in Türk dünyasının büyük bir şahsı olduğunu kaydetti. İbrahim, konuşmasına şöyle devam etti:

“Her zaman onun yüksek hatırasını yaşatmaya çalışırız. 12 Aralık’ta Ankara’da Haydar Aliyev Parkına ve Haydar Aliyev Ortaokuluna gideceğiz. Ayrıca İhsan Doğramacı Haydar Aliyev için çok mühim bir şahsiyettir bu sebeple Bilkent Üniversitesini de ziyaret edeceğiz. Orada da bir anma töreni olacak. Sevenleriyle birlikte kendisini anacağız.”

Yorumlar