'Büyük Ödül' sahiplerini buldu

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Ödüller, Beştepe'de düzenlenen törenle sahiplerine takdim edildi.

Google Haberlere Abone ol
'Büyük Ödül' sahiplerini buldu

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük ödülleri sahiplerini buldu. Ödüller, Tarih ve Sosyal Bilimler alanında Mehmet İpşirli, Sinema alanında Türker İnanoğlu, Müzik alanında Erol Sayan, Fotoğraf alanında İzzet Keribar'a verilirken, Vefa ödülü Mehmet Akif Ersoy adına torununa verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Beyoğlu'nda Mehmet Akif Ersoy'un Mısır Apartmanı'nındaki evinin müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle: "Kültür ve Sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirleri sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri belirlendi. Bu yılki ödüllerimizi Tarih ve Sosyal Bilimler alanında Mehmet İpşirli, Sinema alanında Türker İnanoğlu, Müzik alanında Erol Sayan, Fotoğraf alanında İzzet Keribar ve Vefa ödülünü Mehmet Akif Ersoy adına torununa veriyoruz. 

Dilimiz öylesine büyük bir değişme uğramıştır ki dedeler torunlarının anlayamaz hale gelmiştir. Giyim kuşamdan her alana karşı bu durumlara şahit oluyoruz. Atalar yitik kaybedildiği yerde aranır derler. Bize düşen görev medeniyetimizin üç tasavvurunun kendi tarihimizde kendi geçmişimizde aramak yeniden yorumlamak ve geleceğe uyarlamaktır.

Dünyanın en güçlü ülkelerine baktığımız zaman ordularından ziyade kültürleriyle etkili olduklarını görüyoruz. İşte bu gerçek bizi kültür sanat politikalarımıza dört elle sarılmaya itiyor. Türkiye eğitim ve kültür sanat politikalarında arzu edilen mesafeyi kat edememiştir. Millet olarak topyekün bir mücadeleyle ülkemizi kültür sanat alanında ileriye taşıyabiliriz. Devlete düşen görev bireylerin bu gayreti ortaya koyabilecekleri iklimi tahsis etmektir.

Bir örnekle ifade etmek gerekirse temel sağlamsa ortaya göz alıcı bir köşk çıkar. Temek zayıfsa karşımıza yıkık dökük bir bina çıkar. Biz kendimizi gecekondulara mahkum ettik. Bugün ülkemizin yaşadığı sorunlar ilme, hikmete, tevekküle, gayrete ve tevekküle yeteri kadar sarılmıyor olmamızdan kaynaklıdır. Diğer hususlarla birlikte kültür sanat alanındaki kısırlığı aşmamız için yapmamız gereken, aklımızı kullanmak ve geçmişten gereken dersleri çıkarmayı bilmektir. 

MEHMET AKİF ERSOY'UN EVİ MÜZE OLUYOR

Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve geride bıraktığı eser bize başlı başına bir ödüldür. Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy'un son günlerini geçirdiği Mısır Apartmanı'nın 4. katındaki daireyi kamulaştırdı. Bu daireyi Mehmet Akif Ersoy Müze evine dönüştürüyoruz. İstiklal Marşı, Çanakkale şiiri, Mehmet Akif'in ismini tarihe altın harflerle yazmıştır. Akif'in bize sunduğu ışığı yeteri kadar değerlendirebildiğimizde onun aziz hatırasını ancak yad etmiş olabiliriz. Türkiye'nin yeni Akif'lere, Tanpınar'lara, Arif Nihat Asya'lara, Kemal Tahir'lere, Dede Efendiler, Itri'ler, Neşet Ertaş'lara ihtiyacı var. Yeni Aşık Veyseller yetiştirmeden özgürlüğümüzü koruyamayız. Mimar Sinan gibi kendi alanında asırlar süren ekoller oluşturacak mimarlar yetiştirmeliyiz. Ömrüne 800 e yakın bir proje sığdıran bir isim Sinan. Ve bunlar da öyle kaçak yapılar falan değil...

Mimar Sinan gibi kendi alanında asırlardır devam eden ekol olan mimarlar yetiştirmeliyiz. Kültür ve sanat tabiatı gereği sivildir. Özgürdür vesait kabul etmeyecek bir karakterdedir. Aynı şekilde toplumların kutsallarını inançlarını bunu küçümseyen hafife alan yahut ideolojik siparişlere göre köreltmeye çalışan kişinin yaptığı iş kültür sanat değildir. Türkiye bir yandan geçmişteki değerlerine sahip çıkarken bir yandan da genç kültür ve sanat insanları yetiştirecek"

Yorumlar