ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

- APA Türk Delegasyonu Başkanı Kayatürk: - "Açıklama, işgali teşvik ederek bölgede hukuksuzluğa ve istikrarsızlığa yol açmakta, barış zeminini ciddi anlamda tahrip etmektedir. Asya Parlamenter Asamblesi olarak bu gayri hukuki açıklamayı kınıyor ve reddediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

TBMM (AA) - Asya Parlamenterler Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanı Burhan Kayatürk, ABD'nin "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma," ve "Amerikan Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma" kararına ilişkin, "Açıklama, işgali teşvik ederek bölgede hukuksuzluğa ve istikrarsızlığa yol açmakta, barış zeminini ciddi anlamda tahrip etmektedir. Asya Parlamenter Asamblesi olarak bu gayri hukuki açıklamayı kınıyor ve reddediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kayatürk, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına karşı, APA adına bildiri yayımladı.

Kudüs'ün kutsiyeti ve tarihi statüsünün muhafazasının tüm insanlık bakımından büyük bir hassasiyet taşıdığına işaret eden Kayatürk, İsrail'in Kudüs'ü ilhak kararı ve bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ile uygulamaların hiçbir zaman kabul görmediğini ve hukuken geçersiz olduğunu belirtti.

ABD yönetiminin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail nezdindeki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönündeki açıklamasının uluslararası hukuka ve BM kararlarına aykırı olduğunu ifade eden Kayatürk, kararın gerek vicdan gerekse tarih önünde hükümsüz olduğunu vurguladı.

Barışın ancak BM kararlarıyla da hükme bağlandığı üzere 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde Filistin Devletinin vücut bulmasıyla sağlanacağına dikkati çeken Kayatürk, şunları kaydetti:

"Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'deki İsrail işgalinin derhal sona ermesi, aynı zamanda tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Söz konusu açıklama ise işgali teşvik ederek bölgede hukuksuzluğa ve istikrarsızlığa yol açmakta, barış zeminini ciddi anlamda tahrip etmektedir.

Asya Parlamenter Asamblesi olarak bu gayri hukuki açıklamayı kınıyor ve reddediyoruz. Filistin halkının hürriyet azmini ve milli iradesini temsil eden Filistin Devleti'ni henüz tanımamış olan ülkelere son gelişmeler karşısında artık zaruri hale gelen bu adımı bir an önce atmaları çağrısında bulunuyoruz. Asya haklarının temsilcileri olarak, haklı davasında Filistin halkının yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz."

Yorumlar