Polis eğitimi kanunda değişiklik teklifi

Polis Yüksek Öğretim Kanunu'nda değişiklik teklifi TBMM Genel Kuruluna sunuludu. Teklifin kabul edilen birinci maddesiyle, güvenlik korucularına uyarma, kınama, ücretten kesme, görevden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller düzenleniyor

Google Haberlere Abone ol
Polis eğitimi kanunda değişiklik teklifi

TBMM Genel Kurulunda, Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci maddesi kabul edildi.

Teklifin kabul edilen maddesiyle, güvenlik korucularına uyarma, kınama, ücretten kesme, görevden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller düzenleniyor.

Teklifin birinci bölümü üzerinde söz alan İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından İçişleri Bakanlığında da aşınmaların yaşandığını ve kurum kültürünün yıprandığını savundu.

Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı resmi açıklamada, 2022'nin ilk 9 ayında 44 polis memurunun intihar ettiğinin belirtildiğini hatırlatan Çulhaoğlu, "İçişleri Bakanlığı intiharların nedenlerini araştırmak yerine 'kişisel sorunlar' diyerek geçiştiriyor. Ortada kişisel ya da psikolojik bir sorun varsa, bu evlatlarımız emniyet teşkilatına girerken psikolojik sorunları yokken sonradan bu duruma nasıl geldiler?" diye konuştu.

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, İçişleri Bakanlığına bağlı tüm birimlerin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken kullandığı yol ve yöntemlerin, hızla değişen sosyoekonomik ve teknolojik şartlara ayak uydurmak için yenilendiğini söyledi.

Yılmaz, düzenlemeyle bakanlığa bağlı birçok konuda mevzuat düzenlemesi yapılarak günümüzün koşullarına uygun değişikliklere gidildiğini ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "köy korucularının, devletin verdiği silahı, husumetli olduğu bir aileye karşı rahatlıkla kullanabildiğini ve bu konuda korunma ayrıcalığına sahip olduklarını" öne sürdü.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin'de iki polisin, bir milletvekilini durdurduğu ve kimlik sorduğu için iki yıldır açıkta olduğunu söyledi.

Söz konusu polislerin bir ailesi ve okuyan çocukları bulunduğunu belirten Başarır, "Maaşlarının üçte ikisini alıyorlar. Bu polisler intihar etse o milletvekili rahat mı edecek? Niye o milletvekiline soruşturma yok? O videoyu ben yayınladığım için. Suçlu benim o zaman, o polisleri görevine iade edin. Bana bir fezleke de ondan gelsin. O polislere yazık. Hem hakarete uğrayacaksın hem açığa alınacaksın hem de iki yıldır eksik maaş alacaksın, bunların hepsi hukuksuz." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, teklifin birinci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine, Erdoğmuş, birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

 

Yorumlar