Pırlantada karat ne demek anlamı nedir?

Pırlantada kullanılan karat ifadesi ne demek anlamı nedir? işte karat yata CT anlamı:

Google Haberlere Abone ol
Pırlantada karat ne demek anlamı nedir?

Pırlanta almak yüzük ya da farklı takı almak isteyenlerin sık sık karşılaştığı bir ifade olan karat ne demek anlamı nedir? 0,10 karat, 0,20 karat gibi ifadeler ne anlama geliyor? Karat pırlantanın ağırlığını yoksa büyüklüğünü ya da kalitesini mi ifade ediyor? Yazıya başlamadan önce belirtelim karat pırlantanın büyüklüğünü ifade etmez. İşte karat ya da CT hakkında merak edilenler:

Pırlanta Karat ( CT ) Nedir?

Pırlanta sektöründe kısaltması Ct olan Karat İngilizce karşılığı olan Carat pırlantanın ağırlığını ifade eden ölçü birimidir. Elmas değerli taşının ilk bulunduğu yer olan Hindistan’da keçiboynuzu çekirdeği örnek alınarak değerlendirilir. 1 karat 200 mg ağırlığındadır.

Mücevher sektöründe 1 karattan dahi küçük taşlar, yoğunlukta satılır. 1 karat 100 puandır yarım karat ise 50 yani 0.50 ct şeklinde ifade edilir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu pırlanta ağırlığını ve taşının büyüklüğünü karıştırmamak gereklidir. Aynı karat birimindeki iki pırlantanın fiyatları 3C kuralına göre aynı değildir.
Ağır ve büyük pırlantalar nadir bulunur. Bu tarz bir pırlantanın da değeri de karat ağırlığı ile doğru orantılı olarak artar.

En büyük pırlanta en iyi pırlantadır düşüncesi yanlıştır. Unutulmayın ki bir pırlantanın iyi olup olmadığı 4C özelliğine göre belirlenir.

Bu değerli taşlar son sistem hassas terazilerde tartılarak ağırlıkları karat cinsinden belirlenir.

Pırlanta gram olarak ölçülmez pırlantanın ağırlık birimi karattır. Gram cinsi ile ifade etmek gerekirse gramın beşte biri oranına denk gelir ve 5karat bir gramdır.

Hangi Karat Ağırlığı Uygundur?

İdeal karat ölçüsünü ayarlamak için parmağınızın boyutu, montür şekli ve bütçeniz göz önünde bulundurularak bir seçim yapılmalıdır.

Pırlantanın kullanılacağı parmak ne kadar küçük olursa pırlanta o kadar büyük olur. Örneğin 0.70 ct bir pırlanta yüzük 10 numara yüzük ölçüsü olan bir parmakta oldukça büyük duracaktır.

Pırlantanın karat ağırlığı iki faktör ile belirlenmelidir;

·Pırlantanın mm ölçüsünde uçtan uca genişliği

·Pırlantanın kesim kalitesi

Pırlantada karat her zaman net bir bilgiyi sunmaz. Kesin ve net bir bilgi için kesim kalitesini ve mm incelemenin yapılması gereklidir.

Pırlantadan emin sonuçlar almak için çok yönlü hesaplamalar yapmak gereklidir.

Kesimlere Göre Pırlanta Karat Değerleri

Pırlantalarda genellikle en çok tercih edilen yuvarlak kesimlerdir. Yuvarlak kesim 0.01 ve 2 karat arasında ölçüm değerlerine sahiptir.

Prenses kesim pırlantalarda ise minimum 0.03 karat maksimum 2.30 karat ölçüler ideal olarak kabul edilir.

Yorumlar