Pfizer kimin hangi ülkenin?

Koronavirüs aşısında büyük aşama kaydederek yüzde 90 başarı sağladığını açıklayan Pfizer hangi ülkenin, kimin, sahibi kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Pfizer kimin hangi ülkenin?

Koronavirüs aşısında büyük aşama kaydederek yüzde 90 başarı sağladığını açıklayan Pfizer hangi ülkenin kimin, sahibi kimdir?

Pfizer Anonim Şirketi, dünyanın önde ilaç şirketlerinden biridir. Dünya ve Türkiye ilaç sektörünün önde gelen firmalardandır.

Charles Pfizer ve Charles Erhart adlı kuzenler tarafından 1849 yılında kurulmuş olup; hâlâ etkinliğini sürdürmektedir. 

Türkiye'deki faaliyetlerine 1957'de başlamıştır.

Peki, Pfizer'ın sahibi Charles Pfizer kimdir?

Tam adı Karl Gustav Pfizer'dir. Alman ve Amerikan karışımı bir aileden gelmektedir.

Charles Pfizer 22 Mart 1824 Yılında Almanya'da dünyaya geldi.

Pfizer, Ludwigsburg , Württemberg Krallığı'nda (şimdi Almanya) Karl Frederick Pfizer ve Caroline'ın ( kızlık soyadı Klotz) oğlu olarak dünyaya geldi. 

1848 yılının Ekim ayında Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

Sonraki yıl, bir bina satın almak için babasından 2.500 dolar borç aldı. içerisinde Williamsburg, Brooklyn da üretilen santonindir, parazit kurtlarının çıkarmak için kullanılır ve diğer kimyasal genişletilir.

Pfizer, Anna Hausch ile 1859'da memleketi Ludwigsburg'da evlendi. 

Beşi yetişkinliğe kadar hayatta kalan altı çocukları vardı: Ann (1876 öldü), Charles Jr (1860–1928), Gustavus (1861–1944), Emile (1864–1941), Helen Julia (1866 doğumlu, Sir Frederick'le evlenen Duncan, 2. Baronet ), ve Alice (Avusturya Baron Bachofen von Echt ile evlenenler). 

Pfizer'in ortağı, kuzeni ve kayınbiraderi Charles F. Erhart 1891'de öldü ve ortaklık anlaşmaları, hayatta kalan ortağın, diğerinin şirketteki payını envanter değerinin yarısına satın alabileceğini öngörüyordu. 

Pfizer, ortağının varislerine Erhart'ın işin yarısı için 119.350 $ ödeyerek bu seçeneği derhal kullandı. 

Kurulduğu 1900 yılına kadar şirketin başında kaldı ve Charles Pfizer, Jr. şirketin ilk başkanı oldu. 

Charles Jr. emekli olduğunda, kardeşi Emil yerine geçti. 

Pfizer , Rhode Island , Newport'taki yazlık evi "Lindgate" de öldü ; yıl boyunca evi Clinton Hill, Brooklyn'deydi . 

Ölümü, bir kolunu kırdığı ve ağır şekilde yaralandığı merdivenlerden düşme kazasından birkaç hafta sonra geldi. 

KORONA AŞISINDA BAŞARI SAĞLADI

27 Temmuz’da ABD, Arjantin ve Almanya’nın aralarında olduğu diğer ülkelerde 30 bin gönüllünün katılımıyla 3. aşama klinik denemelere başlayan Pfizer, 12 Eylül’de denemenin katılımcı sayısını 44 bine çıkarmak için ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) başvuruda bulunmuştu.

ABD hükümeti, testlerin başarılı olması durumunda aralıkta 100 milyon doz, sonrasında 500 milyon doz daha aşı satın almak üzere Pfizer ile 1,9 milyar dolarlık anlaşma yapmıştı.

Pfizer ve BioNTech, COVID-19'a karşı aşı adayını aşama 3 çalışmasından ilk ara analizde başarıya ulaştı.

Pfizer'den yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı;

2020'de 50 milyon doza kadar covid-19 aşısı üretmeyi umuyoruz, gelecek yıl covid-19 aşısının 1.3 milyar doza yakın üretilmesi bekleniyor.

Pfizer ve BioNTech firmalarının geliştirdiği koronavirüs aşısı, 27 Ekim'den itibaren Ankara'da gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Aşı ilk olarak Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde uygulandı.

Özetlersek; Pfizer Alman kökenli bir Amerikalı'nın ABD'de kurduğu ancak daha sonra Almanya'ya taşıdığı bir Alman-Amerikan firmasıdır.

Yorumlar