Peygamber efendimizin kaç hadisi vardır?

Peygamber efendimizin kaç hadisi vardır? Hz Muhammed'in söylediği hadis sayısı kaçtır? son zamanların en çok merak edilen konuları arasındaki yerini korumaktadır. Peki, Peygamber efendimiz tarafından söylendiği bilinen hadis sayısı kaçtır?

Google Haberlere Abone ol
Peygamber efendimizin kaç hadisi vardır?

Peygamber efendimizin kendisine ait kaç hadisi var? en çok merak edilen ve en çok arananlar arasındaki yerini koruyor. Peki, Peygamber efendimizin kaç hadisi vardır?

İslam peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.) efendimiz risalet görevi boyunca pek çok uyarı ve tavsiyelerde bulunmuştur. Efendimizin ağzından çıkanlar "Hadis" olarak adlandırılmış ve Müslümanlar Kur'an-I Kerim'in hüküm vermediği noktada efendimizin hadislerine başvurarak yolunu çizmişlerdir. Öte yandan Peygamber efendimizin peygamberliği boyunca yaptıkları da "Sünnet-i Seniyye" olarak isimlendirilmiş ve Müslümanlar tarafından farz ibadetler dışında uygulanmaktadır.

Geçen onca zaman içinde peygamber efendimize atfedilen çok sayıda hadis ortaya atılmış ve İmam Buhari, İmam Tirmizi, Müslim, Nesai ve Ebu Davud gibi hadis alimleri ortaya çıkmış ve sahih olan hadisleri seçerek bir araya getirmişlerdir. Ancak insanlar hadislerin sayısı konusunda oldukça merak ederek toplam kaç hadis yazıldığını rivayet edildiğini ve bunun karşısında bunlardan kaçının peygamber efendimiz tarafından söylendiğini merak ediyor.

Hadisler konusunda doktora yapan ve bunu bir kitap halinde yayınlayan Doç. Dr. Mustafa Karataş,  Peygamberimiz döneminde rivayet sahasında dolaşan hadis sayısını yaptığı çalışma ile ortaya koymuş ve bunların bir kısmını açıklamıştır. Karataş, peygamber efendimiz döneminde  hadis sayısının 5 binden fazla olmadığını söylemiştir. Tabii ki bilindiği üzere bazı hadisler farklı sahabeler tarafından aktarıldığı için tekrarları ile biraz farklı söylenerek günümüze ulaşmış o yünzden 5 bin sayısı tekrarsız hadisler için verilmiş bir sayıdır. Karataş, bu sayının tekrarları ile birlikte Kütüb-i Tis’a* denilen meşhur dokuz hadis kitabında 10.000 civarında olduğunu, sahabe ve tabiin sözleri de dâhil tekrarsız toplam hadis sayısının 30.000’i geçmediğini söylemektedir. Daha sonra farklı rivayet veya tekrarlanma suretiyle hadisler artmış ve hicri 3. asırda 1.500.000’e ulaşmıştır.

Doç. Dr. Mustafa Karataş, peygamber efendimiz tarafından söylenen hadislerin sayısına ilişkin çalışmalarını "Rivayet Tekniği Açısından Hadislerin Artması ve Sayısı" isimli basılmamış doktora tezinde bir araya getirmişti.

Öte yandan peygamber efendimiz ve hemen sonraki dönem olarak adlandırılan ilk dönemdeki 5 bin hadisi tespit eden ve bunların “sahih”, “zayıf”, “uydurma” şeklinde sınıflandırmasını yapan herhangi bir çalışma olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

Yorumlar