Pera Film, Yugoslav Deneysel Sinemasını Mercek Altına Alıyor!

'Balkanlardan Gelen Soğuk Hava' sergisi kapsamında  Yugoslav Deneysel Sinemasının Form ve Politikası isimli film programı izleyici ile buluşacak.i

Google Haberlere Abone ol
Pera Film, Yugoslav Deneysel Sinemasını Mercek Altına Alıyor!

Pera Film, Pera Müzesi’nin “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisi kapsamında, sosyalist Yugoslavya’da 1963-1987 arasında üretilen deneysel sanatçı filmlerinden bir seçki sunuyor. Yugoslav Deneysel Sinemasının Form ve Politikası isimli film programı 10 - 12 Mart tarihlerinde ücretsiz izlenebilir!

Pera Film’in Yugoslav Deneysel Sinemasının Form ve Politikası programı, sosyalist Yugoslavya’da 1963-1987 arasında üretilen ve daha az bilinen deneysel sanatçı filmlerini bir araya getiriyor. Pera Müzesi’nin “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisi kapsamında sunulan ve Sezgin Boynik küratörlüğünde hazırlanan program, iki bölümden oluşuyor. Araştırma Olarak Film adlı ilk bölüm, 1963’te Zagreb’de kurulmuş efsanevi GEFF (Deneysel Janr Filmleri Festivali) bağlamında üretilen deneysel filmleri içeriyor. Soyutlamanın Gücü adlı ikinci bölüm ise alternatif ve biçimci sinema arasındaki alanda farklı bir sinema dili geliştiren örnekleri bir araya getiriyor.

Seçkideki filmlerin bir kısmı, kavramsal sanatla ilgili soruların yanıtlarını araştırırken sinemayı bir araç olarak kullanan Mladen Stilinović, Sanja Iveković ve Tomislav Gotovac gibi sanatçıların üretimine odaklanıyor. Programda yer alan Želimir Žilnik, Karpo Godina, Vlatko Gilić ve Vladimir Petek gibi sanatçılar ise sinemasal dilin kurulmasında sanatsal düzenlemelerin en önemli unsur olduğunu ileri sürüyor.

Program kapsamında küratör Sezgin Boynik de bir konuşma yapacak. 11 Mart Cumartesi günü saat 15:30’da gerçekleşecek konuşmada sosyalist Yugoslavya ve Doğu Avrupa’daki deneysel sinemanın özgül koşulları tartışmaya açılarak filmler, üretildikleri tarihsel ve toplumsal durumun bağlamına yerleştirilecek.

Yorumlar