Payitaht ne demek, kelime anlamı nedir?

Payitaht ne demek, kelimenin anlamı nedir? Özellikle de TRT 1'de yayınlanan dizinin isim olarak aldığı kelime son yılların en çok anlamı merak edilen kelimesi oldu. Peki, Payitaht ne demek?

Google Haberlere Abone ol
Payitaht ne demek, kelime anlamı nedir?

Payitaht Abdulhamid dizisinin yayınlanmaıyla birlikte günlük hayatımıza yıllar sonra yeniden giren Payitaht ne demek, kelime olarak ne anlama geliyor? Payitaht kelimesi Türkçe mi? Türk Dil Kurumu'nda Payihat kelimesi nasıl tarif ediliyor. 

TRT 1 ekranlarından her Cuma akşamı yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisinde geçen Payitaht kelimesi, özellikle de yeni nesil tarafından bilinmiyor.

Payihat kelimesinin ne anlama gelmediğini bilmeyen yeni nesil anlamını merak ediyor. 

Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarının anlatıldığı Payitaht Abdülhamid dizisi vesilesiyle kelime artık bilinir oldu. Ancak anlamı hala çok kişi tarafından bilinmiyor.

Payitaht ne demek?

Payihat Farsça kökenli bir kelimedir.

Payitaht kelimesinin anlamı ise bugünkü Türkçe ile "başkent" demektir.

Türk Dil Kurumu'na göre ise Payitaht isim kökenli bir Farça kelimedir.

Anlamı ise şöyle bir örnek ile ifade edilir:

"Ertesi gün Konya ovalarından payitahta, uzaklardaki İstanbul'un yüksek mavi gölgesine doğru süratle geçiyorduk." - Hamdullah Suphi Tanrıöver

Örnekten de anlaşılacağı gibi, Payihaht Osmanlı döneminde İstanbul ve aynı zamanda "başşehir" isminde kullanılan bir isimdir.

 

Yorumlar