Pasaportlar neden gelmiyor? Neden geç geliyor? Nüfus Genel Müdürlüğünden açıklama geldi

Pasaportların neden geciktiğine dair Nüfus Genel Müdürlüğünden açıklama geldi. Açıklamada pasaportlara olan yoğun ilgi nedeniyle bazen aksamalar yaşanabildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Pasaportlar neden gelmiyor? Neden geç geliyor?

Pasaportlar neden gelmiyor veya neden geç geliyor soruları son dönemlerde daha sıklıkla sorulmaya başladı. Nüfus Genel Müdürlüğü pasaportlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, başvuru yapılan pasaport gelmezse ne yapılır, pasaport yenileme süresi kaç gündür?

PASAPORTLAR NEDEN GELMİYOR, NEDEN GECİKİYOR?

Yurt dışı seyehati planlayan vatandaşların ilk olarak sahip olmaları gereken resmi belge bilindiği üzere pasaporttur.

Pasaport için ise yetkili makamlara zamanından önce başvuru yapılması gerekiyor.

Zamanında yapılan başvurulardan sonra ise pasaportun adrese teslim edilmesi beklenir.

Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, gelmezse ne yapılır
Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, gelmezse ne yapılır

 

Eskiden pasaportlar için devlet kurumlarını tek tek dolaşarak belge toplanır sonrasında ise pasaportu almak için bizzat emniyet müdürlüklerine giderek sıralara girilirdi.

Ancak yeni sistemde her şey online bir şekilde yapılabiliyor.

Gerekli belge ve bilgiler toplandıktan sonra pasaport başvurusu yapılıyor.

Yapılan incelemelerden sonra pasaport, başvuru esnasında verilen adrese PTT kargo aracılığıyla teslim ediliyor. 

Peki, Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, gelmezse ne yapılır, pasaport yenileme süresi kaç gündür?

Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, gelmezse ne yapılır
Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, gelmezse ne yapılır

 

Daha önce bir haftada sonuçlandırılan başvuruları neredeyse üç haftaya sarktı. Buna Hollanda’daki tedarikçi firmanın çip tedarikini karşılayamamasının neden olduğu öne sürüldü.

Nüfus müdürlüklerine başvurular, bazı kişiler için yaklaşık 20 gündür sonuçlandırılmadı. E-devlet’ten kurumunu kontrol eden vatandaşlar “Başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır” ifadesiyle karşılanıyor.

Ancak ‘199’ numaralı hattı arayıp aciliyet belirten kişiler için süreç biraz daha hızlı işliyor. Birçok kişi sosyal medyada günler öncesinden başvurmalarına rağmen halen pasaportlarını alamadıklarını kaydetti.

‘GREEN CARD’ ETKİSİ

Darphane’nin verilerine göre bu yılın ilk beş ayında hiç pasaport defteri üretilmedi.

Haziranda üretim 41 bin, temmuzda 10 bin, ağustosta 28 bin 800, eylülde ise 69 bin 120 oldu. Ekime gelindiğinde ise üretim 153 bin 700’e sıçradı.

Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, gelmezse ne yapılır
Pasaportlar neden gecikiyor, en geç ne zaman gelir, gelmezse ne yapılır

 

Bunda, ABD’nin göçmen vizesi çekilişi için 6 Ekim-9 Kasım tarihlerinde kayıt almasının da etkisi oldu. Kaydolurken pasaporta dair bilgi de isteniyor.

Ayrıca bazı ülkelerin giriş karantinalarını kaldırması ve yurt dışındaki eğitim kurumlarının kayıt dönemi, yoğunluğu artıran etkenlerden oldu.

SEBEBİ NE?

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberinde, pasaportların gecikmesine, Hollanda’da çip üreten firmadan yeteri kadar çip gelmemesine neden olduğu öne sürüldü.

Tedarikin aksamasına artan talep de eklenince pasaport defteri üretimi istenen hızda olmadı.

Cumhuriyet, Darphane ve Hollanda’daki çip tedarikçisi firmanın beş gündür sorulara yanıt vermediğini yazdı.

Darphane, pasaportlara Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) standartlarına uygun şekilde biyometrik verilerin işlendiği çiplerden kullanıyor.

PASAPORTLA İLGİLİ ÖNEMLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Pasaportlar ortalama olarak başvuru süresinden sonra 5 gün ile ortalama 10 gün içerisinde adrese teslim edilir.

Pasaport gelmemesi halinde 119 nolu telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır pasaport ne demek sorusu da en çok sorulan sorular arasında yer alıyor.

Pasaport hassas devlet belgeleri arasında yer aldığı için kontrol aşaması uzun süre alabiliyor.

Pasaport yenileme süresi de en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Pasaport yenileme süresi ortalama olarak 5-10 gündür.

NÜFUS GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce "Pasaport talebinin 5 katlık artışla günlük 48 bin seviyesine ulaşmasına; üretim ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen hiçbir vatandaşımız mağdur edilmemektedir" açıklaması yapıldı.

Genel Müdürlük tarafından bazı basın yayın organları ile sosyal medyada yer alan, aralık ayında pasaport randevusu bulunmadığına dair haberlere ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Daha önceki uzun yıllar boyunca 2 milyon civarında olan yıllık pasaport talebi, bu yıl daha yıl bitmeden 10 Aralık itibariyle 3 milyon 650 bini aşmış olup yıl sonunda ise 2 katını bulması beklenmektedir.

Pandemi sonrası artan yoğunluk, yıl sonunun yaklaşması, dünyadaki çip krizi endişesi ve farklı nedenlerle önceki yıllarda günlük 8 bin olan pasaport talebinin 5 katlık artışla günlük 48 bin seviyesine ulaşmasına; üretim ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen hiçbir vatandaşımız mağdur edilmemektedir" denildi.

Mağduriyeti önlemek ve talepleri en hızlı şekilde karşılayabilmek için hafta içi ile hafta sonu ek mesai yapıldığı belirtilerek, "Kişi başı işlem süresi 8 dakikaya indirilmiş, randevu alım süresi 15 güne çıkarılmıştır.

Ayrıca ek randevu kapasitesi oluşturulmak için randevusuna icabet edemeyecek vatandaşlarımızın yerine aynı gün içerisinde randevu alınabilmesine olanak sağlanmıştır" denildi. (DHA)

 


 

Yorumlar

mecit doğan aralık 2022 pasaportumu yenilemek için başvurdum bugün 26 mart 2023 itibarıyla hala alamdım birde açıklama yapıyorlar hiçbir vatandaşımızı mağdur etmiyoruz diye açıklama yapıyorlar
Sıddık Demir 22 Aralık 2022 de pasaport başvuru işlemleri yaptım, pasaport'um hale basım öncesi kontrol aşamasında diyor..! Bazıların bir hafta içinde geliyor. Bizim neden gecikti.?
Mehmet Karaaslan. Pasaportumu alamadiö
Bedriye Zaimoğlu 30 mayıs 2022 de yeşil pasaport başvurusu yaptım gelmedi.