Papaya nedir, nerede yetişir?

Papaya nedir, nerede hangi ülkede yetişen bir meyvedir? Türkiye'de bulunmayan meyveler arasında yer alan Papaya özellikleriyle dikkat çeken bir meyve türüdür. Meleklerin meyvesi olarak da bilinen Papayanın faydaları olduğu gibi zararları da var.

Google Haberlere Abone ol
Papaya nedir, nerede yetişir?

Papaya nedir, nerede hangi ülkelerde ve iklimlerde yetişen bir meyvedir? Papaya meyvesinin faydaları nelerdir? Türkiye'de yetişmeyen tropikal meyveler arasında yer alana Papaya ismini duyanlar, ne olduğunu, nerede yetiştiğini merak ediyor. İşte Papaya meyvesi veya sebzesi hakkında genel bilgiler: 

Papaya Güney Meksika ile Orta Amerika ülkelerinde yaşayan bir tür meyvedir. Şekli itibariyle Türkiye'de de üretilen kavuna benzer. Ancak bu meyve kavun karpuz gibi yerde değil ağaçlarda yetişen bir tür meyvedir. Kavuna benzerliği nedeniyle "Ağaç kavunu" denildiği de olur. 

Görünümü kavuna benzese de tadı kabak tadına benziyor. Carica meyvelerinin bir üyesidir. 

Papaya meyvesi üç türe ayrılır. 

PAPAYA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Bunlar; 

- Hawaii Papayası

- Tayland Papayası

- Meksika Papayası'dır.

Bu üç bilinen türün yanında bir de; 

Maridol Papaya,

Cüce Papaya,

Florida Jack Papaya,

Çilek Papaya gibi şekil itibariyle isimlendirilen türleri de bulunmaktadır.

Papayanın en bilinen ve en büyüğü Meksika'da yetişir. Burada yetişen Papayaların ağırlığı 5 kilogramı bulur. Yani ortalama bir karpuz büyüklüğünde olur.

Ülkelere ve kültürlere göre değişmekle birlikte hem salata malzemesi hem de meyve olarak yenir. Papaya çiğ olarak yenebildiği gibi pişirilerekte yenebilir. Özellikle olgunlaşmamış meyveler zararlı etkilerinin önlemesi için pişirilerek yenmektedir.

PAPAYA MEYVESİNİN FAYDALARI

Peki, papaya meyvesinin özellikleri nelerdir, ne tür faydaları bulunmaktadır? İşte Papaya faydaları:

Papaya içinde barındırdığı demir, potasyum, kalsiyum fosfat mineralleri ile A, B1, B2, B5 ve C vitamini bakımından zengindir. 

Karaciğer kanserine karşı kullanılır. Çünkü içinde likopen bulunduruyor. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir meyve türüdür.

Papaya tohumlarının böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.

Temizleme özelliği nedeniyle de temizlik sanayisinde şampuan katkı maddesi olarak da kullanılır.

PAPAYA ZARARLARI VAR MI?

Her meyve sebzede olduğu gibi fazlasının tüketilmesi halinde çeşitli yan etkileri ve zararları olabilmektedir. Çünkü içinde karoten isimli maddeyi fazlasıyla barındırmaktadır. Bir kilogramlık bir papaya mevyesinde 60 gram betakaroten bulunur.

İçerdiği lateks nedeniyle de rahimde rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Papaya ekstresi, kadınların rahminde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle hamile kadınların özellikle kullanırken çok dikkatli olması gerekiyor.

SALMONELLA HASTALIĞI NEDENİYLE SUÇLANMIŞTI

ABD'de 2017 yılında ortaya çıkan Salmonella hastalığı nedeniyle Papaya mevyesi suçlanmıştı. New York'ta bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Salmonella hastalığıyla ilgili ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) yapılan açıklamada, salmonella vakalarının nedenine ilişkin yapılan çalışmalar sonucunda hastalığın Caribena, Cavi ve Valery marka papayaların tüketilmesinden bulaştığı belirtilmişti. 

Söz konusu papayaların Meksika'dan ithal edildiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, tüketiciler bu marka papayaları yememe, eğer yedilerse bir sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda uyarılmıştı. 

Meksika'daki bir çiftlikten getirildiği belirtilen papayalarda 5 farklı salmonella bakterisine rastlandığı, karın ağrısı, ishal, kusma ve ateşe neden olan bakterinin yaşlı ve çocukları daha fazla etkilediği söylenmişti.

PAPAYANIN YETİŞME ALANINDAN BİR KESİT

Papaya nedir
Papaya Meyvesinin dilimlenmiş hali

Kaynak: Wikipedia.org

Yorumlar