Özgür Gündem gazetesi yöneticileri hakkındaki dava

- Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yöneticisi olan 3 sanığın "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılandığı davada mütalaa açıklandı - Mütalaasını okuyan savcılık, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Reyhan Çapan ile eş genel yayın yönetmenleri olan Eren Keskin ve Hüseyin Aykol'un, zincirleme şekilde "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 10 aydan 11 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti

Google Haberlere Abone ol
Özgür Gündem gazetesi yöneticileri hakkındaki dava

İSTANBUL (AA) - Kapatılan Özgür Gündem gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Reyhan Çapan ile eş genel yayın yönetmenleri olan Eren Keskin ve Hüseyin Aykol'un, zincirleme şekilde "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 10 aydan 11 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki yedinci duruşmaya katılmayan sanıkları avukatları temsil etti.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Lütfi Karabacak, mütalaasını hazırladığını belirterek, mütalaasını okudu.

Mütalaada, sanıklardan Reyhan Çapan'ın Özgür Gündem gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü, Eren Keskin ve Hüseyin Aykol'un ise eş genel yayın yönetmeni olarak sorumlu bulundukları belirtilerek, birleşen dava dosyaları kapsamında toplanan delillere göre, sanıkların PKK/KCK silahlı terör örgütü elemanlarınca gerçekleştirilen şiddet eylemlerini meşru gösterici, övücü ve destekleyici şekilde haber içerikleri, yazılar yayınlamak suretiyle "silahlı terör örgütü propagandası" suçunu işlediklerinin sabit olduğu ifade edildi.

Söz konusu eylemlerin kısa zaman aralıklarıyla aynı suç kastı altında işlenmesi nedeniyle zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiğine de dikkat çekilen mütalaada, aynı gazetede yazan diğer sanıkların ise eser sahibi oldukları ve verilecek cezada kesin hükümle mahkum oldukları cezaya etki etmeyeceğinden Basın Kanununun 11/3. maddesi gereği cezai sorumluluklarının bulunmadığı dile getirildi.

Mütalaada, sanıklar Reyhan Çapan, Eren Keskin ve Hüseyin Aykol'un, yayın yoluyla ve zincirleme biçimde "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 10 aydan 11 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Diğer sanıklar hakkında ise, Basın Kanunu'nun 11/3. maddesi uyarınca cezai sorumlulukları bulunmadığından haklarında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi istendi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Eren Keskin'in birleşen dosyalar kapsamında savunması alındığından İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğince konulan "imza yükümlülüğü"nden oluşan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını karara bağlayarak, duruşmayı erteledi.

Yorumlar