Özgür Demirtaş Selahattin Demirtaş'ın neyi oluyor? Akraba mı?

Selahattin Demirtaş ile Özgür Demirtaş'ın akraba olup olmadıkları merakla araştırılırken ikisinin ortak yanı olduğu ortaya çıktı. İki ismin soyadlarından başka ortak başka bir özellikleri daha bulunuyor. Peki, Özgür Demirtaş ile Selahattin Demirtaş akraba mı? Ortak yanlarını duyanlar şaşırıyor

Google Haberlere Abone ol
Özgür Demirtaş Selahattin Demirtaş'ın neyi oluyor?

Selahattin Demirtaş ile Özgür Demirtaş akraba mı, kardeş mi soruları merakla sorulurken ikisinin ortak yanı ortaya çıktı. 

ÖZGÜR DEMİRTAŞ SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN NEYİ OLUYOR?

Her iki ismin de ortak özelliği aynı kökenden geliyor olmalarıdır. Peki, nedir bu ortak özellikleri?

İkilinin arasında bir akrabalık bağı olmadığı Özgür Demirtaş'ın kendisi tarafından açıklandı. Kamuoyu bu açıklamayı baz alıyor. 

Ancak her ikisinin de aynı bölgeden, komşu iki ilçeden olduğu bilgisi pek kimse tarafından bilinmez. Hatta bu iki ilçenin de aynı kökenden oluşan insanların yüzde 90 çoğunlukta olduğu da yine az bilinen bilgiler arasında yer alıyor.

Şimdi öncelikle her iki ismin kısa biyografilerine bakalım: 

ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR, NERELİDİR?

Kemal Özgür Demirtaş 12 Ağustos 1975 tarihinde Ankara'da doğdu.

Özgür Demirtaş aslen Şanlıurfa'nın Siverek ilçesindendir. Siverek ilçesinin yüzde 90'ı Zaza kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır.

İlkokul eğitimini Manisa'nın Salihli ilçesinde, ardından Lise eğitimini İzmir Atatürk Lisesinde tamamladıktan sonra üniversite yerleştirme sınavlarında Türkiye’de ilk 50 öğrenci arasında yer alarak girdiği Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 1998 yılında mezun oldu.

Finans doktorası için Boston College'a gitti; çalışmalarını 2003 yılında tamamladı ve 27 yaşında finans alanında doktorasını kazandı. Aynı yıl Baruch College'da yardımcı doçent pozisyonunda çalışmaya başladı. Buradaki Finans Bölümünde ve ardından İşletme Fakültesi'nde "öğretim alanında" en iyi öğretim üyesi seçildi.

Halen birçok büyük şirket ve holding için danışmanlık yapmakta; Türkiye, ABD ve Avrupa’da onursal konuşmacı olarak etkinliklere ve panelist olarak düşünce kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaktadır. Aynı zamanda başta biyoteknoloji sektörü olmak üzere birçok sektörde melek yatırımcıdır.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ BİYOGRAFİSİ

Selahattin Demirtaş 10 Nisan 1973 tarihinde Elazığ'ın Palu ilçesinde dünyaya geldi. Palu ilçesinin yüzde 90'ı aynı şekilde Zaza kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş, siyaset öncesi serbest avukatlık ve İHD (İnsan Hakları Derneği) Diyarbakır şubesinde yöneticilik yapmıştır. Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfının kurucuları arasındadır.

2007'de DTP'de grup başkanvekilliği yaptıktan sonra DTP'nin kapatılması sürecinde yeni kurulan Barış ve Demokrasi Partisine geçerek partinin 1 Şubat 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde genel başkan seçildi. BDP'nin Halkların Demokratik Partisine katılması sürecinde 2014 yılında yapılan 2. Olağanüstü Kongre'de Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP eş genel başkanlığına seçilmiştir.

2007 Türkiye genel seçimlerinde Diyarbakır, 2011 Türkiye genel seçimlerinde Hakkâri ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak Meclise girdi.

4 Kasım 2016'da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve dokuz HDP'li milletvekili ile birlikte "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

Zaza kökenli olan Demirtaş'ın ailesi o küçük yaşlarda iken Palu'dan Diyarbakır'a yerleşti, gençliğinde babası Tahir Demirtaş'a ait tesisatçı dükkanında çalışmıştır. İlk, orta ve lise öğrenimini Diyarbakır'da tamamladı.

1990 yılında liseden mezun olduktan sonra 1991 yılı üniversite sınavında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü kazanmış ancak 1993 yılında tekrar üniversite sınavına girmiş ve bu kez Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanmıştır.

Sonuç olarak, Özgür Demirtaş ile Selahattin Demirtaş'ın akraba olmadıkları kendi beyanlarıyla ortada duruyor. Ancak her iki ismin de Zaza olduğu ise birçok kişi tarafından bilinmez.

Yorumlar