Ozan Ceyhun kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Ozan Ceyhun kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, MHP neden tepkilidir? Ozan Ceyhun 16 yaşındayken Adana'da Ülkücü isimlerin ölmesine neden olan yurt yangını olayına karışmakla suçlanıyordu. Ancak Ceyhun, hakkında açılan davada beraat etmişti.

Google Haberlere Abone ol
Ozan Ceyhun kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Ozan Ceyhun kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Avusturya Büyükelçiliği'ne atanan Ozan Ceyhun'a bazı kesimler tarafından saldırılar başlatıldı. Başta Odatv olmak üzere birçok kesimin hedefe aldığı Ozan Ceyhun'a karşı Ülkücüler'in de kışkırtıldığı görüldü. Bazı ülkücüler de Odatv'nin bu kışkırtmalarına kanarak Ozan Ceyhun'a ve atanmasına tepki gösterince devreye MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli girdi. Bahçeli, partilerinin bu konudaki görüşünün belli olduğunu belirterek sosyal medya üzerinden MHP'ye yön verilmek istendiğini, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Bahçeli, sosyal medya üzerindeki kışkırtmalara bazı milletvekillerinin de kanmasını üzelerek müşahede ettiğini söyledi. Peki, tartışmaların odağındaki Ozan Ceyhun kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, ne ile suçlanıyor? İşte Ozan Ceyhun biyografisi:

Ozan Ceyhun 10 Ekim 1960 tarihinde Adana'da doğdu. 

Ceyhun Türk kökenli Alman politikacıdır.

Yazar Demirtaş Ceyhun'un oğludur.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD)'den Avrupa Parlamentosu Milletvekilliği yaptı.

SPD parti sözcüsü ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme sürecinde delege. Halen Brüksel'de partisi adına çalışmalar yapıyor. Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi.

1979'de Boğaziçi Lisesi'nden mezun olan Ozan Ceyhun, İstanbul'da büyüdü. 

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı okudu. 1982 yılında Almanya'ya gitti. Almanya'da sosyal pedagog olarak eğitimini tamamladı. 1986 yılında Alman Yeşiller Partisi'ne üye oldu ve aktif çalışmalarda bulundu.

Ağırlık noktası Almanya'da yabancılar ve mültecilerin durumları idi. 1992 ve 1998 yılları arasında Hessen Sosyal Bakanlığı'nda çalıştı. 1998 ile 2000 yılları arasında Yeşilller Partisi Almanya (Die Grünen) adına Avrupa Parlamentosu'nda görev aldı.

Bu görevi 2000 yılında SPD'ye geçtikten sonra da 2004 yılına kadar devam etti.2013 yılında AK Parti'ye danışmanlık görevi yapan Ceyhun, 2015 seçimlerinden AK Parti'nin İzmir Milletvekili adayı oldu. 21 Şubat 2020 tarihli Resmi Gazete'deki kararname ile Viyana Büyükelçisi olarak atandı. 

Ozan Ceyhun, 1 Temmuz 2018'de Azize Sıkdağ ile dünya evine girdi. 

OZAN CEYHUN NE İLE SUÇLANIYOR

Ozan Ceyhun 1980 yılında henüz 16 yaşındayken Adana'da çıkan bir yurt yangınına karışmakla suçlandı. Yangında ülkücü Mustafa Eroğlu da hayatını kaybetmişti. Yangınla ilgili açılan davada cinayet suçlamasıyla yargılanan Ozan Ceyhun beraat etmişti.

İDAMLA YARGILANDI

1980 darbesinin ardından Viyana'ya gittikten sonra yasa dışı örgüte üye olmaktan dolayı hakkında soruşturma açılan Ceyhun, 2. Dev-Yol davasında, Dev-Yol üyesi olmak ve adam öldürmek suçundan idam ile yargılandı. 1987 yılında pasaportuna el konuldu.

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN AYRILDI

Ozan Ceyhun 1992 yılında kendi isteği ile Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığına geçti. 1998 yılında Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili olarak görev yaptığı sırada Türkiye'nin başvurusu üzerine 'kırmızı bülten' ile aranmaya başlandı. Ceyhun, 2000 yılında idamla yargılandığı davadan beraat etti.

Ozan Ceyhun'un atanmasından sonra MHP'nin aykırı sesli ismi olarak bilinen Milletvekili Cemal Enginyurt, "Ozan Ceyhun ülkücü katilidir" anlamında bir paylaşım yapmıştı. Enginyurt'un mesajı şöyle: 

Sayın Cumhurbaşkanım @RTErdogan, Ozan Ceyhun denilen eli kanlı Ülkücü katilini,Viyana Büyükelçisi olarak görmek biz Ülkücüleri derinden yaralamıştır. Sizin bu yarayı acilen tedavi etmenizi, Ülkücü ve MHP sevdalısı bir şahıs olarak bekliyorum. Ozan Ceyhun Ülkücü katilidir. Ülkücü katilini Büyükelçi olarak tanımadığım gibi,Ülkücüleri HDP ve CHP zihniyetine değişenlerin timsah göz yaşlarına da inanmam. Ozan Ceyhun Ülkücü katilidir.

 

 

 

 

CHP DE ATAMAYA TEPKİLİ

Ozan Ceyhun'un atanmasına CHP'den de tepki geldi. Parti Sözcüsü Faik Öztrak, tepki çeken atama için şunları kaydetti: "Açıkçası son dönemde Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan atamalar diplomasi mesleğini bir kariyer olmaktan çıkardı. Bu kişi hangi diplomatik kariyerine dayanarak Viyana gibi bir merkeze büyükelçi olarak atanıyor? Prag'a atanan Egemen Bağış'ın da yakın dostu olduğu söyleniyor. Orada canları sıkılmasın diye birbirlerine yakın olan yerlere gönderildiler herhalde. Tavla oynarlar."

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun

 

AK PARTİ VE MİLLİ GÖRÜŞ ALEYHİNE SÖYLEMLERİ VARDI

Ozan Ceyhun'un 2002 yılında AK Parti aleyhine demeçler verdiği, AK Parti'yi "İslamcılık"la suçladığı, Milli Görüşü'ü de "terör örgütleri kadar tehlikeli" şeklinde ifadeler kullandığı iddia ediliyor.

EDİTÖR NOTU: Ozan Ceyhun hakkında solcular tarafından "dönek", MHP'liler tarafından "Katil" ve bazı kesimler tarafından ise "her devrin adamı" şeklinde nitelendirmeler yapılıyor. Ancak, bir dönem sol gruplar içerisinde ve bazı olaylarda yer alsa da Ceyhun'un cinayetle ilgili bağlantısı hiçbir zaman ispatlanamamıştır.

 

Yorumlar