Oxford lisesindeki saldırı ile ilgili davaya devam

ABD'deki silahlı okul saldırısında 4 kişiyi öldüren zanlı "akıl sağlığı" üzerinden savunulacak

Google Haberlere Abone ol
Oxford lisesindeki saldırı ile ilgili davaya devam

ABD'nin Michigan eyaletindeki Oxford lisesinde 4 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının zanlısı Ethan Crumbley'nin savunmasının akli dengesinin yerinde olup olmadığı üzerinden yapılacağı belirtildi.

Crumbley'in avukatlarının mahkemeye verdiği dosyada, 15 yaşındaki müvekkillerinin saldırı gününde davranışının yanlışlığını anlayıp anlamadığını değerlendirecek akıl sağlığı muayenesinin yapılması talebinde bulundu.

Crumbley'in akli dengesinin, eyalet Adlı Psikiyatri Merkezi'nde savunma ve savcılık tarafından tutulan uzmanlar tarafından ölçüleceği ve çıkan rapora göre hakimin davaya zanlının "akli dengesi üzerinden savunulması" üzerinden devam edip etmeyeceğine karar vereceği bildirildi.

Michigan yasalarına göre, birinin akli dengesinin yerinde olmadığı gerekçesiyle suçsuz bulunması halinde, gözaltında daha fazla değerlendirme için bir eyalet psikiyatri merkezine sevk edildiği, suçlu bulunması durumunda ise tedavi görmesi tavsiyesi ile normalden daha hafif hapis cezasına çarptırılıyor.

- Oxford Lisesindeki saldırı

Michigan'daki Detroit şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki Oxford Lisesi'nde 30 Kasım 2021'de yarı otomatik silahla yapılan saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı.

Saldırıdan sonra aynı okulda öğrenci olan 15 yaşındaki zanlı Ethan Crumbley yakalanıp gözaltına alınmış, savcılık tarafından 4 birinci derece cinayet ile ölüme neden olan terörizm suçlamalarından yetişkin olarak yargılanacağı duyurulmuştu.

Zanlının anne ve babası Jennifer ve James Crumbley de ihmal nedeniyle saldırıda payı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış, 4 kez taksirle adam öldürme suçlaması yöneltilen çiftin her birine 500 bin dolar kefalet konulmuştu.

Savcılık, suç aletinin babası tarafından saldırganın yanında satın alındığını, annesinin bir sosyal medya gönderisinde silahtan "oğullarının Noel hediyesi" olarak söz ettiğini ve silahın kilit altında tutulmadığını açıklamıştı.

Silahlı saldırıdan etkilenen iki aile 9 Aralık’ta, saldırıda hayatını kaybeden her bir yakını için, yeterli tedbir almamaktan dolayı silahlı saldırıyı önleyemediği ve öğrencileri koruyamadığı gerekçesiyle Oxford lisesi okul yönetimine 100 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

​​​​​​​

Yorumlar