İkinci el araç satışı yapacaklara son uyarı

İkinci el araç satışı yapmak isteyenlerin yetki belgesi alması gerekiyor. Yetki belgesi için son tarih ise 13 Ağustos'ta doluyor.

Google Haberlere Abone ol
İkinci el araç satışı yapacaklara son uyarı

İkinci el taşıt satışında yetki belgesi almak isteyen işletmelere kritik uyarı geldi. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve 13 Ağustos’ta sona erecek 1 yıllık sürenin sonunda yetki belgesi almayanlar ikinci el araç satışı yapamayacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte ikinci el araç satışı faaliyetinde bulunmak isteyen işletmecilerin en az lise mezunu olması gerekiyor. 

Belgenin geçerlilik süresi ise beş yıl olacak.

Yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi ve yönetmelik kapsamında verilen Türk Standartları Enstitüsü (TSE) hizmet yeterlilik belgesi ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin Bakanlıkça gerekli görülen belge ve bilgilerin takip ve kontrolü amacıyla bakanlık tarafından İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi oluşturuldu.

Bilindiği üzere, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 13 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulacak.

Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce 8 yaş veya 160 bin kilometreye kadar olan araçlarda ekspertiz raporu alınmak zorunda olacak.

İkinci el otomobil ve motosikletin motor ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak.

13 Ağustos tarihinden itibaren ikinci el araç satışı faaliyetinde bulunmak isteyen işletmeciler için lise mezunu zorunluluğu getirildi.

Yorumlar