Osman Wöber Müslüman mı, aslen nereli, neden öldü?

Osman Wöber Müslüman mı, aslen nereli, kimdir, soruları ünlü ismin ölümünden sonra soyadı nedeniyle sıklıkla ve merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Osman Wöber Müslüman mı, aslen nereli, neden öldü?

Osman Wöber Müslüman mı, aslen nereli, kimdir, soruları ünlü ismin ölümünden sonra soyadı nedeniyle sıklıkla ve merakla soruluyor.

62 yaşında yaşamını yitiren oyuncu ve yönetmen Osman Wöber, yarın toprağa verilecek.

Wöber için Mecidiyeköy Büyük Sahne'de yarın saat 11.00'de düzenlenecek töreninin ardından öğle namazını müteakip Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınacak.

Wöber'in cenazesi Kilyos Mezarlığı'na defnedilecek.

Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı "Tuncay Kantarcı" rolüyle hafızalarda yer edinen Osman Wöber, 27 Şubat 1960'da Ankara'da dünyaya geldi.

Osman Wöber Müslüman mı, aslen nereli, kimdir?
Osman Wöber Müslüman mı, aslen nereli, kimdir?

 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim gören oyuncu, tiyatroya Devlet Tiyatroları'nda başladı. Öğrencilik döneminde Şan Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu ve Yeditepe Oyuncuları'nın oyunlarında çeşitli roller aldı.

Kariyerinde tiyatro oyunlarının yanı sıra birçok dizide rol alan Osman Wöber, "Öteki Taraf", "Organize İşler", "Cumhuriyet" ve "Sekizinci Saat"in de aralarında olduğu filmlerin oyuncu kadrosunda yer aldı.

Osman Wöber'in kalp krizi nedeniyle öldüğü öğrenildi.

HAKKINDA NE DEDİLER?

Sanatçı için Mecidiyeköy Büyük Sahne'de düzenlenen anma törenine katılan İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Kubilay Karslıoğlu, Wöber'i bir tiyatro adamı olarak gördüğünü belirterek, "Dostluğu, arkadaşlığı ve Türk tiyatrosuna yaptıkları için kendisine teşekkür ediyorum. Ailesine ve tüm dostlarına sabır diliyorum." diye konuştu.

Oyuncu Zafer Algöz, sosyal medyada 'Türk ve Avusturyalı oyuncu Osman Wöber' şeklinde bir ifade gördüğüne değinerek, "Halbuki Osman Wöber Avusturyalı değil, Türk oğlu Türk'tür. Babası Avusturyalıydı. Rahmetli babası mimardı. Yıllar önce Mustafa Kemal Paşa'nın yaptığı atılıma hayranlık duyarak Türkiye'ye gelmiş ve burada kalmıştır. İki vatandaşlıktan birisini seçmesi gerektiğinde Türklüğü seçmiş ve vatandaşlık almıştır." ifadelerini kullandı.

İstanbul Devlet Tiyatroları Müdürlüğü döneminde Hidayet Erdinç ile Wöber'e yardımcı olmak için görev aldığını aktaran Algöz, şunları kaydetti:

"Devlet Tiyatrolarının toparlanmaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek bizi davet etmişti. Biz de ona müdür yardımcılığı yaptık. O dönemde çok büyük atılımlarda bulundu. Kriz anlarında son derece soğukkanlı çözümler üreten, son derece nitelikli ve kaliteli bir idareciydi."

"TANIDIĞIM EN ZEKİ İNSANLARDAN BİRİYDİ"

Oyuncu Hidayet Erdinç de kendi hayatını anlatırken, Wöber öncesi ve sonrası şeklinde ikiye ayırabileceğini aktararak, "Ayrılmaz bir ikili gibiydik. Kendisine çok teşekkür etmek zorundayım. Bana büyük kapılar açtı. Tanıdığım en zeki insanlardan birisiydi." değerlendirmesinde bulundu.

Oyuncu Deniz Tansel Öngel ise Wöber ile böyle bir zamanı yaşayacağını hiç düşünmediğinden dile getirerek, "Ondan çok şey öğrendim. Birlikte çalıştığı insanların hayatını dokunduğu anda değiştiren bir adamdı. Çok özleyeceğiz." dedi.

Wöber'in yakın arkadaşı, oyuncu Kemal Topal, "Sen nereye gideceksen, ben de oraya gideceğim diyerek Adana Devlet Tiyatrosuna gelmişti. Hayatının çizgisini bana teslim edecek kadar engin bir meslek aşkıyla yanıyordu. Müge ile ben tanıştırdım onları, ben evlendirdim. Osman'ın ilk düğün tıraşını, gelenektir diye ben yaptım." diyerek 40 yıl süren dostluklarını anlattı.

"ERDEMLİ BİR İNSANDI"

Sanatçının eşi Müge Wöber, birlikte geçirdikleri 35 yıla işaret ederek, şöyle konuştu:

"Hayatımızda bir gün dahi küs kalmadık. Bunca yıllık ilişkimizde bir kere dahi birbirimize küfür etmedik. Osman dürüsttü, adildi, cesurdu ve ölçülüydü yani erdemli bir adamdı. Güzel bir hayat yaşadı. Ben Osman'ı çok sevdim. Osman beni çok sevdi. Hayatıma girdiği için sonsuz teşekkürler ediyorum." ifadelerini kullandı.

Törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getirilen Wöber için öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı.

Müge Wöber ile kızı Irmak Wöber'in taziyeleri kabul ettiği törene, Hatice Aslan, Yurdaer Okur ve Erkan Taşdöğen'in de aralarında bulunduğu pek çok ünlü ismin yanı sıra sevenleri ve ailesi katıldı.

OSMAN WÖBER BİYOGRAFİSİ

Avusturyalı Otto Wöber ile Zeliha çiftinin çocukları olarak, 27 Şubat 1960'ta Ankara'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde eğitim gördü. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde tiyatroya başladı. Öğrencilik döneminde Şan Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu ve Yeditepe Oyuncularının oyunlarında roller aldı.

1988-1993 yılları arasında Adana Devlet Tiyatrosu, 1995-1998 yılları arasında ise İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda müdürlük ve sanat yönetmenliği yaptı. Goethe Enstitüsü bursuyla iki kez Almanya'nın çeşitli tiyatrolarında incelemeler yaptı, çalışmalarında bulundu. 2001 yılında yeniden İstanbul Devlet Tiyatrosunun başına getirildi ve bu görevi 2009'a kadar sürdürdü. Devlet Tiyatrolarının sahnelediği ve Memet Baydur'un yazdığı oyun olan Kamyon'un yönetmenliğini yaptı. Sekizinci Saat, Cumhuriyet gibi filmlerde roller üstlendi.

Osman Wöber, oyuncu ve sunucu Müge Wöber'in eşidir. 25 Haziran 2022 tarihinde, Wöber'in ölüm haberini yakın arkadaşı Zafer Algöz duyurdu. Algöz, Wöber'in kalp krizi sonucunda öldüğünü açıkladı.

Vefatı üzerine 27 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Devlet Tiyatrosu Mecidiyeköy Büyük Sahne'de tören düzenlendi.

Törene Zafer Algöz, Hatice Aslan, Yurdaer Okur ve Hidayet Erdinç gibi pek çok sanatçı dostu katıldı.

Cenazesi Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazının ardından Kilyos Mezarlığı'na defnedildi.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar