Filistin'in birliği için tarihi imzalar atıldı

Filistin'in birliğini sağlamak amacıyla başlatılan girişimler sonuç verdi. Hamas ile El Fetih Mısır'da yaptıkları görüşmeden sonra mutakabata vardı. Her iki hareket de Filistin'in birliği için gereken bütün sorumlulukları almaya hazır olduğunu beyan etti. Anlaşma kapsamında Gazze'nin Hamas'ta olan kontrolü 1 Aralık itibariyle Ulusal Uzlaşı Hükümeti'ne devrediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Filistin'in birliği için tarihi imzalar atıldı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Filistin'de yıllardır devam eden ayrılık niheyet son buluyor. Hamas ile El Fetih arasında Mısır'da yapılan görüşmelerden olumlu sonuçlar çıktı. Her iki hareket Filistin'in birliği için mutabık kaldı. Varılan anlaşma gereği, Hamas'ın kontrolünde bulunan Gazze, 1 Aralık itibariyle Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin kontrolüne geçecek.

Hamas’ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye, 17 Eylül’de Gazze’nin yönetiminin Filistin Merkezi hükümetine bırakılması kararıyla başlayan hareketin, Mısır istihbarat ajansının gözetiminde Kahire’de yapılan görüşmenin ardından, Filistin Hamas örgütü ile Fetih örgütü arasında yapılan uzlaşma ile sonuçlandığını söyledi.

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’nin basın danışmanı Tahir en-Nunu, "Heniyye, Hamas ile Fetih’in, Mısır’ın arabuluculuğunda sabah saatlerinde anlaşmaya vardığını ilan ediyor" ifadesini kullandı. Nunu, anlaşmanın detayı hakkında bilgi vermedi. Anlaşmasının detaylarının bugün yapılacak ortak basın toplantısında açıklanacağı belirtildi. Uzlaşma toplantısında tarafların Gazze halkının insani sıkıntılarının giderilmesi ile birlikte birkaç önemli konunun ele alındığı açıklandı. Tarafların, Hamas ile Fetih arasında 2011 yılında imzalanan Filistin hükümetinin Gazze’de bütün sorumluluğu devralacağı mekanizmayı da görüştükleri belirtildi.

Hamas ve Fetih örgütleri Mısır’ın aracılığıyla geçen salı günü uzlaşma görüşmelerine başlamıştı.

UZLAŞMA SONRASI AÇIKLAMALAR

Filistin Fetih hareketi lideri Azzem el Ahmet ve Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salah el Aruri bugün imzalanan uzlaşı anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mısır’ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, Hamas ve Fetih, Gazze’nin idaresini en geç 1 Aralık’a kadar Birlik Hükümeti’ne devretme konusunda uzlaşı anlaşması imzaladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Fetih hareketi lideri Azzem el Ahmet, Filistin’in rüyasını gerçekleştirmek için ve Kudüs’ün başkent olduğu bağımsız Filistin devleti kurulması için bütün tarafların işgal kuvvetlerine karşı birlik olacağını söyledi. Ahmet, 1 Aralık’a kadar Mısır ile Gazze arasında Filistin başkanlık muhafız güçlerinin yer alacağını söyledi. Ahmet, bütün maddelerin belirtilen zaman içinde uygulanacağını belirtti.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salah al Aruri, “Ayrılmayı sona erdirmek için biz hazırız ve ciddiyiz. Gelecek günlerde bu anlaşmanın tamamen uygulandığını göreceksiniz. Uzlaşma anlaşmasının başarılı olması için bütün gücümüzle çalışacağız. Halkımızı Siyonistlere karşı güçlerimizi birleştirip, başkenti Kudüs olan hür ve bağımsız Filistin’i kuracağız” dedi.

Yorumlar