Filistin geriliyor, protestolar başladı, İsrail saldırı hazırlığında

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı almasından sonra Filistinliler sokaklara döküldü. Batı Şeria'da Filistinliler Trump posterlerini yaktı. İsrail işgal yönetimi ise her türlü senaryoya göre askeri saldırılara hazır halde bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Filistin geriliyor, protestolar başladı, İsrail saldırı hazırlığında

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı verme adımı karşısında Filistinliler Batı Şeria'da 'üç gün öfke' ilan etti. Bu, Batı Şeria'da en az üç gün protesto düzenleneceği, İsrail askerlerinin müdahalesiyle şiddetli çatışmalar çıkabileceği anlamına geliyor. İsrail İşgal Sözcüsü Jonathan Konricus, "Durumu izliyoruz ve çeşitli senaryolara hazırız" dedi.

Filistinliler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını protesto etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını açıklamasının ardından Türkiye, Çin, İngiltere, Birleşmiş Milletler, Papa Francis ve Almanya’dan karara ilişkin açıklamalar gelmişti. Başkan Trump’ın saatler sonra yapacağı Kudüs açıklaması beklenirken, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde Filistinliler sokağa döküldü. Filistinli öğrenciler de okullarında Trump’ın Kudüs kararını protesto etti. Yürüyüş yapan siyasi gruplar, sivil toplum örgütleri ve Filistinli halk, Filistin bayrakları ve tepkilerini dile getiren pankartlar taşıdı.

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi liderlerinden Imad el Aga, protesto gösterisi sırasında yaptığı konuşmada, ABD’nin Kudüs kararını boykot ettikleri için sokağa çıktıklarını belirtti. Imad el Aga, Arap devletlerini İsrail’le olan tüm ilişkilerini kesmeye ve Amerika Birleşik Devletleri üzerinde her türlü diplomatik ve politik baskı uygulamaya çağırdı. Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi temsilcisi Ahlam Moussa ise, bugün gerçekleştirilen protestonun Filistin halkının haklarını ve Kudüs’ün Filistin’e ait olduğunu dünyaya kanıtlama amacı taşıdığını söyledi. 

TRUMP İKİ KRAL VE SİSİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Trump, seçim kampanyası sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Trump'ın dün niyetini açıklamak için telefonda görüştüğü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve küresel güvenliği, istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyarmıştı. Trump, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman ile de konuyu ayrı ayrı telefonda görüşmüştü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın akşam saatlerinde Kudüs’e ilişkin kararını açıklaması bekleniyor.

Yorumlar

ihsan kahpe ısraile bak cebinde çakı bile taşımıyan Filistinlilere çoluk çocuk kadın demeden kurşun sıkıyor Filistinliler silahlanmalı