ABD'den YPG'ye 'Rakka sonrası yeni görev' sinyali

ABD Savunma Bakanı Mattis, YPG'ye verilen silahların geri alınıp alınmayacağı konusunda sorulan bir soru üzerine, örgüte Rakka'dan sonra da görev vereceklerinin sinyalini verdi. Mattis, silahların alınıp alınmaması konusunun Rakka'dan sonra verilecek göreve bağlı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den YPG'ye 'Rakka sonrası yeni görev' sinyali

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD'nin Suriye'nin Rakka kentinde DEAŞ'a karşı kullandığı YPG'yi yeni görevlerin beklediği ortaya çıktı. ABD Savnuma Bakanı Mattis tarafından açıklanan yeni görev konusunda henüz bir netlik yok; ancak Rakka'nın DEAŞ'tan alınmasından sonra başlayacağı tahmin ediliyor. Hedefin ise neresi olduğu şimdilik belirsiz. 

DEAŞ'a bahanesiyle YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) verilen silahların geri alınacağı yönünde Türkiye'ye verilen taahütle ilgili ABD Dışişleri Bakanı Jim Mattis'ten açıklama geldi. Almanya'ya giderken yanında bulunan gazetecilerin sorularını cevaplayan Mattis, YPG'ye silah yardımının süreceğini söyledi. Associated Press'in haberine göre Mattis, Türkiye'ye verilen silahları geri alma sözü"nün bir sonraki görevin yeri ve zamanına bağlı olduğunu vurguladı.

Gelecek hafta Brüksel'de mevkidaşı Fikri Işık'la biraraya gelecek olan Mattis, bütün silahların geri alınıp alınmayacağı konusundaki soruya ise "elimizden geleni yapacağız" şeklinde cevap verdi. Mattis'in geçtiğimiz hafta Işık'a mektup göndererek YPG'ye gönderilen silahlarla ilgili Türkiye'nin duyduğu kaygıları gidermeye çalıştığı bildirilmişti.

Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan Reuters haberinde YPG'ye tahsis edilen silahların DEAŞ'a karşı operasyonlar sonlandıktan sonra geri alınacağını bilgisinin mektupta yer aldığı aktarılmıştı. Ayrıca silahların envanter listesini de her ay düzenli olarak Türkiye ile paylaşacağı belirtilmişti.

ABD'nin Rakka operasyonu için YPG öncülüğündeki SDG'ye silah gönderme kararı alması Ankara-Washington ilişkilerinin gerilmesine yol açmıştı. Mayıs ayında İngiltere'nin başkenti Londra'daki Somali Konferansı'na katılan Başbakan Binali Yıldırım'la görüşen Mattis, Yıldırım'a YPG konusunda güvence vermiş,  PKK konusunda Türkiye'ye yüzde yüz katıldıklarını söylemişti.

ypg

Yorumlar