Oreo haram mı neden haram içinde ne var, son dakika açıklama geldi mi?

Oreo haram mı neden haram içinde ne var, son dakika açıklama geldi mi, son dönemlerde internet ortamındaki kafa karışıklığına neden olan içerikler yüzünden sıklıkla soruluyor. Türkiye'de sıklıkla tüketilen ürünlerden biri olan Oreo'nun haram veya helal olduğuna dair şirketten açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Oreo haram mı neden haram içinde ne var, açıklama?

Oreo haram mı neden haram içinde ne var, son dakika açıklama geldi mi? sorusu son dönemlerde merakla cevabı aranan sorulardan biri oldu. Çünkü kafa karışıklığına neden olan birbiriyle çelişkili açıklamalar ve haberler internette yer alınca vatandaş da ister istemez bu durumu sorgulamaya başladı. Oreo konusunda kafaları karıştıran bilgiler, iddialar ve tezler sosyal medyada her geçen yayılıyor. Birçok tüketici yediği ürün hakkında şüphelere kapılmış durumda. Peki, işin aslı nedir. Gerçekten de OOreo haram mı neden haram içinde ne var, son dakika açıklama geldi mi?

Türkiye'de zaman zaman farklı ürünler hakkında kim ya da kimler olduğu bilinmeyen bazı odaklar tarafından karalama kampanyaları düzenlenir, ürünlere zarar veren yalan yanlış bilgiler yayılır; resmi açıklamalar gelir, ürün hakkındaki iddialar resmi olarak yalanlanır; ancak ortaya atılan iddianın yayıldığı alan çoktan kontrolden çıkmış olur. Şu ana kadar birçok ürün hakkında benzer iddialarda bulunuldu. Şimdi ise Oreo isimli ürün hakkında yine benzer bir durum söz konusudur. 

Oreo haram mı helal mi Oreo bisküvi neden haram içinde ne var?
Oreo haram mı helal mi Oreo bisküvi neden haram içinde ne var?

 

OREO'nun haramı olduğunu belirten ilk içerik veya haber Gzt.com'de yer alıyor. Burada yer alan haberde, Oreo'nun helal olmadığı belirtiliyor. 

Haber aslında bir anlamda doğru; ancak Türkiye'deki Müslüman tüketicilerin aradığı cevabı vermiyor; çünkü haberin doğruluğuna kaynaklık teşkil eden sorunun cevabı doğru sorunun cevabı değil. 

Gzt.com haberin kaynağı olarak, sitede yer alan "Sık sorulan sorular" kısmındaki, "Oreo helal mi?" sorusuna verilen "Hayır Helal değil" cevabı gösteriliyor. Oysa buradaki "Helal değilden kastedilen şey, Oreo'nun dünya genelinde giderek yaygınlık kazanan "helal sertifikası"na sahip olmadığı"dır. Ancak bu sertifikaya sahip olmayan ürünlerin haram olduğu anlamına gelmez. 

OREO'nun haram mı yoksa helal mi olduğunu en iyi ve en net ortaya koyan açıklama şirketin bizzat Türkiye şubesinden geldi. 

Oreo'nun haram mı helal mi olduğunu merak eden tüketicilerden biri olan Orhan Sezer, bizzat şirkete sorma kararı alıyor. 

Şirketin Orhan Sezer'e verdiği cevap ise bu konuda araştırma yapan ve sorunun cevabını öğrenmek isteyen herkese bir cevap niteliğindedir. 

Oreo'nun Türkiye temsilciliğinden Orhan Sezer'e verilen cevap şu şekilde: 

Oreo ürünlerimizin içeriği Müslüman tüketimine uygundur. Ürünlerimizde kullanılan tüm hammddelerin Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğu titizlikle kontrol edilmektedir.

Ürünlerimizde domuz ve domuz kökenli hiçbir ürün kullanılmamakta, alkol ve alkol türevleri ürünlerimize ilave edilmemektedir.

Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Tebliği çerçevesinde, domuzdan elde edilen herhangi bir madde içeren veya alkol ve alkol türevlerini içeren ürünler için, bu ürünlerin etiketi üzerinde bu maddeleri içerdiğine dair ifadelerin verilmesi zorunlu tutulmaktadır.

Helal Sertifikası ise Türk Gıda Kodeksi'ne göre yasal bir zorunluluk değildir.

OREO Haram mı? İşte şirketin açıklaması
Oreo şirketinin "haram mı helal mi" sorusuna bizzat verdiği cevap

 

OREO KİMİN, OREO SAHİBİ KİMDİR?

Oreo'nun haram mı helal mi olduğunu araştıran tüketiciler markanın kime ait olduğunu merak ediyor ve Oreo kimin veya Oreo'nun sahibi kimdir diye de soruyor. 

Oreo, Türkiye'de 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Amerikan menşeili Graft Gıda'nındır. 

Kraft Gıda, Türkiye’de Marsa’nın %50 hissesini satın alarak Türkiye pazarına girdi. Marsa ile ortaklığının sona ermesiyle, 2002 yılında Kar gıdayı satın alarak tuzlu çerezler kategorisinde Türkiye’nin lider oyuncularından biri oldu.

Öte yandan, Cadbury Plc. 2002 yılında Kent Gıda A.Ş.’yi satın alarak Türkiye pazarına girdi. Cadbury 2007 yılında Intergum’ı da satın alarak Türkiye’deki işlerini büyüttü.

Küresel olarak gerçekleşen bir operasyonla, 2010 yılında Kraft Foods, Cadbury’yi satın aldı. Kraft Foods böylece Türkiye’de Kent Gıda ve Intergum ürünlerini de bünyesine katmış oldu.

Oreo haram mı helal mi? Oreo neden haram? Oreo kimin?
Kraft Gıda'nın Türkiye'deki serüveni

 

Oreo haram mı helal mi konusu veya tartışmaları uzun bir süre daha devam edeceğe benziyor. 


 

 

 

 

Yorumlar