Orban'dan BM'ye Soros benzetmesi

- Macaristan Başbakan Orban: - ''BM'nin göç taslağı, sanki Soros planından kopyalanmış''

Google Haberlere Abone ol
Orban'dan BM'ye Soros benzetmesi

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Birleşmiş Milletlerin (BM) sığınmacı krizinin çözümü için hazırladığı taslağın ''Soros planına'' birebir benzediğini iddia etti.

Orban, Macaristan devlet radyosu Kossuth Radio'daki haftalık konuşmasında, sığınmacı krizi ve gündemdeki konulara ilişkin açıklamalar yaptı.

BM'nin sığınmacı krizinin çözümü için hazırladığı taslağın Macaristan'ın çıkarlarına ters olduğunu savunan Orban, ''BM bir değer ama Macaristan'ın çıkarlarına ters prensipler benimsemesi doğru değil. (BM'nin) Göç ile alakalı taslağı Macar çıkarlarına ters.'' diye konuştu.

Taslağın Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros'un ''planı'' ile birebir benzerlik gösterdiğini de iddia eden Orban, ''BM'nin göç taslağı sanki Soros planından kopyalanmış. Göç taslağının açıklanmasından sonra hükümet söz konusu doküman ile ilgilenecek. Görüşmelerden çekilip çekilmeme kararını daha sonra verecek.'' dedi.

Avrupa'nın her zaman Hristiyan bir kıta olduğunu, Müslümanların Avrupa'ya gelmesiyle bunun tehlikeye girdiğini de ileri süren Orban, ''Avrupa her zaman Hristiyan kültürlü bir kıtaydı ama şimdi Müslüman kitlelerin gelmesine izin vermekle karışık topluluklar meydana geliyor ve Hristiyan yaşam biçimi tehlikeye giriyor.'' ifadelerini kullandı.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, 31 Ocak'ta, BM'nin sığınmacı krizinin çözümü için hazırladığı taslağın Macaristan'ın istediği şekilde değiştirilmediği takdirde ülkesinin görüşmelerden çekileceğini belirterek, ''New York deklarasyonu ve Genel Sekreterin açıklamaları Macaristan'ın duruşu ve çıkarlarına ters. Çünkü onlar göçü iyi ve durdurulamaz bir şey gibi gösteriyor. Macaristan ise göçü iyi ve durdurulamaz olarak görmüyor. Bilakis ciddi güvenlik riski olarak değerlendiriyor.'' açıklamasını yapmıştı.

Sığınmacı karşıtı tutumuyla bilinen Macaristan hükümeti, Soros'u, finanse ettiği sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yılda 1 milyon sığınmacıyı Avrupa'ya taşımaya çalışmakla suçluyor.

Macar hükümeti, ülke genelinde Soros karşıtı kampanya da başlatmıştı.

Hükümet ayrıca kısa süre önce, yasa dışı göçü engellemek için ''Soros'u durdur'' olarak adlandırılan kanun tasarısı hazırladı.


Yorumlar