Online Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile online alışveriş siteleri de artamaya başladı. İnsanlar oturdukları yerden alışveriş yaptıkları için ve şehirlerinde...

Google Haberlere Abone ol
Online Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile online alışveriş siteleri de artamaya başladı. İnsanlar oturdukları yerden alışveriş yaptıkları için ve şehirlerinde olmayan mağazalara ulaşım imkanı sağladığı için online alışverişleri daha çok tercih eder hala geldiler. Ancak bu tür alışverişler de dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylar alışverişinizin daha güvenli geçmesin de yardımcı olmaktadır. İlk olarak alışveriş yapmak istediğiniz siteyi ayrıntılı bir şekilde araştırmalısınız.

E-ticaret sitesinde iletişim bilgilerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin Trendyol gibi büyük sitelere baktığınızda tüm güvenlik sistemlerinin ve iletişim bilgilerinin yer aldığını görebilirsiniz. Bu arada ödeme yapmadan önce trendyol indirim kodu kullanmayı da unutmamak alışverişinizi ekstra ucuzlatmanızı sağlar. Bütün bunları yaptıktan sonra ise alacağınız ürüne karar vermelisiniz. Alacağınız ürüne karar verdikten sonra ise hangi şekilde ödeme yapacağınıza karar vermelisiniz. Eğer kredi kartı ile ödeme yapacaksanız sitenin mutlaka güvenlik sertifikasının olup olmamasına dikkat etmelisiniz. Güvenlik sertifikası olmayan sitelere kredi kartı bilgilerinizi vermemelisiniz. Kredi kartı ile ürün sipariş edeceğiniz zaman mutlaka kendi kişisel bilgisayarınızı kullanmalısınız. Bilmediğiniz hiçbir bilgisayardan kredi kartınızı kullanarak alış veriş yapmamalısınız. Eğer ödemenizi havale ila yapacaksanız parayı kesinlikle telefon numarasına ya da kişisel hesaplara göndermemelisiniz.

Parayı göndereceğiniz iban numarası mutlaka şirkete ait olması gerekir. Satın alma işleminiz gerçekleştikten sonra site size hangi gün aralıklarında ürününüz teslim edileceğini bildirir. Eğer ürününüz bu tarihler arasında teslim edilmediyse firmayı arayıp ürününüz ile ilgili bilgi almalısınız. Ve sürekli olarak firmanın size vermiş olduğu kargo takip numarası ile kargonuzun nerede olduğuna bakmalısınız. Ürününüz geldikten sonra ise kargonuzun hasar görüp görmediğini kontrol etmelisiniz. Size sıfır ürün gönderildiği için sigortalanmıştır. Kargo paketi hasar görmüş ürünleri teslim almayınız. Ürünü aldıktan sonra açıp kontrol etmelisiniz. Eğer ürününüz de herhangi bir problem var ise bunu tüketici haklarına bildirmelisiniz. Ürüne sizin zarar vermediğinize paketi açtığında kırık olduğuna dair birkaç fotoğraf çekerek durumu bildirmelisiniz. Online Alışveriş Nasıl Olur? Online alışverişlerinizde olabildiğince kredi kartı kullanmak yerine sanal kart kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Ödeme sayfasına geldiğinizde sitenin URL’sindeki http kısmının https olduğuna dikkat edin. Eğer sitenin başındaki http https şekline dönüşmüyor ise bu sitenin güvenli olmadığını gösterir. Ödeme sayfasına genellikle bir kupon kodu alanı bulunur. Gördüğünüz o alana, yine güvenlikli kupon sitelerinden alacağınız bir indirim kuponu girerek alışveriş tutarınızı o anda ucuzlatabilirsiniz. Online alışveriş yaparken ortak ağ ya da herhangi bir bilgisayardan alışveriş yapmamaya özen gösterin. Ortak ağ kullanımı bilgilerin daha kolay ele geçirilmesini sağladığı için kişisel ağınızdan alışveriş yapmayı tercih etmelisiniz. Bütün bunlara dikkat alıp alışveriş yaptığınız takdir de daha güvenli alışveriş yapmış olursunuz.

Yorumlar