Ölü kefene nasıl konulur?

Ölünün kefene konulması üç çeşittir.

Google Haberlere Abone ol
Ölü kefene nasıl konulur?

Kefen üç çeşittir.

1.Sünnet olan kefen: Bu erkekler için gömlek, izar ve lifafe olmak üzere üç parçadır. Kadınlar için, erkeklerin kefenine başörtüsü ile göğüs zerine bağlanan bez ilave edilmek üzere beş parçadır.

2.Kefen-i Kifaye: Erkekler için izar ve lifafe olarak iki parça, kadınlar için bunlara birde başörtüs ilave edilerek üç parçadır.

3.Kefen-i zaruret: Erkek ve kadın için her ne bulunursa bir kefen yeterli olup, ona sarılır. Bir zorunluluk olmadıkça tek kefenle yetinilmez.

Erkekler için üç parça olan kefen şunlardır;

  1. Kamis (Gömlek): Buyundan ayaklara kadar.
  2. İzar : Baştan ayağa kadar
  3. Lifafe: Baştan ayağa kadar olan bezdir. (Lifafe en üste geleceği , baş ve ayak taraflarından bağlanacağı için daha uzun yapılır.)

Önce Lifafe yere yayılır, onun zerine izar serilir, bunun üzerine de gömlek olan kamis açılarak ölünün başından geçirilip gömlek giydirilmiş halde izar üzerine uzatılır. İzar, önce sol tarafından, sonra sağ tarafından öl zerine sarılır. Bundan sonra Lifafe de aynı şekilde sarılır. Kefenin açılmasından endişe edilirse,kefen bezle bağlanır.

Kadınlar için beş parça olan kefen şunlardır;

  1. Gömlek (Kamis)
  2. Baştan ayağa kadar izar
  3. Baştan ayağa kadar lifafe
  4. Göğüs üzerine bağlanan bez
  5. Başörtüsü

Ölü kadına önce gömlek giydirilir. Sonra saçları iki örgü yapılarak göğsü üzerine konur. Bundan sonra başörtüsü yzü ile beraber örtülür. Sonra, izar sarılır, izarın üzerinden, eni göğüsten göbeğe kadar ola göğüs örtüsü bağlanıp daha sonra da lifafe sarılır.

Kefenin beyaz olması müstehabdır. 

Yorumlar